Magter du heller ikke opvasken? Her er sælgerens guide til at blive en mester i overtalelse

Der er mange kneb, når det kommer til at virke mere overbevisende.

(Foto: © Illustration Oliver Seppo, DR)

Mathias Grubak er ekspert i at sælge. Han har nemlig været telefonsælger, salgsleder og direktør gennem de sidste 15 år.

Og der er faktisk meget at lære af sælgerne, for opskriften på succes er nemlig, at overtalelsesevnerne skal være i top.

De overtalelsesevner er der nok mange af os, der godt kunne bruge i dagligdagen, når vi skal sælge os selv til jobsamtalen, sælge vores idéer til kollegaerne eller måske bare overtale kæresten til at tage opvasken eller overbevise vennen om, hvilken film vi skal se.

Men hvis du, ligesom mig, er helt væk fra vinduet, hvad der angår overtalelsesevner, så frygt ej.

Mathias Grubak deler nemlig ud af sine egne overtagelsesevner lige her.

Kom folk i forkøbet

(Foto: © / Grafik: Oliver Seppo, DR)

Den lette måde at styre, hvem der for eksempel tager opvasken på, er at komme folk i forkøbet.

Hvis du ved, at der står en opvask derhjemme og venter, så vær den første til at adressere den, når du kommer hjem fra skole eller arbejde, forklarer Mathias Grubak.

- Hvis den anden først spørger: "Tager du opvasken i aften?", så bliver det sværere for dig at få vendt situationen om, fordi man så er nødt til at stå ved det, man har sagt. Derfor fungerer det bedst selv at tage det første skridt og komme folk i forkøbet.

Mathias Grubak har gennem de sidste 15 år arbejdet som sælger, salgstræner og salgsleder og er nu direktør og medejer af Copenhagen Sales. (Foto: © Thomas Christian Schrøder)

Hvis du ikke kan nå at komme dem i forkøbet, så frygt ej. Du kan stadig redde den.

Det handler nemlig også om at få skabt noget medlidenhed.

Først skal du se det fra deres side. Anerkend det, de siger, og vend den derefter om og se det fra din egen side, uddyber direktøren og giver et eksempel:

- Hvis jeg er blevet spurgt, om jeg kan tage opvasken, ville jeg sige: "Det vil jeg rigtig gerne, men jeg har bare haft den længste dag på arbejdet, og det ville være en stor hjælp for mig, hvis du måske kunne tage den."

På den måde kan det være smart at være på forkant, så du har kontrollen. Ellers må man ty til medlidenhed, så de forstår det fra din side, uddyber direktøren.

Regn med, at de vil det samme som dig

(Foto: © Illustration Oliver Seppo, (c) DR)

Hvis du ikke ved, hvad planerne er i aften, kan du også gå ud fra, at de andre vil det samme som dig.

Så længe du virker overbevisende nok.

- Min kæreste kan lide nogle andre film, end jeg kan. Her kan jeg antage, at hun vil se det samme, som jeg vil se.

Her kunne et eksempel på et spørgsmål være: "Hvad har du lyst til at se i aften? 'Star Wars' eller 'Ringenes Herre'?".

- I stedet for at stille spørgsmålene fuldstændig åbent, så de selv skal finde ud af, hvad de har lyst til, virker det bedre med et ledende spørgsmål. På den måde giver du dem nogle valgmuligheder for at indskrænke de reelle valgmuligheder, de i virkeligheden har.

Her gælder det også om at lægge ord i munden på folk og på den måde skabe et behov, forklarer Mathias Grubak.

Hvis målet er at slippe for at lave aftensmad, kommer Mathias Grubak med dette eksempel:

- Du kan starte med, at I bliver enige om, at I begge har haft en travl dag, og derefter sige: "Der er vel ingen af os, der orker at lave mad efter sådan en lang dag, vel?".

- Derefter ville jeg sige, at den travle dag retfærdiggør, at vi skal have noget lækkert og spørge, om de ikke synes det samme.

- Til sidst er det bare at præsentere løsningen – som måske bare er at bestille mad fra den lokale.

Snak om, hvad de får ud af det

Der er grundlæggende to typer, mener Mathias Grubak. Dem, der hjælper, og dem, der sælger.

- Det handler om måden, man ser sig selv på, forklarer direktøren.

Det vil groft sagt sige, at du enten kan sælge en idé, eller du kan hjælpe folk til at tage den rigtige beslutning, uddyber han.

- Sælgeren vil typisk forsøge at mase sig meget mere på og have meget fokus på sig selv frem for at have fokus på dem, de vil sælge til. Dér får folk hurtigt paraderne op. Spørg i stedet ind til deres interesser og behov og se dig selv som mere rådgivende.

En anden måde, man kan få sin vilje på, er ved at gøre det klart, hvad folk får ud af at gøre, som du vil, forklarer Mathias Grubak.

- Hvis jeg nu vil til Italien, og min kæreste vil til Spanien, er det vigtigt at anerkende hendes grunde, selvom jeg helst vil til Italien. Men her handler det især om, hvad de får ud af at gøre, som jeg gerne vil. Fokus skal være på udbyttet.

- Jeg ville eksempelvis forsøge at sælge min idé således: "Spanien ser super lækkert ud, men Spanien er jo også noget dyrere. Så bliver vi nødt til at gå ned på komfort. Jeg har faktisk fundet det her sted i Italien, hvor vi kan få...".

Ja, faktisk er det bare at slå sig løs, mener Mathias Grubak, der har arbejdet i branchen i 15 år.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan salgsteknikker kan anvendes derhjemme.

Du kan lige nu se, hvilke sælgerhacks Kenneth og Jamal lærer i den nye serie 'Guldfeber', hvor manipulation, druk og "bælteslag" er en del af hverdagen:

Guldfeber