Jordskælv, retssag og maaange penge: Derfor har Taylor Swift mere magt end nogen anden superstjerne lige nu

Fredag har Taylor Swifts koncertfilm 'The Eras Tour Film' premiere i biografer verden over.

Til næste sommer kommer Taylor Swift til Europa med sin 'The Eras Tour'. Hun spiller ikke i Danmark, men rammer Skandinavien og Stockholm til maj 2024. (Foto: © Michael Tran/AFP/Ritzau Scanpix)

Taylor Swift er musikindustrien.

Det har flere medier og journalister i tidens løb udtalt, og sådan som det går den amerikanske verdensstjerne i øjeblikket, er der måske noget om snakken.

Siden sin debut i 2006 er det nemlig kun gået én vej: Opad.

Den amerikanske sanger, sangskriver, producer og instruktør har nemlig gennem sin 17 år lange karriere formået at slå rekorder ad flere omgange. Alt imens hun gang på gang er gået mod strømmen og har valgt at definere sin karriere på sin helt egen måde.

Taylor Alison Swift er 33 år gammel, og hun underskrev sin første pladekontrakt i en alder af kun 14 år. Først betrådte hun de bonede gulve som countrystjerne, men er i løbet af årene gået over til pop, ligesom hun har smagt på både americana, folk og indie-genren.

Fredag har koncertfilmen 'The Eras Tour Film' premiere verden over - også i Danmark. En film, som allerede har indtjent mere end nogen koncertfilm nogensinde. Den har nemlig solgt billetter for over 100 millioner dollars allerede inden premieren.

Ét er naturligvis hendes store succes som musiker, men hun er efterhånden også blevet noget af en magtfaktor i i flere kategorier.

I anledning af biografpremieren får du her fem nedslag i Taylor Swifts karriere, som har defineret hende som den megastjerne, hun er i dag.

1

Nej tak til streaming

Taylor Swifts beslutning om at trække sin musik fra Spotify fik også firmaets direktør, Daniel Ek, til at gå til medierne med ordene om, at han var 'skuffet' og havde et stort ønske om, at hun kom tilbage. (Foto: © Andrew Estey/AP/Ritzau Scanpix)

Herhjemme har Fallulah gjort det som en af de eneste, men for over ti år siden gjorde Taylor Swift det også.

Hun trak nemlig sin musik væk fra streamingtjenester, fordi de ikke gav artisterne gode nok rettigheder og en ordentlig betaling for musikken.

I 2012 nægtede hun at lægge sit 'Red'-album på Spotify, ligesom hendes '1989'-album i lang tid heller ikke var at finde på streamingtjenesten.

- Det er min holdning, at musik ikke skal være gratis, og jeg håber, at artister og deres pladeselskaber en dag beslutter sig for, hvad prisen for et album skal være. Jeg håber, at de ikke undervurderer dem selv eller deres kunst, skrev hun i en klumme iWall Street Journal i 2014.

Det viste sig, at det virkede, da flere streamingtjenester - herunder Apple Music - ændrede deres politik, hvor de efterfølgende betalte musikerne hurtigere, end de før gjorde.

Først i 2017 var hun igen at finde på Spotify med forklaringen om, at det var hendes fans skyld, fordi de havde købt så mange fysiske eksemplarer af hendes musik, så hun nu havde 'råd' til at være på Spotify.

2

Sagsøgte radiovært for en dollar

Der måtte ikke være fotografer inde i retssalen, da Taylor Swift afgav sin forklaring for retten. Derfor måtte en illustrator tegne, hvad han så. (Foto: © Jeff Kandyba/AP/Ritzau Scanpix)

I 2013 var Taylor Swift en del af en helt almindelig meet-and-greet før en koncert, hvor hendes fans kunne få lov til at hilse på den populære sanger. Men denne gang var noget ikke helt, som det plejede.

Da hun skulle tage et billede sammen med radiovært David Mueller, rakte han hånden op under hendes nederdel og rørte hendes baller. Det resulterede i, at Mueller blev eskorteret ud fra koncerten, og at han efterfølgende blev afskediget fra den radiokanal, han arbejdede på.

I 2015 valgte David Mueller at sagsøge Taylor Swift for tre millioner dollars, fordi han mente, at det aldrig var sket, og at hun var skyld i hans afskedigelse.

Hvad gjorde Taylor Swift?

Hun sagsøgte David Mueller tilbage for den nette sum af en enkelt dollar. For hende handlede det nemlig ikke om penge, men om at få rettens ord for, at hun fortalte sandheden.

I august 2017 faldt dommen endelig - til Taylor Swifts fordel. Hvilket betød, at hun havde vundet retssagen, og at han altså skyldte hende en hel dollar.

Efterfølgende blev Taylor Swift udnævnt som en 'Silence Breaker' i Time Magazine i december 2017, få måneder efter #MeToo først bølgede ind over USA.

3

Kæmpe strøm af vælgererklæringer

I 2018 fortalte Taylor Swift, at hun stemmer på Demokraterne. Det var første gang, at hun nogensinde havde talt højt om sine politiske holdninger, selv om hun her i 2012 er meget imponeret over at møde Michelle Obama. (Foto: © Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix)

Har man set Taylor Swifts dokumentar, 'Miss Americana', har man hørt hende forklare, hvordan hun altid har forsøgt at holde sig uden for politik. Hun er musiker og ikke politiker.

Men som dokumentaren også viser, måtte hun i 2018 bryde denne regel.

I oktober 2018 lagde hun nemlig et opslag på Instagram, hvor hun opfordrede folk til at stemme til midtvejsvalget - og fortalte samtidig, hvem hun selv ville stemme på.

- I fortiden har jeg været modstander af offentligt at vise mine politiske holdninger, men på grund af flere episoder i mit liv og i verden gennem de sidste to år, har jeg det meget anderledes nu.

- Jeg har altid og vil altid stemme på den kandidat, der vil beskytte og kæmpe for de menneskerettigheder, jeg mener, at dette land fortjener, skrev hun dengang på Instagram.

Hun opfordrede ikke til at stemme på et specifikt parti. Budskabet var udelukkende, at det er vigtigt at stemme uanset hvad.

Som resultat af opslaget tilmeldte næsten en kvart million mennesker sig som vælgere inden for 48 timer.

I september i år gjorde hun noget lignende, og også her meldte hjemmesiden Vote.org, at de havde fået rekordmange vælgertilmeldinger efter opslaget.

4

Taylor's Version

Til hver af hendes genudgivelser sørger Taylor Swift for at give fansene noget nyt og ekstra, som gør hendes albums lidt specielle. Der er derfor altid nye sange med på pladerne, som blev skrevet samtidig med, at albummet oprindeligt blev skrevet. For eksempel hende 10 minutter lange sang 'All Too Well' fra 'Red'-albummet, som hun her har vundet en pris for. (Foto: © Charles Sykes/AP/Ritzau Scanpix)

Måske har du hørt, hvordan Taylor Swift i øjeblikket er ved at genindspille sine tidligere albums - og at fansene går helt amok over at genhøre albums, som de allerede kender.

Det virker måske mystisk at genindspille sine egne gamle numre, men hun gør det ganske enkelt for at få sine rettigheder tilbage.

Historien er nemlig, at da hun underskrev sin første pladekontrakt, overgav hun rettighederne til sine masters til pladeselskabet, hvilket ikke er helt unormalt i musikbranchen. Men det svarer til, at hvis du maler et maleri, så er det andre, der ejer selve maleriet, men at du stadig får penge, hver gang der sælges en plakat, der forestiller maleriet.

I 2019 købte Scooter Braun, der blandt andet har arbejdet med Kanye West, som har været lidt af en modstander af Taylor Swift, hendes gamle pladeselskab og derved endte han også med at eje hendes masters.

Ifølge Taylor Swift har Scooter Braun blandt andet været med til at mobbe Taylor Swift, og hun har kaldt salget af hendes masters for 'det værste, der kunne ske'.

Derfor er hun i gang med at genindspille sine seks første albums, hvor der i skrivende stund mangler af udkomme tre. På den måde bliver hendes oprindelige masters ubrugelige og intet værd, og derfor kommer hun til selv at eje al sin musik, når alle seks albums er genudgivet som 'Taylor's Version'.

5

Den mest indtjenende turné nogensinde

Torsdag aften deltog Taylor Swift i verdenspremieren på hendes film 'Taylor Swift The Eras Tour Film' i Los Angeles. Videoer på sociale medier viser også, hvordan hun besøgte alle biografsale med fans i i den pågældende biograf for at hilse på dem og sige tak for deres engagement. (Foto: © Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix)

Selv om Taylor Swifts 'The Eras Tour' endnu ikke er færdig, og stadig ikke har været forbi Europa og Skandinavien, anslår man, at den kommer til at indtjene over en (!) milliard dollars. Det betyder altså, at den kommer til at blive den mest indtjenende turné nogensinde.

Koncerten byder på 44 sange og er inddelt i ti dele, der hver definerer en æra og et album. Det er en koncert, der varer over tre timer med både ild, røg, vindmaskine, en bevægelig scene og endda et hus midt på scenen under en af æraerne.

Turnéen er hendes sjette og mest omfattende nogensinde. USA's centralbank peger lige nu på, at den kommer til at booste landets økonomi, fordi man allerede kan se, hvordan økonomien i de byer, hun har spillet i, er blevet forbedret markant.

Det har også betydet, at flere præsidenter og premierministre som for eksempel Canadas Justin Trudeau har forsøgt at overtale Taylor Swift til at komme på besøg i deres land - netop fordi det kan give landets økonomi et så stort skub.

Desuden har turnéen slået rekord på rekord.

Da billetterne til koncerterne i Canada blev sat til salg, havde 4 ud af 5 canadiere skrevet sig op til at få billetter, ligsom over 22 millioner mennesker sad i kø for at få billetter til de seks koncerter i Singapore.

I USA blev der solgt over 2 millioner billetter på den første dag, hvilket er mere end nogen artist nogensinde har gjort i landet.

Og hvad så med dem, der ikke fik billet? Til flere koncerter har fans stået ude foran stadionerne for at høre koncerten. I Philadelphia anslås det, at over 20.000 mennesker stod ude foran arenaen for at høre koncerten på en parkeringsplads.

Inde på selve stadionerne har fansenes jubel og dans i Seattle formået at fremkalde seismisk aktivitet, der svarede til et jordskælv på 2.3 på Richterskalaen.

Det er kan altså mærket i mellemgulvet, når Taylor Swift står på scenen til 'The Eras Tour'.