(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Mai lever af at sætte ild til festen: 'Det er et kæmpe ansvar'

Mai Schaarup er dj og spillede i går på festivalen Karrusel. P3 fulgte hende før, under og efter.

Hvordan laver du den bedste playliste til en fest? Den skal indeholde noget, man kender, noget man kan danse til, men måske også nogle overraskelser. Og hvad med tempo – må man godt skifte mellem langsomme og hurtige sange?

Det ved Mai Schaarup alt om.

Hun er professionel dj under sit efternavn 'Schaarup', medstifter af og booker på Module, der er en natklub i København, og har dannet dj-gruppen Housefrau, der består af tre dj's. Og så skal hun spille til den tre dage lange elektroniske festival Karrusel, der fortsætter til lørdag nat.

Og glem alt om musikvidenskab eller noget i den stil – Mai er nemlig totalt selvlært.

Det hele startede, da hun for over ti år siden flyttede fra Vestegnens Brøndby til København. I modsætning til mange andre unge i start-tyverne havde Mai ikke lagt store fremtidsplaner eller lyst til at læse videre.

Til gengæld elskede hun at feste. Meget. Hurtigt blev hun en del af den elektroniske musikscene, hvor hun blev fanget af musikken og de følelser af "hårdt og smukt", det gav hende. Så hun købte sig en dj-pult og gik i gang med at øve sig i lejligheden.

- Jeg var et ungt menneske, som hang i gardinerne og fløj rundt og ikke reflekterede ufatteligt meget. Musikken blev en måde for mig at finde succes et sted og bevise overfor mig selv, at jeg kunne noget. Jeg fandt min egen måde at gøre ting på, siger Mai Schaarup, der i dag er 35 år.

'Festede mig selv halvt ihjel'

Der er meget teknik og følelser i et godt dj-set, og Mai mestrede håndværket og udviklede sig hurtigt og ville gerne ud at spille for andre.

Men hvordan gør man så lige det?

- Det endte med, at jeg rendte rundt på barer på Nørrebro og bankede på dørene og ringede til bookere og spurgte: "Hey, kan I bruge mig?". Og så festede jeg ellers mig selv halvt ihjel og fik de rigtige kontakter. Det var hardcore, siger hun.

- Men det var bare det, jeg skulle. Jeg er stædig og en fighter, når først jeg sætter mig et mål.

Siden er Mai Schaarup blevet en af de førende dj's herhjemme og har denne sommer spillet på en del af landets festivaler og til den københavnske pride i sidste uge. Og så går hun meget op i at vise andre unge kvinder, at de også kan blive dj's i en stadig mandsdomineret verden.

Torsdag aften gik hun på klokken 19.30-21 og havde sin tætte ven Maria Barfod, kendt som dj'en Fedty, med som support, da hun tændte op for festivalen og spillede solen ned.

P3 fulgte Mai Schaarup før, under og efter hendes optræden på Karrusel på Refshaleøen torsdag aften. Her talte vi om den perfekte setliste, den farlige cocktail, når arbejdet er en festog hvad man gør, hvis man skal tisse på scenen.

Den elektroniske festival Karrusel fortsætter på Refshaleøen til og med lørdag nat og byder på danske og internationale navne som Richie Hawtin, Mira, Fjaak, Anna Logic, Skin On Skin, RSS Disco med flere.

  • Mai Schaarup er ankommet i god tid til Refshaleøen. - Jeg har haft mit job på Distortion Ø i hovedet, som gik rigtig godt, og det var en fantastisk aften. Så man kan sige, jeg har lidt præstationsangst i dag. Jeg er meget selvkritisk og kan tit gå ned fra en scene og tænke, at det ikke gik særligt godt, mens folk syntes, det var fucking fedt. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    1 / 17
  • - Musik er ikke noget, jeg er vokset op med på nogen måde. Hele min barndom i Brøndby lavede jeg ikke andet end at spille fodbold. Interessen for musik kom først, da jeg flyttede til København og oplevede nattelivet og mødte nogle dj's. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    2 / 17
  • - Jeg har aldrig tænkt store tanker om mig selv. Faktisk har jeg lige fået konstateret ADHD for to måneder siden. At være dj var noget, jeg fandt ud af, at jeg kunne og en vej, der passede til mig. Det var bare det, jeg skulle, og det var vigtigt for mig at se, hvor det kunne føre hen. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    3 / 17
  • Da 35-årige Mai Schaarup startede som dj, var der meget få kvinder og diversitet på scenen. Derfor startede hun fest- og dj-kollektivet Housefrau med Sus Wilkins og Maria Barfod (kendt som dj'en Fedty), der også er booker på Søpavillonen. Fedty (grøn overdel) er blevet en tæt ven og er med for at supporte Mai på scenen. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    4 / 17
  • - Jeg følte ikke, jeg blev booket nok og var træt af, at jeg aldrig var headliner, fordi det var mere sikkert at booke en mand. Men fuck det, så startede jeg Housefrau, som blev en total succes., og i dag bliver jeg stoppet af unge kvinder i byen, der ser os som forbilleder. Det handler ikke om, at vi vil feje alle mændene væk – don't you worry. For der er plads til os alle sammen. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    5 / 17
  • Spotifys 50 mest spillede hits er ikke den liste, Mai Schaarup selv foretrækker at sætte på. Hendes genre er primært melodisk house og techno – og så lidt indie dance. Men her er alligevel hendes og Fedtys tip til din perfekte playliste til privatfesterne: - Du skal altid starte stille og roligt op. Især nye dj's starter med de største hits med det samme, og det er helt forkert. Hvis vi skal have en god, lang aften, så start stille og roligt og kør den op i et bølgende flow. Det er vigtigt også at køre tempoet lidt ned, så folk kan få tissepause og rygepause. Hvis du kører den i højt tempo konstant, bliver folk trætte og går tidligt hjem. Husk også at kigge rundt på de andre til festen og gå ikke kun med, hvad du selv har lyst til at høre. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    6 / 17
  • Nu er det snart tid til at gå på scenen, og Mai tager sin drink med op. Hun er spændt og glæder sig, men har også nerver på. - Hvordan det bliver i dag, vil vise sig, når jeg går på scenen. I dag er det godt, for jeg har Maria med på scenen. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    7 / 17
  • - Som dj udvikler du dig hele tiden, og en professionel dj med flere år på bagen kan noget andet, end en ny dj kan. Du er aldrig færdigbagt, der er hele tiden nye teknikker og følelser. Jeg bliver ramt, hvis folk tror, en dj kun står og trykker på en knap. Det er et håndværk, og det er en kæmpe fejl at tro, at alle bare kan blive dj. Det kræver hårdt arbejde, energi, op- og nedture, og du står med et kæmpe ansvar på scenen. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    8 / 17
  • I elektronisk musik står alle publikummer oftest og kigger på dj'en, der som en gud står og giver dem de følelser og den energi, de har brug for. At blive "tilbedt" på den måde kan være det bedste, men også svært, fortæller hun. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    9 / 17
  • - Nogle dage har jeg brug for at gemme mig og er ikke helt klar på opmærksomheden. Det kan også give en flad følelse, når jeg går af scenen. Hvad så nu? Men der er også dage, hvor jeg er ovenpå og elsker det. Det er en kæmpe, kæmpe følelse, som giver dopamin, og som man bliver afhængig af. Det er min ting og mig, der går på scenen som mig, og når folk er med mig, er det en form for anerkendelse på, at jeg faktisk kan noget her i livet. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    10 / 17
  • 23-årige Anastacia (lyst hår) er fra Danmark og bor i Amsterdam, mens veninden Debby på 23 år er fra Sverige. - Vi kendte ikke Mai Schaarups musik før, men kan virkelig godt lide hende. Vi er her, fordi vi elsker techno – miljøet er meget inkluderende, alle respekterer hinanden, og du kan være lige den, du er, siger de. Thomas L. på 31 år (til højre) er også begejstret: - Mai er sygt vild. Jeg kender hende, altså ikke personligt, men hendes musik og har hørt hende mange gange. Hun forstår bare crowdet, hun læser os og spiller musikken derefter – det er ikke alle dj's, der i mine øjne forstår det. Og så har hun også bare en god musiksmag. En elektronisk festival er noget særligt. Det er et community, hvor alle er velkomne, der er ingen fordomme og diskrimination. Jeg elsker alt, hvad det står for. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    11 / 17
  • Hosea (til venstre) er 22 år og fra Stoke-on-Trent i England. - Jeg er kommet til Danmark på grund af festivalen og bliver her hele weekenden. Sidste år var jeg her også, og det var fantastisk. Jeg møder nye mennesker fra Danmark og mange andre lande. Hendes musik er super fed med den tunge bas, som man kan føle gennem kroppen, siger han. Maja B. på 25 år (med solbriller) og Emilie H. på 26 er på Karrusel for første gang – og er vilde med Schaarups musik. -Jeg kender hende fra Module (Mai Schaarups klub, hvor hun selv er dj), og hun spiller rigtig godt, siger Emilie H. - Generelt er vi positivt overraskede. Vi elsker viben og menneskerne herude på Karrusel, siger Maja B. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    12 / 17
  • Når Mai Schaarup skal ud at spille, plejer hun at få farvet sit hår, men hun har haft for travlt på grund af jobs til priden i København. Dog nåede hun en klipning: - Mit hår er en del af min identitet og en del af mig – jeg er super gay. Så jo, der er visse steder, hvor jeg er en anelse perfektionistisk, og lige med mit hår er jeg meget hysterisk, griner hun. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    13 / 17
  • Når man elsker at feste, kan det være svært at stoppe igen, når ens arbejde foregår på klubberne. Selv mærker Mai Schaarup konsekvenserne af et liv med sene arbejdstider og fristelser i nattelivet. - Jeg har som mange andre udviklet et misbrug – det er en stor del af min rejse. Det er primært alkohol, men andre ting har også taget overhånd, når først alkohol kom ind. Det er en kamp, jeg stadig kæmper og er meget åben omkring. For to år siden startede jeg en proces med at gå i behandling. Jeg laver nogle regler for mig selv om, hvornår jeg må feste, og hvornår det er arbejde. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    14 / 17
  • En dj kan spille alt fra en til fem timer, men Mai Schaarup foretrækker to timer som minimum, når vi taler elektronisk musik. Men hvad hvis man skal tisse, mens man spiller?: - Der har været nogle gange, hvor jeg har lavet snigeren, hoppet ned fra scenen og tisset, fordi det har været så fucking kritisk, og så hoppet op igen, og det er jo forfærdeligt, men det kan jo ske, siger Mai. Maria (Fedty) er enig: - Hvis du har et længere set på en klub på tre timer og skal tisse, kan du være nødt til at sætte en fire minutters sang på, flyve ud og på toilettet. Og så lover jeg dig for, at man har lært at tisse sygt hurtigt. Der er mænd heldigere, at de i princippet kan tisse i et glas bag dj-pulten. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    15 / 17
  • Når en dj "overleverer scenen", som det hedder, til en anden dj, mens musikken kører derudaf, foregår der et bestemt ritual. Man giver ofte et kindkys og krammer hinanden for at sige "scenen er din". - Det er en dejlig kultur og enormt kærligt. I dag skal jeg overlevere til Âme (tysk house/techno duo), som er fucking legender, siger hun. Til sidst lukker den danske dj-legende Kölsch, også kendt som Rune RK, festivalen torsdag nat. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    16 / 17
  • Torsdag er gået fra lys til mørk, og Mai Schaarup er færdig med sit set og går ned fra scenen. - Jeg tror aldrig, jeg bliver helt tilfreds, for jeg ved, jeg kunne gøre det endnu vildere. Men jeg hørte, at folk var rigtig glade og sagde, at det var mega fedt og dejligt, så det er bare mig, der føler, jeg kunne have peaket mere. Kærligheden fra folk er det vigtigste, og da jeg kiggede ud og kunne se, at folk vibede med, var jeg tryg, siger Mai. Nu skal hun videre ud på festivalen og nyde musikken med sine venner og koble af. I morgen aften går det atter løs, når hun skal på arbejde og spille en ny fest op. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)
    17 / 17