Magnus solgte sin Lego-samling og sofa for at sende penge til falske drømmefyre i Venezuela

Ikke bare én, men to fyre fra Venezuela fik snydt Magnus til at sende alle sine penge til dem. 

(Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Kærlighed gør blind.

Sådan lyder den måske største kliché i verden. Men desværre må danske Magnus sande, at den kliché passer på ham. Big time.

Det, der skulle have været en love story på tværs af landegrænser, er endt i et mareridt, hvor han blev snydt af hele to fyre fra Venezuela, der scammede ham og efterlod ham med et stort minus på kontoen – og et bittert hjerte.

Han vil fortælle sin historie til advarsel for andre, der skulle finde en skøn udenlandsk kæreste online – men han vil ikke stå frem med navn og ansigt.

- Jeg vil gerne være anonym, fordi det er pinligt. Jeg kan huske de der sager med gamle damer, der blev scammet, hvor jeg tænkte: "Hvor dum kan man være?". Men alligevel blev jeg selv suget ind i det og var virkelig overbevist om, at det ikke kunne gå galt. Det synes jeg er super flovt, siger han.

Vi skal tilbage til sidste sommer, lige før Roskilde Festival. Magnus var stadig ked af det efter en dating-oplevelse med en fyr fra udlandet, der boede i Danmark. Alt gik godt mellem dem – troede han.

- Jeg var glad, vi spiste is på en bænk, og solen skinnede. Som en romantisk film. Men så ghostede han mig bagefter uden et ord. Jeg blev rigtig sur og ked af det og lovede mig selv, at det ikke skulle ske igen. Så jeg besluttede mig for at prøve en alternativ kærlighedsvej.

Kort tid efter faldt han i snak med en flot fyr fra Venezuela på Tinder. Han hed Antonio og var 26 år. De skrev sammen, havde nogle korte videochats og sendte billeder til hinanden – Magnus var solgt.

Generelt har han en ting for de lidt mørkere mænd fra Latinamerika og Mellemøsten. Både fordi han ofte synes, danske drenge er "røvsyge" og kedelige. Men også fordi han oplever en helt anden respekt for sit arbejde i socialsektoren, når han taler med mænd med en anden kultur end dansk.

- Herhjemme er danske fyre pisse ligeglade med mig, hvis jeg siger, jeg er i plejesektoren. Udenlandske fyre synes derimod, det er fedt, at jeg gør en forskel for blandt andet ældre mennesker.

- Vi har jo alle sammen brug for bekræftelse i det, vi laver, i stedet for at blive set på som en taber, der bare går og tørrer røv på andre, siger Magnus, der elsker at arbejde med mennesker, der har brug for en ekstra hånd. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

En følelse af magt

Og Antonio virkede også meget interesseret i Magnus. Eller rettere – han virkede meget interesseret i at komme væk fra Venezuela og bo i Europa, nærmere betegnet Spanien. Men det så Magnus egentlig ikke som et problem. Tværtimod ville han gerne hjælpe med at få Antonios drøm om at flytte til Europa opfyldt.

Indrømmet; det gav ham en form for "magtfølelse" – en følelse af kontrol over situationen. Eller med andre ord: I modsætning til tidligere forhold var det nu Magnus selv, der var ham, der var værd at holde fast i.

Den hjælp tog Antonio straks imod og var hurtig til at spørge om penge til flybilletten fra Venezuela til Spanien. Magnus har ikke en stor indkomst eller masser af penge, men han bor billigt og vidste, at han med stor sandsynlighed havde mere på sin konto end Antonio.

Og det er nok ikke helt ramt ved siden af, eftersom en gennemsnitlig månedsløn den offentlige sektor i Venezuela sidste år lå på 30-100 dollars om måneden, svarende til 200-knapt 700 danske kroner – om måneden.

Så Magnus lovede at spare op til hans flybillet til Europa og sendte Antonio billeder af hans konto for at bevise, at han nok skulle betale. Men det var ikke nok for Antonio, som blev mere og mere sur i sine beskeder og krævede, at flybilletten skulle købes og betales hurtigst muligt.

Valgte at spille på to heste

Her stopper vi lige fortællingen et kort øjeblik. For mens Antonio var begyndt at brokke sig over alt og intet, kom Magnus i kontakt med en ny fyr i 20'erne fra Tinder. Og han var også fra Venezuela.

Han var det modsatte af Antonio; følsom, positiv og talte om kærlighed. Magnus kalder ham stadig for "den søde", når han taler om ham.

Jo mere sur Antonio var, jo gladere blev Magnus for den søde. De skrev sammen om håb, fremtid og drømme – og den søde havde, præcis som Antonio, en længsel efter at forlade sit hjemland Venezuela for at få et andet liv i Europa. Så da han også bad om penge til at få den drøm opfyldt, kunne Magnus ikke andet end at sige ja. Og jo hurtigere pengene blev overført, jo hurtigere kunne han få sin mulige kæreste at se.

Hvorfor droppede du ikke Antonio og satsede på ham den søde?

- Jeg var nok bange for at blive såret igen og orkede ikke at havne tilbage i datingmiljøet, der kan være ret toxic i homoverdenen. Så jeg valgte at spille på to heste og håbe, at én af dem i det mindste nåede frem, indrømmer han.

Så nu havde Magnus altså travlt med at skaffe penge til hele to venezuelanere. Og derfor tog han en hurtig beslutning. Han ville sælge sin store, højtelskede Lego-samling, der var ganske imponerende.

Samlingen røg på nettet og blev solgt til spotpris for at få nogle hurtige penge i kassen, men pengene fra Lego-salget var desværre ikke nok til at dække de mange udgifter. Så han besluttede sig også for at sælge sin dyre designsofa. Det samme med nogle særlige bøger, han samlede på.

Sofaen var ret ny og dyr, så den røg med det samme, da Magnus satte den til salg for en fjerdel af prisen for at skaffe penge. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Det var meningen, at Magnus skulle booke flybillet til Antonio og fik også tilsendt et billede af hans pas. Men Antonio stressede ham så meget med bookingen, at Magnus til sidst ikke magtede mere og i stedet valgte at sende pengene direkte til ham på Paypal (global online-betalingstjeneste, hvor pengene kommer hurtigt frem).

I retur fik han et billede af en købt flybillet. Da Antonio fortalte, at han nu tog afsted til Spanien, sendte han også et mobilbillede af et spansk stempel i sit pas. Magnus sendte også et billede af sit pas og sin underskrift til Antonio, som skulle bruge "et personligt brev" fra ham, så han nemmere kunne blive i Europa.

- Jeg havde lige sendt penge til ham, og næste dag vågnede jeg op til en besked om, at de var blevet stjålet, og om jeg kunne sende nogle flere, siger Magnus, som også blev manipuleret til at sende et billede af sit pas og underskrift – noget han er meget flov over i dag. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Var der aldrig noget i dig, som tænkte, at det var underligt, at du skulle sende alle de penge og personlige informationer?

- Nej, altså, jeg syntes jo, at jeg var i en god situation, eftersom det var dem, der ville ud af landet og til Europa. Venezuela er jo rent økonomisk så fucked up, at jeg ikke havde nogen fantasi til at tro, at det her kunne gå galt. Og jeg havde videochattet med dem begge.

Men selvom Antonio nu efter sigende havde nået sit mål i Spanien, stoppede udgifterne ikke. Pludselig blev ham den søde også krævende fra den ene dag til den anden.

Nu skulle de begge bruge penge til alt fra en ny kuffert, nyt tøj, en bror i nød, en syg mor, og et statsborgerskab i Portugal, der kostede 3.000 kroner. Hvis pengene ikke faldt, begyndte begge fyre at svine ham til, true med ikke at ville se ham og køre på hans følelser med, at han så ikke holdt så meget af dem, som han sagde. Så Magnus gjorde, hvad de bad om.

- Jeg havde ikke flere penge, men fandt jeg de 3.000 kroner ved at låne af en ven, som jeg ikke fortalte sandheden.

Hvad sagde du til ham?

- Noget med at jeg skulle låne til en elregning. Og det har jeg det virkelig dårligt med i dag.

Gik til politiet

Det var Magnus' venner, der før jul fik ham til at indse, at det her ikke var ægte kærlighed – men et kærlighedsscam, der kun havde som mål at malke ham for penge.

Vennerne kunne spore Antonios mobil til stadig at være i Venezuela og altså ikke Spanien, som han ellers havde sendt tvivlsomme billeder fra, der forsvandt, når de var blevet set én gang.

Til sidst måtte Magnus erkende over for sig selv, at de to fyre fra Venezuela havde snydt ham, så det drev. En veninde gik med ham på politistationen for at melde, at han var blevet snydt og fortælle, at han havde sendt sine pasoplysninger afsted til manden. Politiet beroligede ham og trøstede ham faktisk med, at han ikke var den første i verdenshistorien, der var faldet for det her.

Der har ikke været nogen kontakt til Venezuela siden før jul. Eller – han skrev en "godt nytår"-besked til den ene uden at få svar, og det har gjort ham helt afklaret med, at det er dødt.

Ifølge Magnus er der flere i det homoseksuelle miljø herhjemme, der fortæller om kærligheds-scammers fra lande med meget lavere indkomst som Venezuela og Colombia, der lover kærlighed – mod at få tilsendt penge til en flybillet til Europa, internet og andre ting, de har brug for. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Ved at fortælle sin historie håber Magnus nu at få lukket det mørke kapitel og komme videre. Han ved godt, at der er mange, der nu vil sidde og læse artiklen og tænke eller skrive, at han er dum. Han ser mere på det som naiv og kærlighedssøgende.

I dag er status, at han stadig er single, 25.000 kroner fattigere og mangler en sofa og sin Lego-samling. Det eneste minde, han har, er en lille Lego-figur, der stadig sidder i hans nøglering. Men han prøver ikke at lade sig tynge af det og ser det i stedet som en øvelse i ikke at hænge fast i materielle ting.

Det er vigtigt for ham at understrege, at han trods oplevelsen ikke har mistet troen på hverken kærlighed eller online-venskaber. I stedet prøver han at fokusere på det positive; nemlig, at han rent faktisk har fået andre tætte online-relationer til udenlandske fyre, der er helt reelle – og som har deres egne penge.

De venskaber er vigtige, da de giver Magnus troen tilbage på det gode i mennesket, og at han bare var super uheldig – og naiv – at blive udnyttet af de forkerte.

Nu kender han de røde flag og metoderne, de brugte for at få lokket penge ud af ham – som hermed er givet videre.

- Det var jo en slags bytteforhold, hvor jeg havde noget, de kunne bruge, og de havde noget, jeg kunne bruge. Det var uligevægtigt fra starten, og så blev jeg desværre bare taberen, siger Magnus, som heldigvis ikke har mistet troen på ægte kærlighed. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Magnus er et dæknavn. Redaktionen er bekendt med hans fulde navn og identitet og har set billeder og andet materiale, der bekræfter hans fortælling.