Nu løfter Spotify sløret for, hvilken musik vi har lyttet mest til i år – og det er ikke kvinder

Rap og eksotisk reggaeton dominerede Spotify-lytternes playlister i år, hvor der igen-igen ikke er mange kvindelige artister.

Gilli er en vanvittig populær herre hos de danske Spotify-brugere, og han har da også udgivet hele to albums i 2022. (Foto: © Helle Arensbak, Helle Arensbak)

Året lakker mod enden, og tradition tro står den på tilbageblik og lister.

Sådan er det i hvert fald hos Spotify, der har kigget deres algoritmer nøje igennem og fået svar på, hvilke numre og kunstnere vi lyttede allermest til i 2022.

Og igen-igen er det den ellers mediesky Gilli, som sidder på tronen på den artist, danskerne streamede allermest. Samme sted befandt han sig i øvrigt også på Spotify-listerne fra 2020 og 2021.

Men er der noget særligt på listerne, som er værd at bide mærke i?

Ja, mener Kasper Reippurt, som er vært på musikprogrammet Residensen på P3. Faktisk er der flere ting.

- For det første er de fleste artister inden for rap- og hiphop-genren, mens nogle af de andre artister så trækker på disse genrer, siger han.

- For det andet er der en tendens til, at de artister, der hitter i udlandet, ikke er slået igennem i Danmark endnu.

Her peger Kasper Reippurt på den puertoricanske superstjerne Bad Bunny, der både er den allermest streamede artist globalt og den, hvis album ('Un Verano Sin Ti') er det mest streamede globalt. Han indtager desuden fjerde- og femtepladsen på listen over de sange, der er de mest streamede globalt.

- Han har domineret Spotify globalt de sidste mange år, men er ikke rigtigt nået til Danmark endnu. Den der reggaeton-/afrobeat-lyd, som også J Balvin og Burna Boy dyrker, afviger nok for meget fra det, vi er vant til i Danmark, og derfor er folk måske ikke klar til at overgive sig til det, siger Kasper Reippurt.

Bad Bunny var både i år og sidste år den mest streamede artist på Spotify verden over. Men i Danmark er han endnu ikke slået bredt igennem. (Foto: © RICARDO ARDUENGO, Ritzau Scanpix)

En tredje tendens er – ifølge P3-værten – at der tilsyneladende ikke er den samme distinktion mellem det, han kalder "streaming-artister" og "artister i den virkelige verden".

- Man har tidligere talt om, at dem, der ligger højt på streaming-listerne, måske ikke kunne sælge særlig mange koncertbilletter ude i virkeligheden. Men sådan er det ikke mere, siger Kasper Reippurt.

I den forbindelse peger han nemlig, at artister som for eksempel Gilli og Branco måske tidligere blev kaldt "streaming-artister", men nu kan de fylde store spillesteder Royal Arena og Forums Black Box.

Hvor er kvinderne?

Og så skal vi til en gammel traver.

For ligesom det var tilfældet med Spotify-listerne fra 2020 og 2021, er der ekstremt få kvinder at finde på listerne i 2022.

Taylor Swift, Olivia Rodrigo og Doja Cat er de eneste kvindelige artister, der figurerer på de tilsammen seks Spotify-lister. Og det bekymrer Kasper Reippurt.

- Jeg havde regnet med, at det ville have ændret sig, for i dag ser vi for eksempel en bedre balance i forhold til kønnenes repræsentation på radio. Der har været meget fokus på det, så det er mærkeligt, at det ikke slår igennem på streaming, siger han.

Beyonce udgav i sommer sit første album i seks år, 'Renaissance', der blandt bød på hittet 'Break My Soul'. Alligevel er hun ikke at finde på nogle af Spotifys lister, hvilket undrer Kasper Reippurt. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix Denmark)

Drew Sycamore, Jada, Beyoncé og Kate Bush – der i sommer hittede stort med sit 37 år gamle hit 'Running Up That Hill', som blev brugt i seriehittet 'Stranger Things' – er nogle af de kvindelige artister, som Kasper Reippurt undrer sig over ikke har fundet vej til listerne.

Han synes også, det er mærkeligt, at Taylor Swift og Doja Cat ikke har fået højere og flere placeringer på dem. Men P3-værten peger på Spotifys algoritmer som en mulig del af årsagen til, at der ikke er flere kvindelige artister på listerne.

- Det er desværre umuligt at blive klog på Spotifys algoritmer og de mekanismer, der fodrer de lyttevaner, du allerede har. Så længe, der er en algoritme, som anbefaler dig noget, er det svært at bryde. I stedet kan man som musikforbruger selv aktivt gå ind og ændre sine lyttevaner.

- Eller også skulle Spotify og musikkuratorerne aktivt gå ind og rode ved det, siger Kasper Reippurt.

De ti mest streamede artister i Danmark:

 1. 1

  Gilli

 2. 2

  Tobias Rahim

 3. 3

  Ed Sheeran

 4. 4

  Kesi

 5. 5

  Artigeardit

 6. 6

  Andreas Odbjerg

 7. 7

  Drake

 8. 8

  The Weeknd

 9. 9

  Branco

 10. 10

  Justin Bieber

De ti mest streamede sange i Danmark:

 1. 1

  'Stor mand' af Tobias Rahim feat. Andreas Odbjerg

 2. 2

  'Mucki Bar' af Tobias Rahim

 3. 3

  'Kender ik' i morgen' af Gilli

 4. 4

  'Feberdrømme Xx Dubai' af Tobias Rahim

 5. 5

  'Hjem fra fabrikken' af Andreas Odbjerg

 6. 6

  'Drøm mig væk' af D1ma

 7. 7

  'Under din sne' af The Minds of 99

 8. 8

  'As It Was' af Harry Styles

 9. 9

  'Half A Man' af Dean Lewis

 10. 10

  'Miami Vicer' af Gilli

De ti mest streamede album i Danmark:

 1. 1

  'Carnival' - Gilli

 2. 2

  '=' - Ed Sheeran

 3. 3

  'Infinity Action - The Minds of 99

 4. 4

  'Hjem fra fabrikken' - Andreas Odbjerg

 5. 5

  'Harry's House' - Harry Styles

 6. 6

  'Kronisk skeptisk' - Lamin

 7. 7

  'Justice' - Justin Bieber

 8. 8

  'A Place We Knew' - Dean Lewis

 9. 9

  'Dawn FM' - The Weeknd

 10. 10

  'Mere end musik' - Benny Jamz

De fem mest steamede artister globalt:

 1. 1

  Bad Bunny

 2. 2

  Taylor Swift

 3. 3

  Drake

 4. 4

  The Weeknd

 5. 5

  BTS

De fem mest streamede sange globalt:

 1. 1

  'As It Was' - Harry Styles

 2. 2

  'Heat Waves' - Glass Animals

 3. 3

  'Stay' - The Kid Laroi feat. Justin Bieber

 4. 4

  'Me Porto Bonito' - Bad Bunny

 5. 5

  'Tití Me Preguntó' - Bad Bunny

De fem mest streamede album globalt:

 1. 1

  'Un Verano Sin Ti' - Bad Bunny

 2. 2

  'Harry's House' - Harry Styles

 3. 3

  'Sour' - Olivia Rodrigo

 4. 4

  '=' - Ed Sheeran

 5. 5

  'Planet Her' - Doja Cat