Kan man virkelig spise og drikke det nytårsaften?! Her er 7 tips til en anderledes (og billigere) fest

Træt af prisstigninger? Du kan godt fejre nytår, selvom kontoen bløder.

I dagene op til nytår er der rigtig mange tilbud at hente på bobler. Men det kan være svært at navigere i. Helt grundlæggende kan du regne med, at du får mere for pengene, hvis du køber en dyr cremant end en billig champagne. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Hvorfor filan er det lige, at det skal koste så meget at fejre nytår?

Og hvem er det lige, der bestemte, at årets sidste aften er lig med champagne, fisk til overpris og dyrt kinesisk krudt, man futter af på sekunder?

I hvert fald ikke en, der var vant til enorme prisstigninger og megadyrt strøm.

Hvis pengene er brugt efter en dyr december med julefrokoster, gaveindkøb og strøm til overpris, får du her lidt inspiration til, hvordan du holder nytår uden overtræk på kontoen.

Vi begynder med vinen...

1

Vin: Ja, selvfølgelig kan du drikke bag in box

Det er svært at pege på tricks til at lure den gode bag-in-box-vin, mener vinskribent Thomas Ilkjær. De fleste papvine smager nemlig af stort set det samme. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Kan man drikke papvin nytårsaften?

Ja, det kan man sagtens, lyder meldingen fra vinskribent Thomas Ilkjær.

- Hvis du i forvejen er typen, der køber vin til cirka 50 kroner flasken, så tror jeg faktisk, du får mere for pengene i en bag in box-vin, forklarer Thomas Ilkjær, der som vinanmelder på Politiken har lavet smagstest på papvin.

Konklusionen var tydelig: Er du ude efter en særlig smagsoplevelse, skal du ikke gå efter bag in box-vin, men er du vant til at være tilfreds med vinflasker i de lave prisklasser, er papvin en god vej at gå.

- Når du køber papvin, svarer det jo til, at du køber fire flasker i samme emballage. Det sparer producenten lidt penge på, og derfor vil jeg også sige, at du får lidt mere for pengene med denne løsning, end hvis du købte din vin i flasker, siger Thomas Ilkjær. Han anbefaler, at du serverer vinen i karafler, hvis du gerne vil gøre det lidt mere festligt.

2

Tøj: Klip i dit gamle tøj

Det er dumt at tro, at vi skal købe nyt tøj, bare fordi vi skal til fest, mener Anne Charlotte Bisgaard, som er medindehaver af vintagebutikken Chamoi. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Ligegyldigt hvor meget vi påstår, at vi ikke går op i nytår og reelt afskyr festen, så er vi mange, der alligevel altid ender med at dresse op.

Men hvordan dresser man op, hvis man hader alt i sit tøjskab, og bare gerne vil have noget nyt på?

- Først og fremmest skal man kigge på sit klædeskab med friske øjne, siger fotograf Anne Charlotte Bisgaard, som er medejer af vintagebutikken Chamoi.

- Lige for tiden er alt, hvad der ser hjemmelavet og lidt messy ud ret populært. Måske har du en kjole eller bukser, du kan klippe i, eller måske er der noget af dit tøj, der ser godt ud, hvis det vendes på vrangen.

Et andet oplagt råd er også at låne fra en ven eller gå på skattejagt efter et særligt item i en genbrugsbutik.

- Hvis du let mister overblikket i en genbrugsbutik, så læg en strategi, inden du går på skattejagt: Gør op med dig selv, hvad det helt konkret er, du leder efter, lyder rådet.

Hvis du selv er i tvivl om det spørgsmål, har Anne Charlotte Bisgaard et råd.

- Alt denim er virkelig populært lige nu. Det samme gælder korsettoppe, du kan have inde under en blazer eller uden på en skjorte.

3

Bobler: Sådan kommer du længst for pengene

Champagne har en lang tradition for at være dyr fornøjelse. For det første er det en type vin, som er forholdsvis dyr at producere. For det andet har champagne-bønderne i Frankrig altid kæmpet en hård kamp for at markedsføre champagnen som noget ekstravagant. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Og så til boblerne. For lige meget hvor meget på røven man er, skal der bobler til en nytårsaften.

Men hvilken type bobler kan det egentlig bedst betale sig at købe?

Ikke nødvendigvis champagne, hvis prisen er det vigtige, lyder rådet fra vinskribent og forfatter Thomas Ilkjær.

- Champagne er jo kendt for at være dyrt, og selvom der er mange tilbud her i december, så du skal typisk betale mellem 225 og 250 kroner for at få en god flaske, og da champagne er en "mærkevare", betaler man ofte lidt for det.

I stedet anbefaler Thomas Ilkjær, at du køber en cremant.

- Går du efter en cremant fra bourgogne, så får du en flaske bobler, der er lavet på de samme druesorter som en champagne. Til gengæld vil den koste 30-50 procent mindre end en flaske champagne.

Synes du, at champagne har en tendens til at smage lidt for surt, så kan du gå efter den italienske prosecco. Den er som regel mere frugt-agtig i smagen, og her får du også meget mere for pengene, end hvis du køber en traditionel champagne, forklarer Thomas Ilkjær.

4

Mad: Køb det, som de andre ikke køber

Nytårstorsk kan hurtigt stige 200 procent i pris i dagene omkring nytår. Forklaringen er simpel: Efterspørgslen er stor, imens mængden er torsk på fiskeauktionerne ikke er til at skrue meget på. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Hvis du vil være helt sikker på at betale lidt for meget for din mad, skal du gå efter en menu med østers, torsk og skaldyr.

I disse dage stiger priserne nemlig eksplosivt på disse varer, fordi efterspørgslen er så stor.

Så hvad enten du laver mad selv eller køber den ude i byen, skal du prøve at tænke i alternative baner, hvis du ikke vil belaste budgettet for meget.

Laver du mad selv? I denne artikel kan du finde to budgetvenlige nytårsmenuer til under 100 kroner. Du kan for eksempel give din nytårsaften et eksotisk tema med spicy drinks, hotpots og lykkekager.

5

Kransekage: Sådan laver du den ekstremt billige variant

Hvis du er vild med de lidt søde bobler som for eksempel asti, så drik det sammen med kransekagen eller aftenens dessert. En tør og syrlig champagne passer nemlig ikke godt til kransekage, men det gør asti. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Er du typen, der synes, det er nice med kransekage, når klokken slår tolv, så ved du sikkert også, at kransekage kan fås ret billigt i dagene op til nytår.

Hvis du vil lave et endnu billigere alternativ, kan du eksperimentere med konceptet Rocky Road.

Denne amerikanske opfindelse er faktisk bare en undskyldning for at hælde alle sine slik-rester ned i chokolade og servere det som noget helt særligt.

6

Drinks: Drop de færdigkøbte

Når du laver hjemmelavede drinks, kan du komme langt med en friskpresset juice eller hjemmelavet sukkerlage. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

De seneste par år er de færdigmiksede drinks flyttet ind på supermarkedshylderne. Men vil du spare penge, kan det godt betale sig at shake selv, anbefaler vinskribent Thomas Ilkjær.

- Det er med drinks, som det er med så meget andet. Hvis du gerne vil spare penge, kræver det, at du investerer lidt ekstra tid – for eksempel på at lave en sukkerlage, som du kan mikse din alkohol med.

Et andet godt trick er at presse din egen saft eller juice til at mikse i. Det kan godt være, det ikke er billigere, men friskpresset citron eller appelsinsaft er smagsmæssigt langt bedre end færdigkøbt juice.

Vil du gerne hoppe ind i nytåret uden alkohol i blodet, er der også inpiration at hente i denne artikel.

7

Kom dyr tømmermænds-takeaway i forkøbet

1. januar er årets største takeaway-dag. Det er særligt burgere, pizzaer og durumruller, som topper hitlisterne. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Den 1. januar er årets ubetinget største takeaway-dag.

På denne dag kan du nemt få æren af at vente halvanden time på en halvkold cheeseburger, en minimal æske slatne pomfritter og en sygt dyr bøtte mayo.

Hvis du vil være virkelig tjekket, skal du købe ind på forhånd til din egen hjemmelavede fastfood.

Det skal være godt snasket, og noget du orker, så du ikke fortryder og alligevel ender i takeaway-fælden. Hjemmelavede hotdogs eller en fedtet mac and cheese kunne være et sted at begynde. Eller blot en basic frysepizza, du opgraderer med ekstra ost og chili.

Savner du inspiration? I artiklen her får du fem idéer til oplagt tømmermandsmad.