Kender du 15. marts-stress? Altså den der stress man kan få, når man skal søge ind på kvote 2?
For hvad gør man egentlig, hvis man gerne vil i gang med et studie, selvom man ikke aner, hvad man vil med sit liv?
Hvilke uddannelser fører til den fede løn, og kan man overhovedet blive til noget, hvis ens gennemsnit er lidt fesent?
I anledning af at ansøgningsfristen nærmer sig, har vi stillet 11 spørgsmål til studievejleder og centerleder Majbritt Ammitzbøll fra Studievalg Danmark.
Med 19 års erfaring har Majbritt rådgivet så mange unge, at hun ikke længere har tal på det, men det er i hvert fald flere tusind samtaler, det er blevet til.
Hej Majbritt! Kan du forstå, hvis man kan have det lidt pres i disse måneder inden ansøgningsfristen?
- Ja, det kan jeg i høj grad. Det her med at vælge uddannelse har alle dage skabt tvivl hos folk. Jeg oplever dog, at unge i dag sammenlignet med tidligere er mere bekymrede. Valg af uddannelse kan næsten virke skræmmende, og mange frygter at vælge forkert. Det kan virkelig fylde meget.
Hvad siger du så, hvis folk frygter at vælge forkert?
- Først og fremmest er det vigtigt at sige, at uddannelsesloftet er fjernet. På et tidspunkt var det sådan, at man ikke kunne vælge en anden uddannelse på samme niveau, hvis man havde gennemført én videregående uddannelse, men sådan er det ikke længere.
- Det er bare ikke alle, der ved det, og så kan det jo være godt at snakke med en studievejleder for at få afdramatiseret det valg, som mange føler som endegyldigt.
Hvordan kan man konkret undgå at vælge forkert?
- Der er jo aldrig garanti for, at man får valgt det rigtige studie, men det bedste er at undersøge uddannelsen grundigt, inden man ansøger. Læs på hjemmesiden, tag til åbent hus, snak med de studerende og vejlederne på uddannelserne.
- Hvis du giver dig god tid til at undersøge alt dette, er der også større chance for at få valgt rigtigt.
Hvad gør man så, hvis man ikke aner, hvad man vil?
- Først og fremmest vil jeg sige, at man skal tale med en studievejleder. Vi sidder klar til at hjælpe på telefon, mail, Skype og chat, for der er ingen, der skal gå alene med tvivl om uddannelsesvalg.
- Min erfaring som vejleder er tit, at mange faktisk har gjort sig en del overvejelser, selvom de føler, de er på bar bund. Så når jeg begynder at spørge lidt ind, bliver folk relativt hurtigt bevidste om, hvilken retning de vil gå.
- Når man er klar til det, vil jeg igen anbefale, at man går til åbent hus-arrangementer på landets uddannelser.
Kan man som studievejleder spå om fremtiden og sige, hvilke uddannelser der er kloge at vælge?
- Nej, vi har desværre ikke en spåkugle. Der sker hele tiden forandringer i vores samfund, som vi ikke kan forudse. Nye uddannelser og ny jobs kommer til. Men der er da ingen tvivl om, at der mangler sygeplejersker, lærere, pædagoger, ingeniører, it-uddannede og studerende på erhvervsuddannelserne.
Hvor vigtigt er det at have et godt gennemsnit?
- Jeg synes, det er vigtigt at sige, at du kan komme rigtig langt med et middelsnit.
- Mange af de unge, jeg taler med, har en indgroet oplevelse af, at man skal have et meget højt gennemsnit for at komme ind på en uddannelse. Men det er ikke rigtigt. Der er rigtig mange uddannelser, hvor alle bliver optagede, eller hvor optagelsessnittet ikke ligger i top.
- Jeg tror, den her myte kommer af, at medierne ofte bringer historier om de ti uddannelser med de højeste snit. Det planter sig i folks hoveder og skaber et usynligt pres om, at man skal have topkarakter for at komme ind på alle uddannelser.
- Når mine kollegaer og jeg besøger gymnasier, gør vi derfor meget for at afkræfte den myte, for den stemmer ikke overens med virkeligheden, og det er vigtigt at huske på midt i al den her debat om trivsel og karakterræs.
Men lad os nu sige, at man ikke har snittet til at komme ind på den uddannelse, man drømmer om? Hvad gør man så?
- Der er flere ting at gøre. For det første skal man jo overveje at søge ind på kvote to, og så skal man kigge på, om den samme uddannelse har et lavere adgangskrav et andet sted i landet.
- Det vil også altid være mit råd at søge ind på flere uddannelser – selvom du har sporet dig ind på én bestemt uddannelse, vil der være andre studieretninger, der kan sende dig i retning af det samme job. Det gælder om at drømme bredt!
Har også et råd til, hvad man skal vælge, hvis man gerne vil tjene mange penge?
- Jeg kan da anbefale, at man går på ug.dk og ser, hvad man tjener i de forskellige jobs.
- Når folk spørger mig om netop det med løn, plejer jeg at spørge ind til deres tanker om arbejdslivet.
- Hvis man drømmer om et job, hvor man tjener mange penge, skal man nok lige overveje, om man vil have et job, hvor man knokler derudaf, eller ét, hvor man har fri klokken 16.
- Det selvfølgelig vigtigst, at man vælger en uddannelse, man interesserer sig for. Du kan ikke tage en femårig uddannelse, bare fordi du vil have en høj løn på jobbet, for du kan ikke gennemføre uddannelsen, hvis interessen ikke rigtig er der; det skal gå hånd i hånd.
Hvad skal man vælge, hvis man vil redde planeten?
- Det her er også et spørgsmål, jeg støder på, og jeg synes, det kan være en god motivation at have, når man vælger studie.
- Jeg vil nok sige, at der er mange måder at redde planeten på, så normalt ville jeg spørge ind til, hvordan man gerne vil hjælpe, og hvilken længde og studiemetoder, der passer til én.
Hvad man, hvis man får afslag på den eller de uddannelser, man har søgt?
- Hvis man får afslag på alle uddannelser, man har søgt den 28. juli, så kan man søge de ledige pladser. Enten på den samme uddannelse et andet sted i landet eller på en anden uddannelse.
- Du kan også søge ind på den samme uddannelse året efter på kvote 2, for det kan være, der er en chance for at forberedre sin mulighed for optagelse ved bestemte aktiviteter. Her kan du tage kontakt til en studievejleder for inspiration og sparring.
Hvornår synes du, er du er lykkedes med din rådgivning?
- På min arbejdsplads siger vi, at vores opgave er at give folk lyst, mod og nysgerrighed til mere uddannelse. Vi oplever tit, at folk er usikre, i tvivl, uddannelsesforpustede og har svært ved at navigere i forventninger, og det er her, vi skal hjælpe.
- Som studievejleder arbejder jeg også for ligeværdighed mellem uddannelser. Mange unge tror, den eneste rigtige vej er universitetet, men der er mange andre uddannelser – som for eksempel professionsuddannelserne og erhvervsuddannelserne. Det er vigtigt, at vi får fortalt, de er lige meget værd. Uddannelsesprestige og uddannelsessnobberi er der rigeligt af, og det skal vi bekæmpe.
'Studievalg Danmark' er Danmarks nationale vejledningsinstitution. Her kan alle få gratis vejledning til alle videregående uddannelser.