Nyt TikTok-trick er gået viralt i hele verden: Fikser dit fjæs eller fucker med din hjerne?

Filteret Bold Glamour gør dig smukkere, men måske fucker det også med din hjerne.

Det nye filter på TikTok, Bold Glamour, giver nemt folk lyst til at få lavet om på deres ansigter, mener influencer Melissa Bentsen. På billedet her kan du se hendes ansigt med og uden filter. (Foto: © (Privat foto)/Grafik: DR)

Der var engang, hvor et Snapchat-filter med lodne kaninører kunne stjæle vores opmærksomhed i adskillige sekunder. Men nu har et nyt filter taget internettet med storm.

Vi taler om TikTok-filteret Bold Glamour, som kan forskønne dine selfies.

Ved hjælp af kunstig intelligens sørger Bold Glamour for at tilføre dit ansigt en masse træk, som mange mennesker regner for at være smukke: Du får fyldigere læber, mere markerede kindben, en smallere næse, skarpere øjenbryn, en intens glød og en komplet bumsefri hud.

Lige siden filteret blev lanceret i slutningen af februar, har det fået massiv opmærksomhed blandt TikToks- brugere.

Mange har med det samme opdaget filterets unikke egenskab til at gøre brugeren øjeblikkelig smuk på en skræmmende realistisk måde, der ikke er set før.

Men hvad mener de danske TikTokkere?

Melissa Bentsen, 25 år

Melissa Bentsen er influencer og har 125.000 følgere på TikTok.

Melissa før og efter filter (Foto: © (Privat foto), (C) DR og privatfoto / Foto: © (Privat foto), (C) DR og privatfoto)

Hvad synes du om Bold Glamour?

- Jeg synes, det er totalt latterligt og skræmmende. Når du bruger det filter, skaber det pludselig et behov for, at du gerne vil se ud på den måde, og det tror jeg er virkelig usundt for nogle.

- Jeg har for eksempel hørt mine veninder sige, at nu vil de gerne have lavet læber, fordi de kan se på filteret, at det vil se flot ud, og det er bare synd, synes jeg. For selvfølgelig kan man godt få lavet sine læber, men mere vil have mere, og jeg tror ikke, man nogensinde bliver tilfreds med sit udseende, hvis man sammenligner sig med filterets version af éns ansigt.

Kunne du selv finde på at bruge det?

- Nej, overhovedet ikke. Det er ikke, fordi jeg slet ikke redigerer i mine billeder, men jeg synes ikke, man ser naturlig ud med et filter på, og generelt kan jeg ikke lide, når alle kommer til at ligne hinanden, fordi de bruger de samme filtre.

Nu er du måske en person, som nogen vil sige er ret smuk fra naturens side. Er det så ikke også nemt at sige, at man ikke kan lide et filter som Bold Glamour?

- Jeg er helt med på, at jeg måske har været heldig med nogle af mine træk, og jeg kan sagtens forstå, at der findes folk, der synes, det giver mening for dem at få lavet noget om. Jeg vil ikke dømme, men jeg synes, det er ærgerligt, når man tror, man skal lave sig selv om på grund af et filter. Jeg bliver nok lidt ked af det, når man ikke kan elske det, man har.

Kan du være bekymret for et filter som Bold Glamour?

- Ja, helt sikkert, og når jeg ser klip på TikTok, hvor jeg kan se det bliver brugt, så går jeg bevidst uden om det. Men jeg er nok endnu mere bekymret for den dag, der bliver opfundet et filter, hvor jeg ikke kan se, at folk har brugt et filter. Det kan jeg trods alt godt nu.

Hvis du skulle opfinde et filter, hvad skulle det så være?

- Det har jeg faktisk aldrig tænkt over! Nu er jeg begyndt at træne ret meget, og hvis man kunne filme med et filter, der gjorde fitnesscenteret lidt mere kontrastfyldt og spændende at kigge på, end når man optager det med telefonens kamera, så gad jeg godt bruge det.

Oskar Tønder, 21 år

Oskar Tønder er medejer af 'A Gen Z Company' og vært på TikTok-kanalen 'Vaersgod', der har 123.100 følgere.

Oskar Tønder har ikke det mindste imod filtre, men han bruger dem for det mest kun som en sjov feature. (Foto: © (Privat foto))

Hvad synes du om Bold Glamour?

- Jeg ser den mest af alt som en sjov feature ligesom så mange andre filtre på de sociale medier, og jeg tænker, der er mange, der kan have det sjovt med at bruge det på sådan en lidt legende måde.

Kunne du selv finde på at bruge det?

- Det er jeg ikke helt sikker på. Jeg benytter ikke filtre for at se anderledes ud. Tvært imod synes jeg, at det er det autentiske, man skal vise frem, og fra mit perspektiv er det også den autentiske indhold, som klarer sig bedst. Det er fedt, når man ser en eller anden type, der lige er vågnet sidde i sin seng med ægte morgenhår og fortælle om en drøm, de lige har haft.

Kan du være bekymret for et filter som Bold Glamour?

- Det korte svar er nej. Jeg er egentlig ikke bekymret. På TikTok kan man jo se, at der er benyttet et filter, så det gør det ikke muligt at skjule. Hvis jeg skal kritisere noget, så vil jeg hellere kigge på, når folk manipulerer med virkeligheden, uden at de gør opmærksom på det.

- Altså når man photoshopper et billede uden at sige det, eller når man siger, man lige er stået op, og så har man i virkeligheden taget makeup på. Så prøver man at vise en virkelighed, som ikke er rigtigt. Det er et langt større problem.

Hvis du skulle opfinde et filter, hvad skulle det så være?

- Personligt gad jeg godt, hvis der blev opfundet et filter, der gjorde det nemt at sætte automatiske undertekster på ens videoer, så alle mennesker uanset nationalitet eller nedsat hørelse kunne forstå, hvad der blev sagt. Det ville være fedt.