Prisshow droppede mande- og kvindekategorier. Nu er der kun mandlige nominerede i hovedkategori

Den britiske musikprisuddeling Brit Awards får nu kritik for kun at nominere mænd i en af de kønsneutrale kategorier.

Harry Styles er én af dem, der er nomineret til 'Årets kunstner' - sammen med fire andre mænd. (Foto: © Charles Sykes, Charles Sykes/Invision/AP)

Harry Styles, Stormzy, Central Cee, Fred Again og George Ezra.

Disse fem personer er nomineret til 'Årets kunstner', når Brit Awards – som svarer til Danish Music Awards – bliver uddelt 11. februar.

Nomineringerne blev offentliggjort i slutningen af sidste uge, og lige siden har debatten om dem raset på sociale medier og i store medier som BBC, The Guardian og musikmediet NME.

Ved sidste års prisuddeling valgte man nemlig for første gang indføre den kønsneutrale kategori, da man sammensmeltede de to kategorier, som tidligere har heddet 'Årets kvindelige artist' og 'Årets mandlige artist'.

Nu har årets nomineringer til 'Årets kunstner' så fået både musikere og SoMe-brugere op af stolen, fordi der kun er nomineret mænd i kategorien.

For eksempel den britiske musiker Tim Burgess fra bandet The Charlatans, som på Twitter skriver:

"Ét skridt frem, tre skridt tilbage".

Den 19-årige singer/songwriter Darcey Hope skriver kort og godt til Brit Awards-opslag på Instagram:

"Hvor er alle kvinderne?".

Og musikeren Molly Burman skriver samme sted hashtagget #wherearethewomen.

Flere Twitter-brugere fremhæver desuden britiske, kvindelige musikere som Florence + The Machine, Little Simz og Charli XCX, der alle udgav album sidste år, og som de derfor mener burde have været nomineret til 'Årets kunstner'.

P3-vært: Ikke kun en diskussion om, hvem der får priser

I et svar til mediet Huffington Post UK forsvarer en talsmand fra Brit Awards de nominerede til 'Årets kunstner'. Her lyder det blandt andet:

- Selvom det er skuffende, at der ikke er nogle nominerede (kvinder, red.) til 'Årets kunstner', må vi også anerkende, at der i 2022 var færre højtprofilerede kvindelige kunstnere med store udgivelser, end det var tilfældet i 2021.

Prisuddelingen tager udgangspunkt i det år, der netop er gået. Og ved sidste års prisuddeling blev Adele den store vinder med tre priser, heriblandt for 'Årets kunstner', der på det tidspunkt blev uddelt for første gang.

Adele var den første, der sidste år vandt prisen for 'Årets kunstner' ved Brit Award-uddelingen. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

P3-vært Nynne Givskov giver ikke meget for Brit Awards' forklaring om, at der ikke var nogle store udgivelser fra kvindelige, britiske musikere i 2022.

Men hun mener, at kritikken – også – skal rettes andre steder hen end lige netop Brit Awards:

- Man bør zoome ud og se, hvad der sker før et award-show. For hvad gør, at nogle kunstnere bliver større end andre? Det er nok et spørgsmål om udgivelsesstrategier, algoritmer og promoveringsmønstre.

- Og det er stadig noget, der skaber barrierer og udfordringer for kvindelige kunstnere.

I kategorien 'Årets internationale kunstner' er der til gengæld en overvægt af kvinder, der er nomineret i år. Nemlig Beyoncé, Lizzo og Taylor Swift, mod "kun" to mandlige kunstnere – Burna Boy og Kendrick Lamar.

Er det så ikke okay, at der ikke er nogle kvindelige kunstnere repræsenteret i 'Årets kunstner'?

- Det er ærgerligt, hvis man kun vurderer det ud fra, hvor mange der er nomineret. Det er ikke en diskussion, der kun handler om, hvem der får priser. For det er et øjebliksbillede af, hvem vi lytter til, og hvem det går godt for i branchen, siger Nynne Givskov og fortsætter:

- Det er ikke det, der betyder noget, altså om der altid er en 50/50-repræsentation. Det handler om at "træne" vores lyttevaner til også at lytte efter kvindelige kunstnere. Og det kræver både noget af branchen og af publikum – ikke kun award-shows.

Sam Smith startede diskussionen

Da Brit Awards i slutningen af 2021 introducerede den nye pris 'Årets kunstner', skete det ifølge NME med denne begrundelse fra prisuddelingens daværende formand, Tom March:

- Det er vigtigt, at Brit Awards bliver ved med at udvikle sig og sigter efter at være så inkluderende som muligt. Det føles som det helt rigtige tidspunkt at fejre det, kunstnerne har opnået for den musik, de har skabt og deres arbejde, uanset hvilket køn de har.

Allerede i 2019 begyndte spekulationerne om, at Brit Awards ville droppe de kønsopdelte kategorier. Det skete kort tid efter, at en af nyere tids største britiske artister, Sam Smith, fortalte om at være non-binær og fremover ønskede at blive omtalt som "de/dem" frem for "han/ham".

Men de kønsopdelte kategorier fortsatte i 2020 og 2021, hvilket fik Sam Smith til at skrive på Instagram:

- Jeg glæder mig til et tidspunkt, hvor prisuddelinger kan reflektere det samfund, vi lever i. Lad os fejre alle uanset deres køn, race, evner, seksualitet og klasse.

Sam Smith lader dog til at have tilgivet Brit Awards, da den albumaktuelle kunstner er en af dem, der skal optræde ved årets show den 11. februar.

Sam Smith udgiver snart albummet 'Gloria' og er både nomineret og skal optræde ved dette års Brit Awards. (Foto: © Steve Marcus, Ritzau Scanpix)

De kønsopdelte kategorier ved musikprisuddelinger har været i opløsning i efterhånden mange år.

Allerede i 2012 sløjfede amerikanske Grammy Awards de kønsopdelte kategorier, og Danish Music Awards fulgte efter i 2014. Det samme gjorde MTV Video Music Awards i 2017.

Anderledes ser det dog ud med filmprisuddelinger. Både Golden Globes og Oscars samt de danske Robert- og Bodil-priser har stadig opdelt deres skuespilkategorier efter køn.