Kvinder troede, de skrev med Kenneth, men blev i virkeligheden svindlet for penge: 'Jeg var meget berørt og rystet'

Kenneth Nguyen har sat sig for at finde ud af, hvem der bruger hans billeder til at scamme folk.

(Foto: © Kenneth Nguyen, DR / Grafik: Oliver Seppo)

De fleste af os har nok prøvet det.

At der dukker en besked op på vores sociale medier fra en person, vi ikke kender.

Men har du også prøvet, at beskeden kom fra en person, der fortalte dig, at en helt tredje brugte dine billeder og udgav sig for at være dig?

Det er sket for danske Kenneth Nguyen.

- En dag dumpede der en Messenger-besked ind fra et asiatisk navn, som røg over i beskedanmodninger. Den åbnede jeg, og så kunne jeg læse, at der var nogle, der gik og brugte mine billeder til at lave scams, hvor der var penge involveret, fortæller Kenneth Nguyen, der med egne ord blev "meget nervøs" over den ubehagelige opdagelse.

- Jeg var meget berørt og rystet i starten. Jeg følte, der var nogle, der holdt øje med mit liv.

Et scam er kort fortalt et slags fupnummer, der ofte foregår på internettet. Kenneth Nguyens historie drejer sig mere specifikt om romance scamming. Det er, når andre personer opretter en falsk profil – i det her tilfælde med Kenneth Nguyens billeder – hvor de forfører forskellige personer med det formål at lokke penge ud af dem; måske under påskud af at have brug for pengene til et barns skolegang, en operation eller andet.

- I starten var jeg bange for, det var mig, der gjorde noget forkert. Men det var det jo ikke. Da jeg dykkede ned i det, fandt jeg ud af, at der var profiler, som bevidst brugte mine billeder med andre navne til at lave de her scams, hvor de lokker penge ud af kvinder.

Og det har flere scammere tilsyneladende gjort gennem efterhånden mange år.

- Det rystede mig, hvor længe det havde foregået, uden jeg havde vidst noget – ét af billederne var blevet lagt op helt tilbage i 2016. Det fandt jeg først ud i af i 2021. Der kan virkelig være mange kvinder, der er blevet scammet, som ikke har opsøgt mig. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange der er blevet snydt eller udsat for det.

Kenneth Nguyen besluttede sig derfor at tage sagen i egen hånd.

Han har blandt andet mødt en romance scammer i Ghana samt fløjet en tur til Texas i USA, hvor han mødte en kvinde, der har brugt to år af sit liv på at skrive med en person, der brugte med Kenneths billeder, som hun troede var ægte.

Kenneth Nguyen har sat sig for at finde ud af, hvem der har stjålet hans billeder og brugt dem til at scamme kvinder over hele verden. (Foto: © Mathias Arvedsen, DR)

Mange af de billeder, scammerne brugte, tog de fra Kenneth Nguyens Instagram, mens andre blev screenshottet fra hans stories.

Og der er billeder nok at tage af, for Kenneth Nguyen arbejder blandt andet som freelance-fotograf og influencer og lever derfor af at have et aktivt feed på Instagram.

- Jeg skal kunne leve mit eget liv, som jeg gerne vil leve det, så jeg er blevet nødt til at være lidt ligeglad. Jeg kan ikke stoppe de her scams, men jeg kan være med til at sprede budskabet om, at det foregår, og hvordan de gør det.

Kenneth Nguyen arbejder til daglig som freelance-fotograf og influencer. Derfor er der ofte nyt indhold på hans Instagram. (Foto: © Jesper Grønnemark)

Kan ikke få lukket falske profiler

Det budskab er han begyndt at sprede, efter han – mere eller mindre forgæves – har forsøgt at hive fat i både Meta, der driver Facebook og Instagram, samt politiet i Danmark.

- I starten blev profilerne hurtigt lukket ned, når jeg anmeldte dem på Facebook og Instagram, men på et tidspunkt begyndte jeg at få at vide fra Meta, at de ikke brød fællesskabsreglerne, så jeg kunne ikke få dem lukket, og det kan jeg stadig ikke, når jeg anmelder profilerne i dag.

- Og politiet i Danmark kunne ikke gøre noget, fordi det foregik i udlandet.

Ét af de steder, svindlen foregik, var i det afrikanske land Ghana, og nogle af profilerne kan også spores til Nigeria.

På et tidspunkt fik han tilsendt en video fra en pige, som havde optaget én af scammerne. Hun troede også, hun skrev med Kenneth Nguyen, men blev hurtigt mistænkelig og optog derfor samtalen. Hun fandt så frem til den rigtige Kenneth og delte videoen med ham.

Kenneth Nguyen syntes, scammerens engelske havde en afrikansk accent, hvilket folk med forstand på Ghana og Nigeria senere kunne bekræfte ham i, at den var.

Sammen med holdet bag 'Manden der datede hele verden' tog han derfor til Ghana i et forsøg på at blive klogere på, hvem der bruger hans billeder til at svindle folk.

Kenneth Nguyens mission om at finde bagmændene fører ham blandt andet til Ghana. (Foto: © Mathias Arvedsen, DR)

Her får Kenneth Nguyen på et tidspunkt fat på en mandlig scammer, der gerne vil fortælle om, hvordan romance scamming foregår – det indebærer blandt andet et kæmpe arkiv med billeder af ægte mennesker, som scammeren så bruger til at drive falske kvindeprofiler.

Hvis én af de svindlede personer, der tror, de skriver med en skøn kvinde, på et tidspunkt vil tale med "kvinden", får scammeren så sin kvindelige kæreste til at tale i telefon med dem.

- Mange af scammerne mødes nogle gange i et slags callcenter og hjælper hinanden med at få idéer til, hvordan de bedst kan svindle folk for penge, fortæller Kenneth Nguyen.

- Og den her specifikke scammer har fået så mange penge ud af det, at han har købt en grund og skal have bygget et hus nu.

'Der er så mange mennesker, der oplever det her'

Kenneth Nguyen har også oplevet scammingen helt tæt på hjemme i Danmark.

På et tidspunkt er han nemlig til barnedåb hos en veninde, og her kommer én af gæsterne på et tidspunkt hen til ham og siger, at hun er blevet kontaktet af én, der bruger hans billeder.

- Det gennemgående ved scammerne er, at de kører den samme historie med, at jeg er udstationeret soldat, enkemand og har en søn.

I virkeligheden har Kenneth Nguyen dog en kæreste og en datter.

- Da scammingen var på sit højeste, sørgede jeg for at have min kæreste eller datter med på mine billeder, for så brugte scammerne dem ikke.

Nu har han valgt at fortsætte sit digitale liv med sig selv på mange af billederne igen.

- Der er gået rigtig meget tid med at tale med de her kvinder, for de føler jo, at de har en ægte relation til mig. Og der dumper stadig mails ind i perioder, hvor kvinder oplyser mig om, at det her foregår. Men jeg er lidt et sted i mit liv nu, hvor jeg ikke rigtig vil bruge for meget tid på det, lyder det fra Kenneth Nguyen.

Han håber i stedet, at hans medvirken i 'Manden der datede hele verden' kan være med til at kaste lys på scamming-problematikken.

- Jeg ved, jeg ikke kan stoppe det selv. Men jeg kan dele budskabet om, at det foregår, og jeg håber, jeg kan medvirke til, at vi nu får gang i snakken. For der er så mange mennesker, der oplever det her, og vi snakker overhovedet ikke om det.