Laver du også disse klassiske fejl ved julefrokosten? Sådan undgår du at flække kontoen

Julefrokost kan være en billig måde at feste på, hvis bare du kender de få gyldne regler.

December måned har altid været en dyr fornøjelse, og i år bliver den for mange ekstra pebret. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

At julen varer længe og koster mange penge er old news. Men i år kommer den til at koste ekstra meget - madpriserne er stukket af, og måske din varmeregning har gjort det samme.

Hvis din konto ikke skal flænses, inden juleferien går i gang, må du være budget-bevidst allerede nu.

At være bevidst om sit budget handler ikke om, at du skal droppe alle sociale events og leve af risengrød indtil nytår. Du skal bare tænke smart.

Et godt sted at begynde er at erstatte en bytur med vennerne med en julefrokost, som I holder hjemme.

Private julefrokoster er nemlig en ekstremt billig måde at feste på, hvis bare lige du kender disse otte vigtige tricks:

1

Takeaway er dobbelt så dyrt som hjemmelavet

Danskere i aldersgruppen 20-39 år er dem, der køber allermest take away. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Der var en engang, hvor vi danskere altid lavede vores julemiddag og vores julefrokoster selv.

I dag køber mange både juleanden, nytårsmiddagen og julefrokosten ude i byen. Det er nemt at slippe for stressen, men det kan hurtigt blive dyrt.

Holder du en julefrokost med vennerne, kan du hurtigt betale mellem 150 og 350 kroner for en julefrokostmenu, som I køber ude. Laver I maden selv eller som et sammenskudsgilde, kan I til gengæld skabe et godt måltid for 75 kroner per person.

Hvordan man sammensætter en menu til 75 kroner per snude, kan du læse i næste punkt.

Bonustip: Skulle I alligevel ende med takeway, så overvej at købe noget ikke-julet mad. Mange cateringfirmaer og restauranter satser stort på julefrokostsalget, så vil du have mere for pengene, kan det betale sig at gå efter for eksempel indisk eller thai.

2

Gå efter få, men lækre retter

Hvor meget spiser vi egentlig, når vi holder fest? Det er svært, at sige noget helt nøjagtigt, men man skal regne med, at et voksent menneske spiser mellem 600 og 800 gram mad inklusiv brød. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Det er de færreste softice, der smager bedre, bare fordi der er ti forskellige slags krymmel på, og sådan er det også med en julefrokost.

Så kør hellere med fem små julefrokost-retter og gør dig umage med dem.

Når det kommer til billig topping til dit rugbrød, kan du overveje at gå med disse populære og mega prisvenlige evergreens:

Lun leverpostej med rødbeder, hjemmelavede frikadeller, marinerede sild eller karrysild, kogte æg med mayonnaise og karse, fiskefileter med remoulade eller en god hummus.

Bonustip: Billigt rugbrød kan få selv den bedste leverpostej til at smage af daggammel madpakke. Så vælg det lidt dyrere rugbrød fra supermarkedet, gå efter bagerens rugbrød eller bag det selv, hvis du orker.

3

Hjemmelavet snaps giver ekstra point

Hjemmelavet snaps kan laves på vodka eller helt almindelig klar snaps, som du så tilfører en bestemt smag. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Det behøver ikke tage mere end 15 minutter at mikse en hjemmelavet snaps. Til gengæld er det noget, dine venner vil huske dig for i flere år. Og så vil det gøre din low-budget julefrokost lidt mere luksus.

Når du skal vælge smag til din snaps, er der mange veje at gå. Du kan lave en julet version med appelsin og varme krydderier. Du kan lave en chili-hvidløgs-version, der kan være omdrejningspunktet i et ondt drukspil. Du kan også lave snaps på honning og (gratis) grannåle, du negler fra et random juletræ.

Bonustip: En snaps kan ikke laves på dagen, hvor den skal drikkes, så vær i god tid.

4

Madspild er fucking dyrt – sådan undgår du det

Det er allerede på indkøbsturen, at du skal tænke i madspild. Sørg for eksempel for, at du har fryseposer nok til eventuelle rester. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

En anden fordel ved at køre med få retter, er, at det er lettere at undgå madspild.

Mange forbinder meget mad med meget hygge. Derfor skal der være rigeligt af maden, når vi samles til julefrokosten, og en skræmmende stor del ender desværre i skraldespanden.

Der er mange måder at undgå madspild på, og én af dem er at købe realistisk ind. Så nej, der skal ikke være ti frikadeller per person, hvis folk også skal smage på de andre ting.

Hvis du gerne vil undgå at fodre skraldespanden, kan du også sætte maden ind på bordet løbende. Stiller du alt maden ind på bordet samtidig, får du nemlig svært ved at gemme resterne, når det har stået fremme et par timer.

Bonustip: Er du typen, der bliver bange for, om der er mad nok? Husk på, at jo mere mad der er, jo mere spiser folk. Så længe du har nok brød og en dessert, går folk ikke sultne hjem fra en julefrokost.

5

Engangsservice hører festivaler og fortiden til

I 2021 vedtog Europa-Parlamentet en ny lov, der forbød engangsplastprodukter som tallerkener, bestik, sugerør og vatpinde. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Der er mange dårlige ting at sige om engangsservice. Det er ikke særligt bæredygtigt. Det er som regel elendigt at spise af. Det er ikke særlig julefrokost-hyggeligt, og så er det dyrt.

Så kør med rigtig service, hvis du vil spare penge og find på en eller anden terninge-leg, når der skal vaskes op.

Bonustip: I mange genbrugsbutikker kan du finde bestik, som er endnu billigere end engangsbestik.

6

Pakkeleg med dit eget lort

En pakkeleg kan hurtigt blive en effektiv måde at rydde op i køkkenet efter julefrokosten: Hver gang man slår en 6'er, må man snuppe en gave. Men slår man en 5'er, skal man i køkkenet og vaske op, indtil en ny har slået en 5'er. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Ej, jeg har bare så længe ønsket mig mere skrammel fra Flying Tiger. Sagde ingen nogensinde...

Er du og dine venner vilde med pakkelege og alt den griskhed, som vælter op i folk, når de slår desperat efter 6'eren, så overvej at droppe de købte gaver.

Pakkelegsgaver er alligevel altid ragelse, som går i rotation.

Som alternativ kan I aftale, at gaverne SKAL være noget, man finder derhjemme. Det betyder selvfølgelig ikke, at du slipper for ragelse, men du sparer nogle penge på at sende dit eget lort videre ud i venneflokken.

Bonustip: Hvis du pakker din gave ind i ekstra nice gavepapir, vil alle de venner kæmpe om at få fingre i netop den. Det betyder, at de har mindre tendens til at hamstre fra dig.

7

Har du hørt om discount-ølsmagning?

I mange hundrede år har jul og øl været forbundet. Allerede i Vikingetiden inden vi blev kristne, holdte vi en form for jul - eller midtvinter-fest. Til disse gilder blev der eftersigende drukket rigtig meget øl eller mjød, som det hed. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Det kræver ingen doktorgrad at regne ud, at det er billigere at drikke sig fuld i King dåsebajere end Möet Chandon-champagne.

Men hvad nu, hvis du synes, at en ramme med Kings-øl lugter lidt for meget af fattigrøv?

En sjov måde at drikke sig fuld i billige øl er at lave ølsmagning.

Tag først en tour i et par discount-supermarkeder. Køb alt det, du kan finde til under ti kroner dåsen. Nu vil dine venner snakke om, hvordan øllet smager i stedet for at have fokus på, hvor meget dåserne har kostet.

Bonustip: Tyske supermarkedskæder kan være et godt sted at lede efter eksotiske øl for ingen penge.

8

Rislamande

Risalamande lyder fransk, men er en dansk opfinde. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

Risalamande er heldigvis en billig dessert. Det samme er kirsebærsovsen. Hvis du laver risengrøden selv, bliver det naturligvis endnu billigere. Er dine venner ikke til risalamande, kan I køre med den italienske panacotta i stedet.

En panacotta er egentlig bare en vaniljebudding. Den er endnu nemmere at lave end en risalamande, men folk bliver altid meget begejstrede for den, fordi den er portionsanrettet og ret likeable.

Bonustip:

Kører du med risalamande, så husk, at kirsebærsovs ikke er den eneste topping i verden. Desserten smager også godt med appelsinsovs eller flydende saltkaramel.

9

Tænk fremad og undgå pengespild, når du har tømmermænd

Når man drikker sig fuld, bliver vores væske og saltbalance forstyrret. En del af tømmermændene dagen derpå skyldes, at man bliver dehydreret og mangler mineralske salte. Det behov får vi nemt lyst til at dække med saltholdig fastfood. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun)

De dumme og dyre beslutninger bliver tit taget sidst på aftenen, når man er for fuld til at bekymre sig om en blødende konto.

Overvej derfor, om du allerede inden julefrokosten, kan du komme de dumme udgifter i forkøbet?

Måske kan du sørge for, at du har cola og frysepizza på lager, så du ikke skal bestille dyr takeaway, når tømmermændene rammer, og køleskabet er tomt?

Eller kan du sørge for at købe masser af billig alkohol til gæsterne, så I ikke løber tør og skal i byen?

Bonustip: Det er næsten en grundregel at crave fedt og salt, når man har tømmermænd. Hvis du vil undgå at havne i pizzafælden, kan du købe ind på forhånd til denne hurtige pasta carbonara, der koster sådan cirka det halve af en købepizza...