(Foto: © Clara Hughes, DR)

Ny forelskelse skabte splittede følelser for kendt musiker: 'Jeg kunne godt komme til at skamme mig'

Guldimund er nomineret til Lytterhittet ved P3 Guld for 'Det' kun vigtigt, hvad det er'.

EM i herrefodbold, corona-vibes og uanede mængder af solskinsdage.

Det er selvfølgelig sommeren 2021, vi snakker om. Den bød nemlig på mange ting, og for musiker Asger Nordtorp Pedersen – måske bedre kendt som Guldimund – bød den også på en ny forelskelse.

- Jeg husker det, som om solen altid skinnede ind ad vinduet i den her meget lille to-værelses lejlighed, jeg lejede på Frederiksberg i København. Jeg havde lige fået Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, så efter at have følt mig fattig og luset i årevis, havde jeg lige pludselig penge på lommen. Og så var jeg buldrende forelsket, fortæller Guldimund til P3.

Det var dog en forelskelse med splittede følelser.

Guldimund var nemlig kommet ud af en skilsmisse og skulle til at finde fodfæste som enlig far.

- Jeg var lige kommet ud af et langt forhold og havde et barn, og når sådan et forhold går i stykker, er det også en familie, der går i stykker. Det er jo en trist begivenhed i det barns liv. Og da jeg så blev forelsket og lige pludselig var glad og lettet over, hvor jeg var i min tilværelse, kunne jeg godt komme til at skamme mig en lille smule over at have det så nemt, fortæller Guldimund og fortsætter:

- Det her med at stå og være enormt forelsket og samtidig have de her ambivalente følelser fyldte meget. Må jeg godt være glad?

De tanker endte med at blive til sangen 'Det' kun vigtigt, hvad det er', og dens energi er ifølge Guldimund en drivkraft mod, at man godt må være glad.

Budskabet i sangen er nemlig, at du godt må give slip og give dig hen til at være glad.

- Det kan ikke nytte noget at lade sig begrænse af, hvad andre tænker. Eller endu værre: Hvad man tror, andre tænker, siger Guldimund, der har skrevet sangen hjemme i den tidligere lejlighed på Frederiksberg.

Den er dog blevet indspillet i et studie i Valby. Og her har vi mødt ham til en snak om, hvordan sangen blev til, og hvilke tanker der ligger bag.

 • Da Guldimund indspillede 'Det' kun vigtigt, hvad det er' og resten af albummet 'Jeg venter i lyset', havde han en ret god work-life-balance, hvor han arbejdede alle hverdage fra 9 til 16. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  1 / 10
 • Guldimund spiller selv på flere instrumenter – blandt andet klaver, guitar og bas. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  2 / 10
 • - Første gang jeg skulle spille sangen for min kæreste, turde jeg ikke engang synge den. Så jeg spillede bare akkorderne. Jeg blev bare lidt forlegen over at skulle sige de ting højt. Jeg skrev den også meget kort tid efter, jeg havde mødt hende, fortæller Guldimund. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  3 / 10
 • Guldimund beskriver perioden, hvor sangen blev til, som euforisk. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  4 / 10
 • Hvis man tænker på, hvordan en gængs P3-popbasker lyder, vil mange måske ikke høre strygere og violin for sig. Men det er netop de elementer, som 'Det' kun vigtigt, hvad det er' indeholder. - Det er også det, der gør, at sangen skiller sig ud, og jeg tror, det er derfor, at folk reagerer så stærkt på den, fortæller Guldimund . (Foto: © Clara Hughes, DR)
  5 / 10
 • - Hvis sangen nu var blevet produceret lidt mere konventionelt, så ville den formentlig ikke stikke ud på samme måde, fortæller Guldimund . (Foto: © Clara Hughes, DR)
  6 / 10
 • Guldimund og hans ven og kollega Søren (til venstre), har arbejdet sammen i mange år. Søren var også med til at producere 'Det' kun vigtigt, hvad det er'. Det betyder meget, at man kender hinanden, og ved hvad hinanden mener, snakker de om i studiet. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  7 / 10
 • - Jeg må konstatere, at det, der stadigvæk gør mig gladest og mest euforisk og taknemmelig over at lave musik, er arbejdet med selve musikken, fortæller Guldimund . (Foto: © Clara Hughes, DR)
  8 / 10
 • - Det giver et meget større sus for mig at være i studiet og se en sang blive til og være i den der underlige proces, hvor vi på samme tid har fuldstændig kontrol og egentlig ikke bestemmer noget som helst. Det er meget mere magisk, fantastisk og livgivende, end om den klarer sig godt på charten, fortæller han. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  9 / 10
 • - Jeg synes, det er ret fantastisk at blive nomineret til en pris som Lytterhittet ved P3 Guld er. Det fortæller noget om, at man når ud til rigtig mange mennesker. (Foto: © Clara Hughes, DR)
  10 / 10