'Ondeste comeback til dato': Hitduo udgiver overraskende album efter syv år

Ukendt Kunstner vender tilbage med surprise-albummet 'Dansktop'.

Den danske duo Ukendt Kunstner består af Jens Ole McCoy (til venstre) og Hans Philip. (Foto: © Jacob Ehrbahn, Ritzau / Scanpix)

- Ondeste comeback til dato.

Sådan lyder en af mange begejstrede kommentarer, efter at musikeren Hans Philip omkring midnat annoncerede et storstilet comeback på Instagram.

Han har nemlig slået pjalterne sammen med sin gamle kompagnon Jens Ole McCoy og gendannet hiphop-duoen Ukendt Kunstner, som står bag store hits som 'Neonlys', 'Gennem Byen' og 'Fucking Nummer'.

Ukendt Kunstner på den røde løber ved P3 guld i 2015. Det år vandt duoen P3 Prisen. (Foto: © Per Lange, DR)

Og ved midnat udgav duoen så surprise-albummet 'Dansktop', et album med 11 numre.

Comebacket sker efter syv års radiotavshed for duoen, som består af musikeren Hans Philip og produceren Jens Ole McCoy. Og det er overraskende, fortæller radiovært på P3 Fie Neergaard.

- Det hele er én stor overraskelse, for de havde givet ret kraftigt udtryk for, at de var kørt lidt død i det, siger hun.

Ukendt Kunstner og Sivas fotograferet sammen i forbindelse med Grøn Koncert. Sammen lavede musikerne hittet 'Stein Bagger' i 2014. (Foto: © Stine Tidsvilde, Ritzau / Scanpix)

Men nu er hitduoen altså tilbage, og det går ikke ubemærket hen.

Instagram går fans i selvsving over det nye album, og det er til gengæld ikke spor overraskende, hvis man spørger Fie Neergard.

- Lige så snart jeg så, at der ville komme et Ukendt Kunstner-album, var jeg meget overbevist om, at det ville vælte det danske internet.

- Om man er Ukendt Kunstner-fan eller ej, tror jeg, de fleste vil komme til at forholde sig til det her album over sommeren, siger Fie Neergaard.

Bevarer rød tråd

Men hvad er det så for et album, vi ifølge Fie Neergaards sommerprognose får svært ved at undgå?

Comeback-albummet er som regel en notorisk farlig disciplin med et stort potentiale til at skuffe fanskaren, men Fie Neergaard spår ikke, at det kommer til at ske i dette tilfælde.

Hun har nemlig givet albummet et lyt, og hun mener, det er helt i tråd med Ukendt Kunstners ånd.

- Det lyder virkelig af Ukendt Kunstner, og som Ukendt Kunstner fan bliver man næppe ked af det. Det er meget i tråd med det, vi kender dem for: interessant og eftertænksom lyrik blandet med tungere tracks, hvor de også får lov at blære sig med alt det, de har opnået.

Hans Philip har udgivet tre soloalbum efter, at Ukendt Kunstner gik i opløsning. (Foto: © Martin Lehmann, Ritzau / Scanpix)

Faktisk lader det til, at Ukendt Kunstners store succes, som særligt peakede i midten af 10'erne, er et tema på albummet.

- Der er nogle kommentarer til, at karrieren går så godt, at man ikke kan mærke det længere. At det hele stikker af. Det handler også om at have det svært, og om at ty til stoffer eller alkohol, siger radioværten.

Hun mener, at 'Dansktop' er et album, der skal opleves som et samlet værk, og som man med fordel kan høre fra ende til anden.

- Det er tydeligt, at det her er et album, du skal sætte dig ned og lytte til. Det er ikke bare en masse flygtige singler, du kan have det fedt til henover sommeren.

Gav ung dansk generation en stemme

Det er måske ikke så besynderligt, at fans tilsyneladende er meget begejstrede for det uannoncerede comeback.

Ukendt Kunstner har nemlig spillet en central rolle for en hel ungdomsgeneration, mener Fie Neergaard.

Ukendt Kunstner fotograferet tilbage i 2015. (Foto: © Jacob Ehrbahn, DR)

Jeg tror virkelig, de fik givet en stemme til en ung dansk generation. Som talerør for en masse, som har følt sig lidt udenfor, eller som har haft svært ved at finde deres plads på en eller anden måde.

- Det er en generation, som har haft mange valg, og som hele tiden har skullet forholde sig til ting i en virkelig ung alder. Og der har der været et sted at gå hen med Ukendt Kunstner, som har haft en sårbarhed, og som har grebet den her generation, siger Fie Neergaard.

Og nu er Ukendt Kunstner altså tilbage – tilsyneladende med en mission om at få en ung generation til at lytte til 'Dansktop'.

DR fulgte Ukendt Kunstner det år, duoen brød igennem – se musikdokumentaren 'Nyt Blod: Ukendt Kunstner' fra 2015 her:

Nyt Blod: Ukendt Kunstner