Lever i cølibat og faster fra YouTube: 28-årige Peter er katolik

Den katolske tro er vigtig for Peter Andreas Munk-Nielsen.

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

28-årige Peter Andreas Munk-Nielsen er flittig kirkegænger i disse dage.

Det er nemlig påske, og for en katolik som ham er det årets vigtigste højtid.

- Den betyder rigtig meget for mig, siger han.

- Jeg tror, min tro kan koges ned til en længsel efter det evige, siger Peter Andreas Munk-Nielsen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Så meget, at han har fastet i 40 dage forud for påsken – sådan som man i den katolske tro gør som en slags gentagelse af Jesus' 40 dage lange ørkenvandring, hvor han ifølge Bibelen fastede og gjorde op med djævlens fristelser.

Men i modsætning til mange andre katolikker er det ikke kødet, han har skåret fra.

Nej, Peter Andreas Munk-Nielsen faster fra YouTube og søde sager.

YouTube holder han pause fra, fordi den er en tidsrøver.

Og de søder sager for at få bedre selvkontrol.

YouTube-afholdenheden går som smurt.

Det med de søde sager… er en anden sag.

- Okay, det har jeg ikke helt overholdt, griner han.

- Jeg har ikke spist slik og søde sager alene, men jeg har gjort det sammen med andre. Det er, hvad det er, siger han med et smil.

Nogle gange bruger Peter Andreas Munk-Nielsen en rosenkrans, når han beder til Gud. Det er en måde at strukturere sin bøn og holde fokus, fortæller han. Man tæller de små trækugler på kæden, og ved på den måde, hvor mange gange, man skal repetere de enkelte religiøse vendinger. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Peter Andreas Munk-Nielsen er født katolik. Hans familie er katolikker, og han har gået i katolsk skole.

Han har valgt at blive i den katolske tro, og det har en stor betydning for den måde, han lever sit liv.

Både åndeligt, hvor troen giver ham en retning i livet.

Den 28-årige har mange religiøse artefakter i sit hjem. Blandt andet dette uåbnede stearinlys. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Men også rent praktisk.

Det at være katolik indebærer nemlig nogle valg og værdier, som for nogle kan virke ret uortodokse for en 28-årig anno 2023 – eksempelvis hvad angår seksualitet.

Peter Andreas Munk-Nielsen vil for eksempel ikke have sex før ægteskabet, for som han siger:

- Hvis jeg gerne vil gifte mig med en pige, så vil jeg også gerne give noget helt specielt til hende. Og jeg tror, jeg ville have svært ved at overbevise hende om, at hun var noget specielt for mig, hvis jeg havde sovet sammen med det halve af København.

Dr.dk har i anledning af påsken mødt den unge katolik til et interview om at tro:

'Jeg hedder Peter Andreas og jeg er katolik'

Peter Andreas Munk-Nielsen har næsten altid et krucifiks om halsen, men han går som regel med det under trøjen.

For han bærer det mere for sin egen skyld end for at vise det til omverdenen, og som han siger.

- Det er ikke, fordi jeg præsenterer mig selv sådan: "Hej, jeg hedder Peter Andreas, og jeg er katolik."

Krucifikset er med til at påminde Peter Andreas Munk-Nielsen om, hvem han er, fortæller han. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Blandt andet fordi det ifølge ham er kontroversielt at være katolik i dag.

Der hersker mange fordomme om det katolske trossamfund, og dem bliver man ofte konfronteret med, fortæller Peter Andreas Munk-Nielsen.

- Folk synes måske, det er lidt weird, og der er mange fordomme om os. For eksempel at vi hader homoseksuelle og kvinder, og at vi tror på "manden i skyen". Ingen af delene er sande, mener han.

Men når det så er sagt, lægger Peter Andreas Munk-Nielsen ikke skjul på, at han er katolik.

Det er en central brik i hans identitet, og den betyder meget for den måde, han lever sit liv.

Den 28-årige er katolik, og det samme er store dele af hans omgangskreds. Men han har også venner, der er "hardcore ateister", fortæller han. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Spontanbøn i Netto-køen

Det er ikke, fordi han beder morgenbøn og aftenbøn og siger fadervor i tide og utide.

Men han går i kirke hver søndag, og så beder han spontant til Gud.

- Hvis jeg eksempelvis er nede i Netto, og der er en kæmpe lang kø, og jeg bliver irriteret, så prøver jeg at sige: "Okay Gud, hjælp mig lige med at håndtere det her. Hjælp mig til at blive mere tålmodig, og hjælp mig til at stole på, at jeg nok skal nå opvasken derhjemme også."

Han fortæller, at troen er med til at lette et præstationspres fra hans skuldre. At Bibelen prædiker, at han er god nok, og at Gud elsker ham og alle andre mennesker ubetinget.

- Troen bekræfter mig i, at jeg ikke kan eller skal være perfekt, siger han.

  • Ved kirkens såkaldte Maria-alter, et alter med et billede af Jomfru Maria, kan man tænde et lys. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
  • Senere på dagen vil præsten bede en bøn ved lyset, fortæller Peter Andreas Munk-Nielsen. (Foto: © Grafik: Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
1 / 2

Påsken er et oplagt eksempel.

- Hvis du forestiller dig, at du er et barn, som har ødelagt en værdifuld vase, mens dine forældre er ude. Du går og er virkelig bange og tænker: "Okay shit, jeg har virkelig jokket i spinaten."

- Men så kommer dine forældre hjem, og du får den største krammer og løftet om, at alt er okay. At det nok skal gå. Det er for mig den oplevelse, påsken er. En bekræftelse af, at vi har en gud, som elsker os, og at det hele nok skal gå.

Ægteskab og sex

Ægteskabet er centralt og ophøjet i den katolske tro.

Den katolske kirke opfordrer til, at man venter med sex til ægteskabet – noget, der giver god mening for Peter Andreas Munk-Nielsen.

- Jeg synes grundlæggende, at det virker som en ret smuk tanke, at vi kan dele vores seksualitet med én person, og på den måde give noget særligt til den person.

- Men der er jo mange, der synes, det er rigtig svært, for det er jo et uhyggeligt kontroversielt synspunkt i dag. Og der er jo rigtig mange katolikker, som ikke lever på den her måde. Men selv har jeg fundet en ret stor lykke ved det, siger han.

Peter Andreas Munk-Nielsen læser dagligt i bogen 'I dag er Guds dag', som indeholder 365 korte religiøse tekster.

Når man først indgår i et katolsk ægteskab, er det i udgangspunktet "til døden jer skiller".

Og så er det forbeholdt mænd og kvinder – to personer af det samme køn kan ikke blive gift i den katolske kirke.

I starten af året kom Pave Frans med nye udtalelser angående kirkens syn på homoseksualitet.

Skriftestolen er karakteristisk for den katolske kirke. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Han sagde, at det ikke burde være kriminelt at være homoseksuel, og han kritiserede lande, som stadig har love imod homoseksualitet eller ligefrem straffer det med døden.

Men han understregede også, at kirken stadig anser homoseksualitet som en synd.

Den slags etiske dilemmaer er svære at komme udenom som ung katolik i dag, og Peter Andreas Munk-Nielsen har da også forholdt sig til spørgsmålet.

- Jeg tror på, at mænd kan have virkelig gode og fantastiske, smukke, venskabelige relationer til hinanden. Men for mig at se virker tanken om, at man gifter sig med en mand, ret unaturlig.

- Man kan ikke tage det ud af kontekst – det er set i lyset af, hvad det katolske ægteskab er. Der er nogle forskellige ting, som den seksualitetsopfattelse indebærer. Som for eksempel, at man som katolsk familie helst skal være åben over for at få børn, og her er der noget biologi, som spiller ind, siger han.

Hvad tænker du om, at man som homoseksuel i Danmark har mulighed for at adoptere børn eller få hjælp til inseminering ?

- Jeg mener, at et barns ret til at kende sin biologiske far og mor altid må overtrumfe et pars ret til at få børn, både ved hjælp af inseminering og adoption.

- Der kan være ekstreme situationer, hvor det giver mening, at homoseksuelle par adopterer. Det er ikke fordi jeg synes, at homoseksuelle er forkerte eller dårlige mennesker. Men jeg mener som udgangspunkt, at alle børn har ret til en far og en mor.

Jomfru Maria er en vigtig skikkelse i den katolske tro. - Jomfru Maria betyder rigtig meget for os, fordi vi mener, at hun var Jesus' mor, siger Peter Andreas Munk-Nielsen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Arkitekt bag Big Bang

Den katolske tro har en stor betydning for den måde, Peter Andreas Munk-Nielsen lever sit liv – og for den måde, han ser på verden omkring sig.

For selvom han er uddannet i miljøvidenskab, og derfor har en naturvidenskabelig baggrund, mener han ikke, at den naturvidenskabelige forklaring på verdens skabelse kan stå alene.

- Den der tanke om Big Bang, hvor alt skulle komme fra intet, har virkelig irriteret mig, siger han.

Peter Andreas Munk-Nielsen har sin gang i Sankt Ansgars Kirke i København, der fungerer som domkirke for katolikker i Danmark. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Dels fordi han rent fysisk og logisk synes, det er svært at forestille sig, at alting skulle kunne komme fra ingenting.

Men også fordi han synes, tanken er trist.

- Hvis der ikke er nogen kærlig Gud, er alting ligesom bare meningsløst. Jeg tror, at der er mange, der synes, det er en rar tanke ikke at være "begrænset" af en bestemt mening med tilværelsen. Men det er ikke en verden, som jeg kan se for mig.

- Det er ikke, fordi jeg vil afvise teorien om Big Bang, men jeg tvivler på, det rent fysisk og logisk kan lade sig gøre, at alting kommer fra ingenting. Der må være et eller andet, der har sagt gang i det. Der må være en arkitekt, en kærlig skaber bag det.

Sådan har han haft det lige siden, han fik, hvad han selv kalder en form for åbenbaring som barn. Han var forundret over, at verden eksisterer og ser ud, som den gør. Med alt, hvad der er i den. Og han følte sig sikker på, at der fandtes en højere magt.

Peter Andreas Munk-Nielsen nyder at gå til påskegudstjenester. Påskenat holder katolikker årets længste gudstjeneste – en natgudstjeneste, der varer op til tre timer. - Det er virkelig, virkelig smukt, og bagefter plejer der at være festlig stemning med et glas vin. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Men stik imod fordommen tror han ikke på en gammel mand med langt gråt skæg, fortæller han.

- Jeg tror, at Gud er meget større end vores forestillingsevne – og at vi ikke kan forstå hans planer 100%, siger Peter Andreas Munk-Nielsen.

Vil arbejde i en katolsk skole

Peter Andreas Munk-Nielsen er uddannet i miljøvidenskab, og han har arbejdet med blandt andet måling af forurening i Region Hovedstaden.

Men nu vil han skifte kurs i sit arbejdsliv, og han søger jobs på katolske skoler i København, hvor han gerne vil undervise i naturvidenskabelige fag.

For han drømmer om at arbejde med formidling – og om at kunne kombinere sin tro med sit arbejdsliv.

- Det lyder jo meget kontroversielt, når jeg siger det på den måde. Men det betyder meget for mig at være et sted, hvor jeg kan mærke, at det er okay at have det værdisæt, som jeg har, siger han.

- Vi hungrer vel alle sammen efter fællesskab, og for mig ville det være en måde at få mere fællesskab.

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)