Rap-ikon udgiver første album i 17 år. Og stjernerne står i kø for at være med

Fredag den 15. september udkommer Diddy med sit første album i 17 år.

Diddy fik tildelt 'Global Icon'-prisen til MTV Video Music Awards 2023. (Foto: © Charles Sykes/AP/Ritzau Scanpix)

Hvis jeg nævner hits som 'I'll Be Missing You', 'Last Night' og 'Bad Boys For Life', så er der en ganske stor sandsynlighed for, at du allerede kender dem.

Manden bag de mange hits er 53-årige Diddy, der for længst har sikret sig en plads blandt verdens absolut mest indflydelsesrige rappere.

Den status er tilsyneladende intakt, når han fredag udkommer med sit første album i 17 år.

'The Love Album: Off the Grid' rummer 24 sange og har simpelthen en gæst med på hvert eneste nummer. Navne som Justin Bieber, Burna Boy, Mary J. Blige og The Weeknd drysser hver især stjernestøv over numrene, hvilket kunne tyde på, at Diddy på trods af den næsten to årtier lange pause stadig er én, man gerne vil associeres med.

De første anmeldelser af det nye album er dog lunkne.

- Albummet åbner meget lovende (…), men derfra forsvinder Diddy og kommer kun ud et par sekunder på hvert nummer, mens han primært giver mikrofonen videre til sine store samarbejdspartnere, skriver britiske The Guardian og giver kun tre stjerner til det, der skulle være Diddys store tilbagekomst til musikken.

Alligevel er albummet en god anledning til at se nærmere på manden, som for nylig blev hyldet som et 'Global Icon' til MTV Video Music Awards.

Derfor får du herunder seks ting, du måske ikke vidste om Diddy:

1

Regulær navneforvirring

Der er total navneforvirring, når det kommer til Diddy, men noget kunne tyde på, at han beholder sit nuværende navn lidt endnu. (Foto: © Gdp Photos/AP/Ritzau Scanpix)

Man siger, at kært barn har mange navne, og lige i den her situation er det mere end sandt.

Da Diddy blev født i 1969, stod der Sean John Combs på fødselsattesten. Der gik dog ikke mange år, før 'Puffy' blev hans primære kælenavn – og derfor hans første kunstnernavn i starten af 1990'erne.

Efter få år ændrede han det dog til 'Puff Daddy' – et navn, han udgav to albummer under.

I 2001 skulle der ske noget nyt, så han reintroducerede sig selv under kunstnernavnet 'P. Diddy'. Men det var kun indtil 2006, hvor han forkortede det og bare kørte med 'Diddy'.

I 2011 hed han også 'Swag' i en uge, og så var han ellers tilbage til 'Diddy'.

Han kunne bare ikke helt slippe 'Puff Daddy', så i 2014 gik han tilbage til sit gamle navn, men kun i få år. For i dag er hans officielle kunstnernavn igen bare 'Diddy'.

Historien om hans juridiske navn er lidt kortere, for det er kun ændret en enkelt gang. I 2021 skiftede han nemlig John ud med Love.

Så i dag hedder han Diddy eller Sean Love Combs.

2

Musikalsk både foran og bag mikrofonen

Diddy er en af de heldige musikere, som har fået en stjerne på Hollywood Walk of Fame. (Foto: © Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix)

Hele historien om Diddy startede i 1990, hvor han blev praktikant for pladeselskabet Uptown Records. Her var han blandt andet med til at hjælpe Mary J. Blige frem i sin karriere.

Efter tre år blev han fyret fra selskabet, hvilket fik ham til at starte sit eget: Bad Boy Entertainment – et pladeselskab, der stadig eksisterer i dag.

Med Bad Boy Entertainment har han blandt andet arbejdet sammen med og produceret musik for Usher, TLC, Burna Boy, Mariah Cary og Aretha Franklin.

Han nåede altså at være i musikbranchen i syv år, inden han i 1997 udgav sin første single, 'Can't Nobody Hold Me Down', som landede på førstepladsen på flere hitlister.

3

Entreprenant iværksætter

I 2017 stod hans navn på gæstelisten til den famøse fest The Met Galla, hvilket passede den modeglade mogul helt perfekt. (Foto: © Evan Agostini/AP/Ritzau Scanpix)

Diddy er vokset op uden sin far, der blev skudt og dræbt, da Diddy kun var to år gammel. I Harlem i New York City måtte Diddy og hans mor derfor knokle for at få enderne til at mødes – og det har sat sig i den talentfulde superstjerne.

- Jeg kan huske dagene, hvor kakerlakkerne kravlede på mig, og derfor skal jeg fokusere på min økonomi, for ingen andre har de muligheder, jeg har, har han tidligere sagt til The New York Times.

Derfor har han sat en ære i at bygge et imperium op, så han altid havde flere heste at spille på.

Hans investeringer og business-eventyr tæller blandt andet vodkabrandet Cîroc, vitamin-vandet Aquahydrate, tøjlinjen Sean John Clothing og flere parfumer.

I 2013 grundlagde han netværket Revolt, som i dag består af en tv-kanal, et produktionsselskab og et digitalt medie, som dækker R&B- og hiphop-kultur samt politiske nyheder, der primært drejer sig om racisme og social retfærdighed.

4

Årtiets festarrangør

Fra 1998 til 2009 var Diddys White Party en af de vigtigste fester, man kunne blive inviteret til. Her ankommer han selv til festen i 2004. (Foto: © Jennifer Szymaszek/AP/Ritzau Scanpix)

Hvis du har åbnet et sladdermagasin i 00'erne, har du helt sikkert stiftet bekendtskab med Diddys legendariske fest, White Party.

Den første fest blev holdt i 1998, hvor dresscoden var meget ligetil: Alle skulle have hvidt på.

Hvad der ikke var ligetil, var gæstelisten. Til nogle af de legendariske fester går rygterne på, at der har været over 1.000 mennesker på besøg i hans villa i The Hamptons. Det var de største navne inden for kunst, kultur og erhvervslivet, som var at finde til den store 4. juli-fejring af sort kultur og hiphop.

5

Filantropiske tendenser

Hvis der er en ting, som går igen i Diddys karriere, er det hans villighed til at give tilbage til der, hvor han kom fra, og til folk, som ikke har de samme ressourcer, som han selv har. (Foto: © Kathy Willens/AP/Ritzau Scanpix)

Diddy er ikke født i den rige ende af byen, og det har derfor været vigtigt for ham fra starten at give noget tilbage af al den velstand, han selv har opnået over årene.

Hans filantropi begyndte i 2003, hvor han løb New Yorks maraton og samtidig indsamlede to millioner dollar til flere velgørende organisationer.

Howard University modtog en million dollar i 2016, ligesom han har doneret til flere folkeskoler i Harlem i New York, hvor han er fra.

- At støtte op om historisk sorte skoler er afgørende for at bevare deres eftermæle og for at sikre, at de fortsat ændrer folks liv, har han blandt andet fortalt om sin begrundelse for at støtte uddannelsesinstitutionerne.

Også overlevende efter orkaner, organisationer, der forsker i kræft, og HIV- og aids-ramte har modtaget store mængder penge.

6

Rettighedsforkæmper

Med sine virksomheder og sine donationer forsøger Diddy altid at fremme vilkårene for sort kulturarv. (Foto: © Jeff Daly/AP/Ritzau Scanpix)

- Hvis jeg klarer det godt, betyder det ikke, at vi alle klarer det godt. Jeg er her for vi'et, har Diddy for nyligt udtalt i et interview med The New York Times.

Diddy er nemlig stor fortaler for sortes rettigheder.

- Jeg er meget fokuseret på at støtte sorte virksomheder og sorte idéer. Det er mit fokus. Jeg plejede at lede efter den næste Biggie. Nu leder jeg efter den næste entrepenør, som jeg kan hjælpe med resourcer og viden. Mit formål har ændret sig, fortæller han i samme interview.

Både gennem sin musik, gennem sin filantropi og gennem sit entrepenørskab er bedre rettigheder for sorte mennesker i fokus for Diddy. Det handler nemlig om, at alle skal have lige og bedre rettigheder for manden, der altså heller ikke har droppet min musikalske løbebane endnu.