Kom med P3 Missionen på bustur

P3 Missionens bus har denne sommer skabt afslapning og tænketid over hele landet. Vi var med til Aarhus Festuge den 1. september.

Du kan stadig nå at besøge P3 Missionens bus i Odense og Nakskov. (Foto: © Morten Darving, morten darving)

Egentlig gik de ned til Mølleparken, fordi der var noget græs at sidde på. I stedet er Marie Bjerre Clausen og Jacob Lauridsen endt foran P3 Missionens bus, hvor en klase af strandstole lokker med komfort, en pause fra Aarhus Festuge og sloganet "Hvad gør dig glad?" trykt på stolen i insisterende grøn.

Hvis ikke stolene har sat tankerne i gang, får de snart spørgsmålet igen af en af bussens sortklædte værter. De bliver hurtigt enige:

- Shelterture i naturen!

De får en kuglepen og et clipboard med et postkort, der stiller selvsamme spørgsmål. Efter lidt tænketid fortsætter de listen: Floor, musik, at bade udenfor og "Tops Burger" fra McDonald's.

- Det er en god ting lige at blive bedt om at tænke over, mener både Marie og Jacob.

Postkortet hænger de op på en lang snor, som udspændt mellem to pæle blafrer i årets allerførste efterårsvind. Sommeren sluttede i går ifølge kalenderen, men P3 Missionens grønne bus er stadig på turné. I dag har den spyttet sine indvolde af strandstole og farverige puder ud over Aarhus Festuge, præcis som den har gjort det til 17 andre begivenheder i løbet af sommeren.

  • Ost, venner, øl, en god bog, dans, når hjælp bliver værdsat. Dét gør bussens gæster glade til Aarhus Festuge. (Foto: © Rasmus Bydam Eghøje, Rasmus Bydam Eghøje)
  • Sex med P3 taler om, ja, sex. (Foto: © Rasmus Bydam Eghøje, Rasmus Bydam Eghøje)
  • Bussens gæster til Aarhus Festuge spiller musikbanko. (Foto: © Rasmus Bydam Eghøje, Rasmus Bydam Eghøje)
1 / 3

Et pusterum på Danmarks-turné

Tidligere på dagen tømmer holdet bag P3-bussen en kasse med plastik-botanik i Mølleparken. Fra bussens vinduer hænger altankasser og blomsterranker. Stueplanter placeres på tæpper, strandstole foldes ud, P3 spiller fra to store højttalere.

Det gør de, fordi P3-bussen vil skabe et pusterum. En mulighed for at trække sig fra lyden af motorlarm i Odense, hurtige hove i Sønderborg eller Christina Aguileras fraseringer i Bøgeskoven. De fleste steder har man endda kunnet lukke sommerfesten ude med meditationsmusik fra omsluttende hørebøffer.

En tætpakket plakat til venstre for bussen afslører, at den grønne bus og pusterummet har været vidt omkring i Danmark for at sætte fokus på ungdommens mentale trivsel. Fra Alive i Thy til Wonderfestiwall på Bornholm. Fra traktortræk i Odense til Kulturmødet Mors.

Det har den for at udbrede sit budskab til flest mulige forskellige unge. Men også for at indsamle budskaber fra flest mulige forskellige unge.

Unge foran kameraet

For Marie Bjerre Clausen og Jacob Lauridsen er ikke færdige med at skulle svare på spørgsmål. Nu henvender bussens fotograf sig til dem. Med sig har han seks laminerede ark, hvor emner som "familie", "fritid" og "arbejde" er omsluttet af spørgsmål á la "Hvornår er det fedt at have ansvar?".

Fotografen tænder kameraet og Marie og Jacob introducerer sig selv. Marie Bjerre Clausen fortæller, at hun er 19 år og holder sabbatår. Jacob Lauridsen fortæller, at han er 23 år og netop er færdig med sin rusuge på VIA i Aarhus.

Og så deler de to ellers ærligt ud af følelseslivet som henholdsvis datter af en kernefamilie og skilsmissebarn, mens fotografen misser mod eftermiddagssolen og opmærksomt stiller opfølgende spørgsmål.

Sådan har unge delt ud af deres tanker, hvorend bussen har været. Tilsammen er det blevet til udsagn fra flere hundrede unge over hele landet, som P3 bearbejder og giver til Center for Ungdomsforskning.

Gæster på trappen

Til Aarhus Festuge er P3-værterne Frederikke Muff, Frederik Hjerrild, Anders Ugilt og Maria Bülow med i bussen. Da bussen åbner, går Frederikke hen til en flok drenge klædt i AGF-trøjer. Hun peger mod et skilt, som annoncerer, at programmet "Sex med P3" går på scenen om lidt.

Eller, scenen er måske så meget sagt. På trapperne, der leder op i bussen, sætter Maria Bülow sig til rette under et bambus-gardin med musikeren Camma og jordemoder Shabnam Azizi. De taler om sex og svarer på indsendte spørgsmål. Publikum samler sig foran bussen.

Tidligere på sommeren har samme trappe haft besøg af et rend af unge stemmer. Blandt andre musikeren Ussel, skuespiller Kristoffer Eriknauer og podcastvært Danijel Drux.

  • Trappen har haft mange gæster. På Roskilde Festival talte castet bag P3-serien 'Salsa' om sex, kærlighed og grænser. (Foto: © Rasmus Bydam Eghøje)
  • Musiker JJ Paulo er fortaler for selvtillid. Det fortalte han om på Wonderfestiwall. (Foto: © Rasmus Bydam Eghøje, Rasmus Bydam Eghøje)
  • DJ'en Emil Lange sammen med P3-vært Marie Hobitz. (Foto: © Rasmus Bydam Eghøje)
1 / 3

Når der ikke har været gæster udefra, har bussens medbragte P3-værter underholdt med musikquizzer og musikbingo. De har snakket med bussens gæster og uddelt drikkedunke med ABC-modellen påskrevet.

I strandstolene til Aarhus Festuge er Maria og Jacob næsten færdige med at blive udspurgt. Men de slipper ikke for at svare på, hvad de synes om P3 Missionens bus og dét, den står for:

- Når DR kører rundt med sådan en der, viser det jo, at mental sundhed ikke længere er et tabu, siger Jacob Lauridsen og peger mod den opmærksomhedskrævende, grønne bus.