'Jeg lever af pasta med tun': Her de mest sindssyge ting, vi gør for at spare penge

Billig mad og låste opsparinger virker. Byture derimod...

Hvad er dine bedste sparetips? Vi har spurgt rundt i landet. (Foto: © Grafik / Oliver Seppo, DR)

Vi har alle været der.

Det er sidst på måneden, du har 17,64 kroner tilbage på kontoen og en bytur, der venter om fredagen.

Måske er det blevet nødvendigt at hoppe en tur i skraldespanden for at spare penge på maden eller gå på pantjagt, så du kan slippe helskindet igennem månedens sidste dage uden at skulle låne penge af mor og far.

Hvis du tit står i den situation, skal du måske læse med her.

For hvis du heller ikke helt har fanget det der med at lægge budget og investere i aktier, så frygt ej længere – der er nemlig andre måder at få og spare penge på.

Vi har spurgt rundt i landet for at finde ud af, hvad folk egentlig bruger deres penge på, og hvad deres bedste sparetips er.

Og i den lidt anden ende af skalaen kan du lige nu på DRTV følge med, når Emil Lange forsøger at blive rig:

Emil Lange bliver rig

Christoffer, 20, lærling fra Thisted

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad gør du for at spare penge?

- Jeg er meget god til lige at tage hjem til mor og far og spise, hvis jeg ikke har flere penge på kistebunden. Det er altid godt.

- Ellers virker det altid at købe varer, der er ved at løbe af dato, som er på tilbud. Dem fryser jeg ned, og så kan det holde sig længe. Der finder jeg tit billigt kød, og det er jo normalt lidt dyrt. Og så lader jeg være med at købe mærkevarer.

Hvad er det vildeste, du har brugt dine penge på?

- Nu er jeg jo mekanikerlærling, så jeg har brugt 70.000 kroner på en bil. Mange ville nok tænke, at det ikke er pengene værd, når jeg bruger 50.000 kroner på en undervogn, men det synes jeg helt klart, det er.

Natalie, 22, studerende fra København

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad er det vildeste, du har gjort for penge?

- Der er mange ting! Man skal jo betale husleje og overleve på en eller anden måde. Jeg er danser og har undervist i dans til børn, men jeg er også tourguide! Jeg skal være guide på tur om en halv time, hvor jeg laver gåture rundt i København for turister.

- Jeg har også været med i en Tuborg-reklame for at tjene lidt ekstra, og så arbejder jeg i en restaurant som tjener. Det gør mig travlt, men jeg har brug for pengene.

Hvad er dine bedste sparetips?

- Ærligt så tror jeg nogle gange, det bare handler om at kigge på sin bankkonto. Det er virkelig nemt, når man har det hele i sin app. For mig hjælper det at face the facts.

Hvad er det dummeste, du har brugt dine penge på?

- Jeg har lige været i et cykeluheld, og det føltes super nederen at skulle bruge 400 kroner på et nyt forhjul. Jeg føler generelt, at det er dumt at bruge penge på praktiske ting, som jeg ikke bliver glad for - men det er jo nødvendigt.

Pernille, 24, lærer fra Thisted

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad er det mest sindssyge, du har gjort for at spare penge?

- Jeg har en lås på min opsparing, så når jeg overfører penge til den, kan jeg ikke trække dem ud og bruge dem. Så skal jeg fysisk ned i banken og skrive under på, at jeg tager pengene ud af min opsparing igen.

Hvad er det dummeste, du har brugt dine penge på?

- Det må nok være alkohol i byen. Specielt da jeg var studerende og på SU, brugte jeg mange af mine penge på alkohol i byen. Det var mega dumt.

Har du et sparetip til andre?

- Lad være med at købe ting i nuet, det har jeg selv været slem til. Men tag lige hjem og tænk over, om du virkelig har brug for at købe det.

Marlon, 22, studerende fra Aalborg

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad er det vildeste, du har brugt dine penge på?

- Jeg bruger rigtig mange penge på tøj, men det vildeste er nok, at jeg har brugt 4.000 kroner på en bog af Michael Strunge. Men det er jo en investering. Den var det værd, og hvis det er, kan jeg jo sælge den videre i fremtiden.

Hvad gør du så for at spare på pengene?

- Jeg kan godt lide at skralde. Det er egentlig ret fedt. Vi smider jo så mange gode ting ud fra butikkerne hver eneste dag, hvor gode madvarer lander i skraldespanden.

- Mealprep er også noget, hvor man kan spare virkelig mange penge. Det er, når man laver en stor portion mad og fryser det ned i stedet for at købe ny mad hver eneste dag. Hvis jeg lever af lidt billigere mad, kan jeg for eksempel få en ferie på et andet tidspunkt.

Hvad er det vildeste, du har gjort for at tjene penge?

- Jeg arbejdede rigtig meget i mit sabbatår - cirka 15 timer hver dag i halvt år. Det giver noget godt, når jeg er i gang med at studere, for der har jeg jo ikke nogle penge. Og nu skal jeg ikke leve af pasta hele tiden.

Andrea, 21, arbejder deltid i København

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad gør du for at spare penge?

- Jeg lever af pasta med tun. For det meste i hvert fald. Det er bare økonomisk smart for mig, og så er det min livret! Jeg kan godt lide at spise det samme, så det fungerer faktisk for mig.

- Et sparetip vil nok være at gå mindre i byen, tror jeg. For jeg synes, det er der, der ryger flest penge.

Hvad er det vildeste, du har brugt dine penge på?

- Jeg rejste til Colombia for at besøge min storebror, men det var helt klart det værd.

Marie, 20, studerende fra Thisted

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad gør du for at spare penge?

- Jeg tænker generelt en del over, hvordan jeg kan spare penge. Så hver måned sætter jeg bare noget over på min opsparing, og så rører jeg ikke ved den.

Er der slet ikke nogle gange, hvor du så får lyst til at tage fra den?

- Jo, det gør jeg også. Nu har jeg også fået et visakort, som kan gå i minus, så det er heller ikke så godt. Måske et sparetip til andre kunne være at få et kort, der ikke kan trække over.

Hvad er det mest sindssyge, du har brugt dine penge på?

- En bil, tror jeg. Den brugte jeg 26.000 kroner på, men den var det værd.

Caroline, 20, studerende fra København

(Foto: © Clara Hughes / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Hvad er det vildeste, du har brugt penge på?

- Jeg ved det virkelig ikke. Jeg bruger ikke mange penge ad gangen, men jeg bruger hele tiden små beløb på dumme ting.

- På tre dage har jeg brugt 3.000 kroner, og jeg ved ikke, hvad jeg har brugt dem på. Det er ikke så godt. Jeg har ikke engang været i byen. Det må nok være det vildeste, jeg har brugt mine penge på - ingenting.

Hvad er det vildeste, du har gjort for at tjene penge?

- Jeg stod seks timer i et lykkehjul i Tivoli og frøs fucking meget for at arbejde. Det var næsten fuldtid, og jeg tænker godt, jeg kunne have brugt min tid bedre.

- Jeg spiser også ris med svampesoya hele tiden for at spare penge.

Har du et sparetip?

- Måske lad være med impulskøb. Det er måske der, den går galt.