Popstjerne nægtede at aflyse show efter kontroversiel lov. I stedet lavede hun protest på scenen

Lizzo benyttede sin koncert i Tennessee til at protestere mod en ny "anti drag"-lovgivning.

Lizzo er kendt for et ekstraordinært sceneshow. En koncert i Knoxville, Tennessee fredag var ingen undtagelse. Her er det dog et billede fra Royal Arena i København fra tidligere på året. (Foto: © Frederik Højfeldt, DR)

- Aflys dit show i Tennessee.

Sådan lød opfordringen fra nogle af Lizzos fans inden popstjernens show i Knoxville, Tennessee fredag.

'Truth Hurts'-stjernen har netop taget hul på anden halvleg af den turné, der også bragte hende til Danmark tilbage i februar.

Lizzo fik nogle lunkne anmeldelser, da hun gæstede Royal Arena i februar. Tre stjerner i Soundvenue og fire stjerner i Ekstra Bladet. (Foto: © Frederik Højfeldt, DR)

Men der var altså flere fans, der synes, at popstjernen skulle være blevet væk fra Knoxville.

Det skyldes, at staten Tennessee i marts har vedtaget en lov, der af nogen bliver kaldt for et "drag ban" - altså en bandlysning af dragqueens.

Men i stedet for at aflyse, indtog Lizzo scenen flankeret af 19 dragqueens, hvoraf flere er kendt fra realityshowet RuPauls Drag Race.

Lizzo forholdt sig da også til fansenes aflysnings-opfordringer fra scenen.

- Deres argumenter var gyldige, men hvorfor skulle jeg ikke komme til de mennesker, som havde allermest brug for beskeden? Hvorfor skulle jeg ikke skabe et sikkert sted i Tennessee, hvor vi kan fejre dragunderholdere og hylde vores forskelligheder? spurgte hun fra scenen.

Aquaria, der også er kendt fra realityprogrammet RuPauls Drag Race, var en af de 19 personer i drag, som gik på scenen med Lizzo. (Foto: © EVAN AGOSTINI, Ritzau / Scanpix)

Videoklippet, hvor Lizzo går på scenen sammen med 19 dragqueens, er blevet set mere end fem millioner gange på Lizzos Instagram.

En af dem, der har set det, er Michael Bjerring, der også går under drag-navnet Mizz Privileze.

Mizz Privileze beskriver sig selv som "Danmarks normkritiske dragqueen". (Foto: © Filip Vest, Mizz Privileze)

Mizz Privileze er dragqueen og LGBTQI+-rettighedsforkæmper og bruger pronominerne de og dem.

Og som de siger:

- Jeg så videoen i aftes, og den var dejlig at gå i seng på.

Stærk protest

Mizz Privileze bifalder den måde, Lizzo greb situationen an.

For ved at tage dragqueens med på scenen er Lizzo både med til at skabe et inkluderende rum for personer, der ellers kan være marginaliserede, og så er popstjernen også med til at sprede årvågenhed omkring den nye lov, både lokalt og globalt.

- Jeg tror ikke, vi havde talt om det i Danmark, hvis hun var blevet væk.

- Al opbakning er meget værd – men især fra Lizzo. Det betyder meget, at hun bruger sin store platform til at markere uretfærdigheden omkring den her lov, siger Mizz Privileze.

Mizz Privileze fortæller, at Lizzo taler ind i en trend.

For tiden er der nemlig flere musikere, som blæser til kamp mod den nye lov, som er vedtaget i Tennessee, og som flere andre stater pønser på også at indføre.

Eksempelvis inviterede Tennessee-countrystjernen Kelsea Ballerini dragqueens med på scenen under et awardshow tidligere på måneden.

Og Mizz Privileze bliver glad, når den slags sker.

- Kampen for menneskerettigheder er ikke en, som dragqueens og transpersoner skal tage alene. Så det giver god mening at andre kunstnere siger: "Nu er det gået for vidt", mener de.

Trækker tråde til Danmark

Mizz Privileze følger nøje med i, hvad der sker i Tennessee.

For selvom der er et ocean og en kulturkløft imellem os danskere og amerikanerne, så har de ting, der sker i USA, en mærkbar effekt i Danmark, fortæller dragdronningen.

Det kom eksempelvis til udtryk, da der blev mobiliseret en demonstration mod et arrangement på Frederiksberg Bibliotek, hvor dragqueens læste højt og underholdte børn.

Der var mødt demonstranter op foran Frederiksberg Bibliotek - både dem, som var imod showet, og dem, som var for det. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau / Scanpix)

Forinden havde vi nemlig set lignende sager i USA. Eksempelvis protesterede modstandere mod et højtlæsningsarrangement med dragqueens i New York i julen 2022.

Men det er ifølge Mizz Privileze allermest mærkbart i kommentarspor på sociale medier.

- Det her med at kalde os drags for groomers og pædofile er direkte inspireret af de ting, der foregår i USA. Det er sket igennem længere tid, men med Tennessee er det blevet forstærket, og de sidste seks måneder er det for alvor blevet intensiveret, siger Mizz Privileze.

Selv oplever de ofte at blive udsat for hadske kommentarer på internettet.

- Så sent som i sidste uge blev jeg kaldt pædofil og groomer flere gange, siger Mizz Privileze.

Mizz Privileze lever af at være dragqueen. (Foto: © Filip Vest, Mizz Privileze)

Dragqueenen havde holdt et dragshow for børn og unge i forbindelse med Aalborg Diversitetsdag. Gæsterne kunne for eksempel prøve parykker og gå catwalk.

Bagefter havde arrangøren Aalborg Kommune lavet et opslag på sociale medier.

Opslaget fik mange hadske beskeder. Ifølge Mizz Privileze blandt andet pædofilianklager rettet mod de optrædende dragqueens.

Dem har Mizz Privileze planer om at anmelde til politiet for æreskrænkelse og hadfuld tale.

Lizzo hyldes

Det er ikke kun Mizz Privileze, der bifalder Lizzo for den aktivistiske gestus.

Opslaget nærmest flyder over i kommentarer fra fans, der hylder den amerikanske popstjerne.

Lizzo har gjort diversitet og selvkærlighed til sine kæpheste. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

- Se DET her er at være en ally, skrev én.

- Lizzoooooooo jeg græd i aftes til showet da det her skete, og jeg græder igen, når jeg ser det her! Som transperson var jeg så bange for at tage til Tennessee, men jeg kom for at se dig, fordi du er ikonisk, og det her fik mig til at føle mig tryg, set og accepteret! Jeg elsker dig! Tak! skrev en anden.