Kasper og Jonas har fyret én million af på rejser: 'Det er møgfedt og møghårdt'

Der er ikke tid til at ligge ved poolen, når man driver en rejsekanal, lyder det fra youtuberne Paluch og Momme.

(© Paluch og Momme)

Det er december, og i Danmark er temperaturen kravlet ned på ti stivfrosne minusgrader.

7.600 kilometer herfra sidder youtuberne Jonas Paluch og Kasper Momme på et hotel i den dominikanske republik i Caribien.

Her er 35 grader varmt.

Fra hotelværelset har de udsigt over en hvid sandstrand med krystalklart vand og en bar med gratis piña coladas.

- Vi skulle egentlig have rejst til Seychellerne på business class, men adgangen blev pludselig aflyst, og så fik vi billige billetter hertil i stedet, forklarer Jonas Paluch over en lidt skrattende WhatsApp-forbindelse.

Jonas Paluch og Kasper Momme har været venner siden børnehaven. Som børn lavede de en hemmelig hule ved den lokale fodboldbane, hvor de gemte slik. Senere gik de i skole sammen og fik fælles venner. Her er billedet fra deres konfirmation. (Foto: © (Privat foto))

Jonas og Kasper er på YouTube kendt under navnene 'Paluch' og 'Momme'. De er kort fortalt to nordjyder på 23 år, der lever af at rejse verden tynd.

Den livsstil har de dyrket i tre år, og du kan lige nu møde dem i den nyeste sæson af P3-serien 'Vision'.

VISION

- Det startede med, at vi efter gymnasiet ville ud og backpacke. Vi havde lidt erfaring med YouTube, og vi syntes i forvejen, det var sjovt at filme, så derfor virkede det oplagt at tage lidt udstyr med, siger Kasper Momme, som dengang havde lagt mærke til, at rejsevideoer var en stor ting på YouTube.

Der var bare ingen danskere, der lavede dem.

'Nu har vi jo prøvet næsten 99 procent af alt'

Den første rejse gik til Sydøstasien. Det var første gang, de to venner fløj langt væk, og alting virkede som uopdaget land.

Selv en stor flyvemaskine eller et besøg i en kæmpe lufthavn var fascinerende nok til at poste en video om.

  • Poem Mountain, Vietnam (© Paluch og Momme)
  • Waikiki Beach på Hawaii (Foto: © Paluch og Momme)
  • Cairo, Egypten (Foto: © Paluch og Momme)
  • Monkey tempel, Jaipur, Indien (Foto: © Paluch og Momme)
  • Sejltur på Halong Bay, Vietnam (Foto: © Paluch og Momme)
  • Saona Island, dominikanske republik. (© Paluch og Momme)
1 / 6

- På en eller anden måde var det meget nemmere at lave rejsevideoer dengang. Alt var nyt, og alle aktiviteter var spændende.

- Nu har vi jo prøvet næsten 99 procent af alt, så vi bliver ikke så nemt imponerede. Vi har jo været spændt fast i ti tusind ziplines og sejlet på hundrede både. Vi har kørt i så mange udlejningsbiler, at du ikke fatter det. Alt sådan noget er blevet en vane, siger Jonas Paluch.

I begyndelsen var Paluch og Mommes videoer det, de selv ville kalde basic.

De filmede cirka i ti minutter og lagde ti minutter på YouTube. En nem fremgangsmåde i forhold til i dag, hvor de bruger langt mere tid på at filme, redigere og tilrettelægge deres indhold.

Men selvom videoerne var til den simple side, kom der alligevel hurtigt følgere til. Og med det stigende antal følgere, steg muligheden for at tjene penge på kanalen 'Paluch og Momme' også.

Ét af de lande, som betyder allermest for Jonas Paluch og Kasper Momme, er Uganda. De har været her tre gange og har fået en helt særlig tilknytning et lokalt fodboldakademi, som de også har samlet penge ind til. (© Paluch og Momme)

- Vi havde oprindelig sparet cirka 100.000 kroner op hver, som vi så skulle rejse for i seks måneder. Men så begyndte vi jo at tjene lidt penge. Første gang vi fik en udbetaling fra YouTube, tænkte jeg bare: "Whaaaaat!". Men så kom corona, som påvirkede reklamerne på YouTube, og så blev det svært at få det til at løbe rundt, siger Jonas Paluch.

Trods corona og manglende indtægter fortsatte de to venner dog alligevel med at rejse videre. Lidt efter lidt fik de deres livstil til at hænge sammen økonomisk.

De fleste af pengene, de begyndte at tjene, kom fra reklameindtægter på deres kanal, og sådan er det stadig. Nogle måneder ryger der 20.000 kroner ind på rejsekontoen fra YouTube, andre måneder tjener de over 80.000 kroner, som der selvfølgelig både skal deles mellem de to og betales skat af.

Men deres arbejde er også en dyr fornøjelse.

- Selvom vi ikke lever et luksusliv, så sparer vi aldrig på aktiviteterne, når vi er ude at rejse. For det er dem, der giver gode videoer, fortæller Kasper Momme.

Når de regner sammen i dag, har de brugt cirka én million kroner på deres rejser sammen de seneste tre år.

For de penge har de været i Sydøstasien, Hongkong, Australien, Mellemamerika, USA, Canada, Afrika og rundt i Europa. De har dykket med hajer, besteget bjerge og er blevet sænket 120 meter ned i en vulkan, imens vennerne derhjemme i Aalborg startede studie og "gik i gaden".

Al tid går med arbejde

For mange ville Jonas og Kaspers liv lyde som den ultimative drøm.

Og det er det også, men livet som rejse-youtuber er også meget andet end det, folk ser på kanalen.

- Folk tager ofte fejl af os.

- På videoerne ser det ud til at være møgfedt, og det er det også, men det er også møghårdt. Men man ser jo ikke al den tid, vi bruger på at redigere og ordne praktiske ting. Altså sådan noget med at ligge ved poolen, det gør vi aldrig mere, forklarer Jonas Paluch, som hovedsageligt er den, der står for alle de praktiske gøremål, der indebærer booking af hoteller og flybilletter.

I det hele taget er backpacker-stilen forlængst blevet et job for de to youtubere. Det betyder, at de har byttet de billige og larmende hostels ud med hoteller eller resorts, hvor der er ro til at kunne koncentrere sig:

- Helt personligt synes jeg faktisk, det er sjovere at lave en fed video og få et kick ud af det end at tage i byen. Og det er nok godt, at jeg har det sådan, for man skal ikke tro, man kommer nemt til at leve på den måde, vi gør. Det kræver hårdt arbejde, og man skal være villig til at ofre alt muligt. (© Paluch og Momme)

- Vores arbejde er jo på ingen måde et 8-16-job. Det er faktisk al vores tid, der går med arbejde. Vi har aldrig været ude på en aktivitet uden at filme, og vores aftener går med at redigere på værelset og ordne praktiske ting, siger Kasper Momme, som hovedsageligt er den, der står for redigeringen af videoerne.

Heldigvis har han ikke noget imod at blive på værelset og nørde klip, dækbilleder, lydspor og droneoptagelser.

Selvom Kasper og Jonas bor på samme værelse 250 overnatninger om året, bliver de stort set aldrig uvenner.

– Jeg tror, det hænger sammen med, at vi en stor del af tiden arbejder hver for sig. Hvis vi gik op og ned af hinanden, havde vi nok slået hinanden ihjel for længst, siger Jonas Pauluch.

250 rejsedage om året

Noget af det, som de to venner har ofret allermest af på deres rejser, er tid. Tid, som de kunne havde brugt på familie, venner, kærester eller et studie.

- Det er klart, at med 250 rejsedage om året, så er der jo mange, vi ikke får set så tit.

- Vores ting står også bare hjemme hos vores forældre, for det ville jo være spild af penge, hvis vi skulle have egen lejlighed nu, hvor vi ikke er hjemme, forklarer Jonas Paluch, som lige nu har lidt pres over, at han for tredje år i træk vil misse sin brors fødselsdag.

Tit er det billige flybilletter, der afgør, hvorhen i verden Paluch og Momme rejser til. (© Paluch og Momme)

Alligevel har hverken han eller Kasper Momme nogen aktuelle planer om at skifte nomade-tilværelsen ud. Og imens andre måske ville få dårlig samvittighed over at fyre så meget CO2 af på flyveture kloden rundt, er det ikke noget, de tænker så meget på.

- Altså, vi ved jo godt, at CO2-udslippet er et problem, og det er et problem, der skal løses. Men der er nogle steder i verden, man er nødsaget til at flyve til, så vi ser i højere grad, at problemet skal løses med andre typer fly og andre former for brændstof, som er mere miljø- og klimavenlige.

Kunne være fedt at spare op

De to venner kunne dog godt tænke sig at regne ud, hvordan de kan spare lidt op af de penge, de tjener.

- Lige nu bruger vi hele vores indtjening på rejser. Det er selvfølgelig også ret fedt, men på længere sigt ville det være rart at kunne spare lidt sammen, men hvordan vi gør det, har vi ikke helt regnet ud, siger Jonas Paluch og fortsætter:

- Min farmor siger altid: "Jonas, bliver du aldrig træt af det rejseri." Hun kan simpelthen ikke forstå mit drive. Men så må jeg jo sige, at vi er unge; der skal ske noget. Når vi er i 30'erne, har vi måske børn og job, eller hvad ved jeg, så det er nu, det gælder. Den skal have én over nakken.

Lige i dag har de to venner dog ikke de store planer her på hotellet i Caribien. Altså lige bortset fra lidt redigering, planlægning og de der gratis piña coladas i hotelbaren.

- Om 14 dage rejser vi til Nordfinland, hvor vi skal se nordlys. Der er vist femten minusgrader, så inden da skal vi lige suge varmen til os her og bruge vores all-inclusive armbånd.

Jonas Paluch og Kasper Momme drømmer om at kunne spare lidt op af de penge, de tjener. Lige nu går al deres i indkomst til at dække rejserne, men det kunne også være rart at lægge lidt til side, synes de. Dette billede er fra Hawaii, hvor de slog sten, saks, papir om, hvem der skulle være den lyserøde havfrue. (© Paluch og Momme)