Kan du genkende dem? Sådan var de kendte som 18-årige

Prins Christian og hans jævnaldrende får gode råd af en række kendte danskere, der deler anekdoter fra det skelsættende år.

Umut Sakarya, Maria Fantino og Joakim Ingversen og andre kendte danskere fortæller, hvordan det var at være 18 år. Collage: Oliver Seppo og foto: Thomas Lekfeldt (Ritzau Scanpix), Ólafur Steinar Rye Gestsson (Ritzau Scanpix), Lasse Lagoni

At fylde 18 år er for mange en stor milepæl.

Du er i samfundets øjne officielt voksen og skal ikke længere spørge dine forældre om lov til alting.

Men samtidig er du stadig teenager og har måske mange spørgsmål – om dig selv, din fremtid, dine relationer og livet generelt. Formodentlig tilsat en frisure eller tøjstil, som du med krummede tæer vil huske tilbage på, når du er blevet ældre.

Alt det står prins Christian midt i, når han den 15. oktober fylder 18 år. Og selvom hans tilværelse og liv ikke ligefrem minder om andres på samme alder, kan han måske alligevel bruge et råd eller to om den periode i livet, han står i.

Derfor har vi spurgt ni kendte danskere: Hvem var du som 18-årig? Hvilke råd ville du give dig selv som 18-årig og dem, som fylder 18 år nu? Og ikke mindst - bedt dem om at dele privatfotos fra dengang, de selv var 18 år.

Joakim Ingversen (36 år, 18 år i 2005)

 • Joakim Ingversen er lige nu aktuel som vært på 'Alle mod 1'. (Foto: © Lasse Lagoni, © Lasse Lagoni - www.lasselagoni.com)
 • 18-årige Joakim Ingversen var med egne ord en skibums.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg surfede, stod på ski og havde det fedt. Når man tænker tilbage nu, tænker man: "Hold kæft, hvor havde jeg meget fritid!". Jeg dyrkede freestyle-ski i Avoriaz og fik nogle ting sponsoreret, så jeg var vel det, man kunne kalde en skibums.

- Jeg var faktisk ved at dø, da jeg var omkring 18 år. Jeg lavede et sindssygt hop og et sindssygt fald, så jeg slog baghovedet meget voldsomt, og tungen faldt ned i halsen. Det var Martin Skovbjerg (kendt som DJ Er du dum eller hvad), der fiskede min tunge op. Så han har reddet mit liv. Efterfølgende var mit syn væk i et par timer.

- Når jeg var hjemme i Danmark, arbejdede jeg på et mejeri om natten, hvor jeg puttede mælk i kasser. Det var mega hårdt! Om dagen arbejdede jeg i min fars købmandsforretning. Jeg havde ingen uddannelsesplaner efter 9. klasse, men det sagde mine forældre ikke noget til.

Hvad ville du gerne have vidst dengang?

- At det hele nok skal gå, alt bliver godt, og at du bliver klogere med alderen. Jeg tænkte - hvad fanden skal der ske med det hele, fordi jeg ikke havde nogen uddannelse.

Hvad har du af gode råd til dem, der fylder 18 år nu?

- Hvis jeg skal være lidt far-agtig, vil jeg sige: Husk at opføre dig ordentligt, så kommer man langt i livet. Vær god mod andre. Og lad være med at sladre for meget eller tale dårligt om andre. Blandt dig uden om.

Joan Ørting (63 år, 18 år i 1978)

 • Joan Ørting er sexolog, foredragsholder, brevkasseredaktør, forfatter og tidligere tv-vært. Teatertiden har hun kunnet bruge, fordi den lærte hende at formidle og at stå på en scene. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)
 • 18-årige Joan Ørting var stærkt engageret for teatret Gawenda, hvor hun mødte sin kæreste Jacob Andersen, der blev medlem af rockgruppen Sneakers.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg havde færdiggjort 3. real (svarende til 10. klasse, red.) og var elev på børne- og ungdomsteatret Gawenda i Søborg. Her havde jeg gået, siden jeg var ti år, og som 19-årig blev jeg ansat på teatret som én af de voksne og fik løn.

- På skolen, hvor blandt andet Mille Dinesen, Kaya Brüel og Sara Bro også har gået, mødte jeg min kæreste Jacob Andersen. Han spillede i bandet Sneakers sammen med Sanne Salomonsen. De blev mega store, og jeg røg ligesom med ind i den der musikverden, var med i tourbussen og så videre.

- I en periode, da jeg var 18 år, boede jeg sammen med Sanne Salomonsen i en lejlighed i indre København. Men Sneakers øvede om natten, så jeg var ret træt, når jeg skulle op på arbejde på en restaurant dagen efter.

- Selvom jeg kom i musikverdenen, besluttede jeg mig for ikke at blive musiker. Jeg var vild med teater og ville selv instruere. Først i 30'erne besluttede jeg mig for at blive sexolog.

Hvilke råd vil du give 18-årige i dag?

- Giv dig selv lidt line, for du ved ikke, hvad du vil, når du er 18 år. Giv dig selv ti år mere, før du beslutter dig for, hvad du skal. Man kan også uddanne sig, når man er i 30'erne, ligesom jeg gjorde.

- Find nogle jobs, der gør dig glad, og lad være med at lytte til, hvad dine forældre synes, du skal gøre. Rejs jorden rundt, arbejd dig rundt i verden, få venner andre steder i verden.

Umut Sakarya (33 år, 18 år i 2008)

 • Umut Sakarya er kok og har blandt andet drevet Guldkroen og Guldgrillen i København. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)
 • Umut Sakarya i sit stiveste puds på en bytur som 18-årig.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg var lige gået i gang med at arbejde på en restaurant som opvasker og køkkenhjælper. Det var restaurant Klitgaard i Odense, som ikke eksisterer mere, men det var et fint sted. Jeg havde travlt med at lære, hvad mad var for en størrelse, og hvordan det var at arbejde på en restaurant med voksne mennesker.

- Jeg droppede derfor ud af 10. klasse og begyndte kort tid efter på kokkeuddannelsen, lige da jeg var fyldt 18 år. Så jeg arbejdede og uddannede mig samtidig.

- Jeg syntes, det var sejt at være myndig og at kunne træffe beslutninger selv. Så jeg flyttede fra Odense til København, da jeg var 18 år, og de år af mit liv var simpelthen fuld af læring og arbejde.

Hvad har du af gode råd til dem, der fylder 18 år i dag?

- Man skal overveje, om det er nødvendigt at flytte hjemmefra, for det behøver man måske ikke altid. Det nytter jo ikke noget, hvis man alligevel tager vasketøjet med hjem til sine forældre hver weekend. Jeg flyttede hjemmefra, fordi jeg skulle til København, men jeg ville gerne have lagt flere penge til side, inden jeg flyttede. Så man skal fokusere på at få økonomisk støtte fra sine forældre, hvis man kan.

- Prøv en masse forskellige ting af og arbejd mange forskellige steder. Jeg er ligeglad, om man går med avis, er opvasker eller piccoline. Man skal bare være i gang med noget. Hellere skifte job ti gange end ikke at lave noget.

- Få foden indenfor et sted. Det gavnede mig, at jeg allerede dengang begyndte at danne et netværk, lære folk at kende og få voksne venner.

Maria Fantino (28 år, 18 år i 2013)

 • Maria Fantino blev udklækket radio- og tv-vært fra DR's talenthold og har siden lavet blandt andet 'Curlingklubben'. Snart er hun ny vært på 'X Factor'. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)
 • 18-årige Maria Fantino gik i byen fra torsdag til lørdag og brugte så meget tid som muligt med sine veninder.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg blev 18 til galla i 2.g, og det var, som om den aften cementerede, hvordan hele det år blev for mig: fest, bajere, venner og kæresterier.

- Det var både som 18-årig, at jeg forberedte mig til min studentereksamen, at jeg meldte mig ind på en højskole til efter gymnasiet, og at jeg kyssede med ham, der her mange år senere stadig er min kæreste.

Hvilken type var du dengang?

- Den fik fuld gas. Jeg farvede enderne af mit hår blonde på et hotelværelse med min veninde i London, gik i byen torsdag-fredag-lørdag og brugte så meget tid som jeg overhovedet kunne på mine veninder.

- Jeg befandt mig rigtig godt i den alder. Jeg kunne svælge i melankolien, fordi jeg vidste, at mine forældre var på den anden side af døren. Alt var trygt og dramatisk på samme tid, og det savner jeg nogle gange.

Havde du et job?

- Jeg var med i et program ved navn 'Buzz Tjek' på den nu lukkede Kanal 7. Udover at jeg kunne blære mig med at lave tv, så faldt optagelserne ofte sammen med idræt i gymnasiet, som til min store lykke betød, at jeg ofte fik lovligt fravær fra en idrætstime.

Hvad ville du gerne have vidst som 18 årig? Og hvad har du af gode råd til dem, der fylder 18 år nu?

- Jeg synes, man skal nyde at være 18 år. Jeg brugte al for lang tid på at stresse over, hvad man skal efter gymnasiet, og hvordan ens gennemsnit bliver. Desværre var det pres allerede kommet, da jeg gik i gymnasiet.

- Så drop matematik på b-niveau, hvis du ikke kan lide det, gro et skæg og gå i haremsbukser for en stund. Vi skal allesammen have lov til at være grimme, for vi skal nok blive tvunget til at gå i pænt tøj igen om ikke så længe.

Peter Sommer (49 år, 18 år i 1992)

 • Peter Sommer brød igennem for knap 20 år siden med 'Valby Bakke' og har siden da leveret en håndfuld anmelderroste albummer. (Foto: © Rune Øe, Ritzau Scanpix)
 • En knap 18-årig Peter Sommer, der på det tidspunkt gik på HF i Skanderborg, hvor han voksede op.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg tog en HF på Skanderborg Amtsgymnasium. Jeg var vel det, man kaldte en flippertype, men med sport i ascendanten. Jeg havde gået på efterskole inden HF, hvor hippiemusikken og alle budskaberne om frihed, både til at gøre en forskel, men også til ikke at gøre en skid, var gået rent ind hos mig.

- Jeg kunne altid lave lidt ved siden af uddannelsen på min fars trykkeri. Sådan noget med at stå nede i kælderen og lave bogbinderi-arbejde. Jeg var pænt hurtig, da jeg havde gjort sådan noget, siden jeg var helt lille.

Hvad ville du gerne have vidst som 18-årig? Og hvad har du af gode råd til dem, der fylder 18 år nu?

- Jeg tror ikke, jeg selv havde været særlig modtagelig overfor råd givet af en mand på snart 50. Måske rådet kunne være noget med at prøve at nyde al den frihed og alle de muligheder, man har, i stedet for at stresse over dem.

- Som slut-teenager tror man, at man har så travlt med at blive et rigtigt voksent, tænkende, følende menneske. Men de fleste føler ikke engang, at de er nået frem til det i 40'erne, tror jeg. Så no rush.

Emil Thorup (40 år, 18 år i 2001)

 • Emil Thorup blev kendt som tv- og radiovært, men er også iværksætter og designer. (Foto: © Liv Latricia Habel, Ritzau Scanpix)
 • 18-årige Emil, da han gik i 3.g og boede på et lille kollegieværelse i Odense.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg gik i 3.g i gymnasiet i Odense og var flyttet hjemmefra. Jeg boede på et lille kollegieværelse til 1.300 kr. om måneden.

- Jeg solgte bootchips til PlayStation over nettet (en chip, man puttede ind i konsollen, når man ville spille udenlandske spil, red.). Det var jeg begyndt på som 15-årig, og det gik rigtig godt, så jeg var den person i vennekredsen, der havde flest penge.

Hvilken type var du dengang?

- Jeg var lige blevet populær. Kort tid inden havde jeg besluttet, at jeg ikke ville være kikset længere. Så jeg fik nyt tøj, nyt hår, ny mental tilstand. Jeg kunne pludselig sige sjove ting på scenen og blev kærester med en af de lækre piger på gymnasiet.

- Jeg var lidt quirky og queer-agtig. Jeg gik med makeup og havde jakkesæt på hver fredag i gymnasiet. Alle de andre havde gået på efterskole, havde dreadlocks, spillede teater og gik på musiklinjen. Så jeg faldt lidt ud, men havde en ro i det.

- Jeg blev en del af en gruppe drenge, og vi kaldte os selv Taberne. Det var et skjold, så der ikke var nogle, der kunne ramme os. Vi syntes selv, at vi var fede, men vi vidste godt, at vi var tabere. Men vi havde det fint, og der var ingen mobning eller noget.

Hvad ville du gerne have vidst som 18-årig?

- Alt! Jeg gad godt have vidst, at det også er rigtig vigtigt at være ung. Jeg havde meget travlt med at blive rigtig voksen, seriøs, ambitiøs og pace mig selv frem. Jeg var meget optaget af karriere, og hvad jeg skulle med mit liv.

Hvad vil du give af råd til 18-årige i dag?

- Held og lykke, siger jeg bare! Jeg er glad for, at vi ikke havde sociale medier dengang, så jeg havde adgang til, hvad alle tænker og føler hvert eneste sekund.

- Jeg vil sige til dem, at alt bliver bedre – også de ting, der føles uoverskuelige.

- Uddannelsesvalg er ligegyldigt. Det definerer ikke, hvem man er. Det er lige meget, hvad der står på dit CV, for det er nogle helt andre ting, det handler om.

- Analyser, hvad du kan. Beskriv din entusiasme og glæde. Det er det, du skal bruge, hvad end du skriver en ansøgning eller skal på date.

Leonora Christina Skov (47 år, 18 år i 1994)

 • Leonora Christina Skov er forfatter til blandt andet 'Den, der lever stille', som zoomer ind på hendes ungdom og teenagetid i Helsinge i Nordsjælland. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)
 • Leonora Christina Skov, som dengang bare hed Christina Skov, som 18-årig i 3.g. Hun havde lige fået fikset sit mellemrum mellem fortænderne, så det er et af de første billeder, hun har, hvor hun smiler stort. (Foto: © Picasa)
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg lavede primært lektier, skrev upublicerede romanmanuskripter og skrev til mine 160 pennevenner i 100 lande. Så jeg sad meget ved mit skrivebord på mit værelse. Jeg levede også meget i bøgerne. Læste hele tiden, alt om diverse emner som selvmord, sindssyge og homoseksualitet. Jeg gik i 3.g og var kendt for at være boglig og sidde meget med hånden oppe.

- Jeg havde ikke tid til et job, fordi jeg skulle skrive så mange breve til mine pennevenner. Jeg fik fem-seks breve om dagen, så jeg blev virkelig god til engelsk. Og jeg brugte alle mine lommepenge på frimærker.

- Jeg havde en kæreste, der hed Lasse. Vi tog primært bare i biografen i København, fordi han havde en bil og kunne køre os frem og tilbage. Han var sød, men jeg var ikke vild med ham. Jeg tænkte bare, at jeg måtte eksponere mig selv for andet end piger, som jeg inderst inde godt vidste, at jeg var tiltrukket af på det tidspunkt.

Hvilken type var du?

- Jeg var ikke en god teenager, for jeg kunne bedst lide at snakke med voksne. Folk taler om, at man kun er ung én gang, men jeg glædede mig bare til at blive ældre og være én, som ældre personer ville tale med.

- Men jeg var ikke uden for. Jeg var en del af en pigegruppe på fem, som jeg havde det godt med socialt. Vi havde hinanden, og folk i mit gymnasie kunne godt rumme mig. Og så hjalp jeg de andre med lektierne.

Hvad ville du gerne have vidst som 18-årig?

- At man kunne blive forfatter og leve af at skrive bøger. Jeg kommer ikke selv fra den kreative klasse, så jeg fik at vide, at jeg skulle have en god uddannelse, og så kunne jeg skrive som hobby.

- At dem, der er gode til at være 18 år og populære, måske ikke nødvendigvis er gode til at være voksne. Det er jo nederen, hvis ens storhedstid var i gymnasiet, når man er 40 år.

Hvad har du af gode råd til dem, der fylder 18 år nu?

- Læs så meget som muligt. De bøger, der virkelig sætter sig i én, er dem, man læser, når man er omkring 18 år. Man kan få en vild oplevelse, så man skal kaste sig over alle mulige romaner, når man er 18 år.

Thomas Skov (37 år, 18 år i 2004)

 • Thomas Skov er tv-, radio- og podcastvært og har desuden udgivet en række bøger. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)
 • 18-årige Thomas Skov arbejdede på restaurant Bones som grillassistent.
1 / 2

Hvad lavede du som 18-årig?

- Jeg gik i gymnasiet i Herning. Jeg var ikke så flittig, men havde det sjovt. Jeg havde for eksempel et band, hvor jeg spillede blokfløjte med næsen. Det var bare sådan noget gymnasie-fjol, som jo nærmest er en kategori for sig selv.

- Jeg lavede det, unge i dag ville kalde pranks. Fjol på gangene i gymnasiet, hvor jeg klædte mig ud som Jesus og nogle gange Napoleon. Det handlede bare om at lave sjov, og jeg havde helt sikkert været YouTuber, hvis det havde eksisteret dengang.

- Det vigtigste for mig ved at fylde 18 år var at få kørekort. Det var en milepæl. Stemmeret betød mindre for mig. For kørekort er ren overlevelse, når du kommer fra landet som mig.

Hvilken type var du dengang?

- Jeg var meget nørdet. Men en nørd uden evner. Jeg blev ikke holdt uden for, men var heller ikke midt i det hele. Jeg var ikke en af de seje.

Hvad ville du give 18-årige Thomas af råd?

- Tag den med ro. Selvom jeg ikke var så flittig, tænkte jeg, at jeg nok skulle vide, hvad jeg skulle, og at jeg skulle en masse. Men man har ikke så travlt. Livet er langt, og man skal nok nå det. Jeg gik ret hurtigt i gang med Journalisthøjskolen – ikke at jeg fortryder det, men jeg behøvede bare ikke at have så travlt.

Hvad vil du sige til dem, der fylder 18 år nu?

- Man skal ikke peake som 18-årig. Det er der måske nogle, der tror. At alt bare skal spille med venner og så videre.

- Man må også gerne se lidt vanvittig ud, når man er 18 år. Og så skal man bare prøve en masse af og eksperimentere, inden det er for sent.

Sofie Lassen-Kahlke (44 år, 18 år i 1997)

 • Sofie Lassen-Kahlke er skuespiller, men også uddannet jurist og forfatter til bogen '39 historier om at blive 40'. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)
 • 18-årige Sofie havde allerede medvirket i filmen 'Vildbassen' og julekalenderen 'Krummernes Jul'.
1 / 2

Hvad lavede du selv som 18-årig?

- Jeg gik i 3.g på Øregård Gymnasium. Jeg var egentlig ret udadvendt på det tidspunkt, men i timerne i gymnasiet sagde jeg ikke så meget. Generelt var jeg ellers en pige med stor selvtillid, men den var svær at få øje på i klasselokalet.

- Jeg havde på det tidspunkt lavet en film og to julekalendre. Jeg elskede det, men levede meget i nuet og tænkte ikke så meget over, hvad fremtiden skulle bringe på den front.

- Det eneste, jeg med sikkerhed vidste, var, at jeg ville til Cambridge og studere som min mor. Og det var også det første, jeg gjorde, efter jeg blev student.

Hvad ville du gerne have vidst som 18-årig?

- At der ikke fandtes dumme spørgsmål. I gymnasiet, hvor jeg gik på det tidspunkt, deltog jeg ikke specielt meget i diskussionerne i timerne, fordi jeg var bange for at stille de forkerte spørgsmål eller sige noget dumt.

- Når jeg ser tilbage, var det, fordi der ikke var et trygt miljø i min klasse. Men jeg tror, det havde været meget sjovere for mig at gå i gymnasiet, hvis jeg havde turdet involvere mig meget mere i timerne.

- I dag ved jeg, at det fedeste, man kan gøre, er at stille en masse spørgsmål, og kommer man til at sige noget, der er uden for skiven, er det jo kun sjovt, og så lærer man også noget af det.