Mere kage, fredagsbajere og SAMMENHOLD: Her er forslagene til at forbedre trivslen på skolerne

Vi har spurgt på over 50 skoler, hvordan man kan forbedre trivslen.

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Flere damer på skolen og bedre bustider hjem fra lektiecafé.

Idéerne var mange og meget forskellige, da elever fra landets ungdomsuddannelser i anledning af trivselsdagen 'Operation Ha' Det Godt' i går fortalte P3, hvad der skal til for at øge den mentale trivsel på deres uddannelsessteder.

Men der er også en del bud, som går igen hele vejen fra Aabenraa Statsskole til FGU i Helsingør. Dem har vi samlet her.

1

Godmorgen!

Der tegner sig et billede af, at eleverne ikke er de mest morgenfriske. Flere klasser nævner nemlig, at de gerne vil have mere energi fra morgenstunden. På TEC Hvidovre kunne de endda godt tænke sig, at klassekammeraterne bliver bedre til at "fyre en morgenjoke af".

De fleste holder sig dog til dette ønske:

- Sig godmorgen og svar tilbage hver morgen!

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

På Tønder Gymnasium tilføjer de, at et "mojn" også kan gå an, og at det også skal gælde, hvis man møder hinanden udenfor skolen.

Kun et par klasser skriver, at man også skal sige farvel til hinanden. Det er altså tydeligvis vigtigt med en god start på dagen. Andre forslag går på gratis morgenkaffe, senere mødetider og på FGU i Horsens vil de gerne indføre et morgenmøde på McDonald's hver mandag.

2

Sofaer, bordfodbold og åbne vinduer

Mental trivsel kan nok ikke købes for penge, men eleverne har alligevel en del forslag til skolernes indkøbsliste.

Mange af dem vil gerne have sofaer og hyggekroge, så de har et sted at slappe af. I klasse C25 på Alssundgymnasiet vil de ligefrem gerne have et soverum.

Men når de så rejser sig fra sofaen, kunne det være fedt at stå rundt om et poolbord, bordtennis eller bordfodbold.

- Skolen kan skabe et rum for fælles sociale aktiviteter i pauserne, som for eksempel adgang til bordfodbold. Det vil gøre det lettere at skabe sociale relationer på tværs af klasser og årgange, skriver 2.V på Rybners Gymnasium HHX.

Andre skriver et fitnessrum på ønskelisten.

Men skolens ydre betyder tydeligvis også noget for elevernes indre. De vil have noget pænt at se på. Og lugte til. Og tisse på.

Både skolernes grå farver, indeklima og toiletforhold er nemlig under kritik. De vil have farver på væggene, hyggemusik i kantinen og vinduer, der kan åbne. Og på VUC i Aabenraa er de bare trætte af at fryse ved de 19 grader, staten har sat de offentlige institutioners termometer på.

3

Hold øje med hinanden

Flere af eleverne vil gerne blive bedre til at holde øje med klassekammeraternes trivsel. Men hvordan gør man lige det?

På FGU i Hernings linje 'Pædagogik og omsorg' ved de nok en ting eller to om at drage omsorg for hinanden. Og de skriver det meget simpelt:

- Vi skal spørge ind til hinanden hver dag.

Dén ambition går igen hos flere klasser. Nogle supplerer med, at man skal snakke om hverdagen udenfor skoletid.

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

I 1.A på Maribo Gymnasium vil de også lægge mere mærke til ændringer hos hinanden med en ambition om at give flere komplimenter.

- Komplimentér, hvis nogen har fået en ny klipning, ny hoodie eller er i ekstra godt humør, skriver de og tilføjer, at hvis nogen derimod er i dårligt humør, kan man give dem en krammer.

Der er flere nye tiltag på vej i de klasser, som deltager i P3 Missionen. Nogle vil lave en gruppechat, andre indføre klassens time eller uddele titlen 'Ugens elev' hver fredag til en elev, som har gjort noget godt i løbet af ugen.

4

Ture, turneringer og fredagsøl

De vil på ture! Hytteture, biografture, fisketure, Tivoli-ture, skiture, sågar gåture kan gå an. Listen fortsætter med restaurantbesøg og bowling alt sammen for at få et bedre sammenhold i klassen.

Og nu vi er ved ture, vil eleverne gerne have turneringer. Ligeledes for at få mere sammenhold i klassen, vil de gerne dyste mod de andre klasser i volleyball eller noget fagligt.

Og når det så er ovre, vil mange gerne drikke en fredagsbajer sammen. Andre er mere til brætspil. Alt i alt vil de bare gerne være mere sammen - om det så er til fester eller i frimodulerne.

5

Kageordning!

Vejen til hjertet går som bekendt gennem maven. Det gør vejen til hovedet tilsyneladende også. For rigtig mange af forslagene omhandler mad og drikke.

Kantinerne står for skud. Maden skal være sundere, billigere og desuden skal kantinen offentliggøre ugens menu.

Hvad skulle det så være godt for? 'Omsorg og sundhed' fra FGU i Helsingør forklarer en sammenhæng.

- Så er der større sandsynlighed for, at eleverne spiser sammen i kantinen. Desuden får eleverne den nødvendige energi.

Og så er der et sidste, velsmagende forslag til at øge trivslen, som går igen hos 22 af de klasser, der har skrevet ind. Nogle vil sætte det i system, andre vil gøre det til en konkurrence.

Klassen B24 på Alssundgymnasiet formulerer det kort og godt allerøverst på deres liste:

- Mere kage.

P3 Missionens side kan I læse alle klassernes svar.