Rapper bag kæmpe landeplage lagde sit liv HELT om: Nu er han meditationsvejleder

Kristian Humaidan storhittede i 00'erne i duoen UFO Yepha med numre som 'Op med håret' og 'Hver dag'.

På en lille, vindblæst scene på Jelling Musikfestival sidder en langhåret fyr og trækker vejret dybt. Han har lukkede øjne, og meditative beats flyder ud over området, hvor omkring 50 fremmødte personer trækker vejret i takt med ham.

En følelse af zen har bredt sig udover den lille del af festivalpladsen, hvor Kristian 'UFO' Humaidan denne formiddag er blevet booket til at "live-meditere" og give festivalens tømmermændsramte gæster "en nærende rejse i det indre".

Ved første øjekast er det svært helt at forstå, at fyren på scenen er den samme, som i 00'erne var den ene del af rapduoen UFO Yepha, der storhittede med hårdtpumpede numre som 'Op med håret' og 'Hver dag'.

Kristian Humaidan fik under kunstnernavnet UFO stor succes som rapper og vandt i 2002 freestyle-konkurrencen MC Fight Night. I 2003 kom UFO Yepha's kommercielle gennembrud med albummet 'U vs. Y'. (Foto: © Andreas Bro, DR)

- Jeg kan sgu godt forstå, at folk bliver overraskede, hvis de ikke er stødt på mig siden dengang, og så ser mig her, siger Kristian Humaidan og griner.

Og sådan er der nok mange, der har det.

I 00'erne var han overalt i både radioen og diverse kendis-programmer som 'Masterchef', og han var ikke mindst også fast inventar på årets festivaler, blandt andet også netop her i Jelling.

Men efter UFO Yepha-eventyret stoppede omkring 2011, hørte man pludseligt ikke længere meget til den danske rapper.

En kold vind blæser over Jelling Musikfestival denne formiddag, men foran scenen hjælper folk hinanden med at holde varmen. (Foto: © Andreas Bro, DR)

'Alle får en lort serveret på et eller andet tidspunkt'

Kristian UFO Humaidan satte efter UFO Yepha-tiden alt ind på en solokarriere, og i 2011 udkom albummet 'Humaidan'.

Det gik dog slet ikke som forventet…

- Jeg var bare blevet vant til, at det gik godt med at sælge plader. Men sådan var det bare slet ikke med mit soloalbum, og det var en kæmpe nedtur for mig.

Meditation eller lur? Måske kan man godt gøre begge dele på én gang? (Foto: © Andreas Bro, DR)

Selvom han var glad for indholdet på sit soloalbum, blev musikeren på grund af den manglende kommercielle succes nu tvunget til at tænke nyt – og det var ikke nemt.

- Jeg havde jo altid været ham dér rapperen. Jeg havde altid levet af musikken. Det var min identitet.

Oplevelsen med soloalbummet var en livsmæssig "lort", som han selv beskriver det:

- Alle får en lort serveret på et eller andet tidspunkt i deres liv. En eller anden ting, der går dem imod. Sådan er det bare. Det vigtige er, hvordan man så håndterer den lort, siger Kristian Humaidan og tilføjer:

- …og faktisk endte jeg med at blive rigtig glad for min.

Musikken blev skiftet ud med en karriere som meditationsvejleder og arrangør af blandt andet spirituelle kurser. Han laver også mande-retreats, hvor mænd kan tale om ting der er "lidt dybere end de nye dæk på bilen".

Kristian Humaidan har ikke kun skiftet karrierevej. Også rent geografisk har han flyttet sig, da han for flere år siden rykkede fra København til den sydfynske ø Ærø. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Ville ikke skrive 'Op med håret' i dag

Kristian UFO Humaidan er meget glad for sin nye vej i livet, og han ser tilbage på tiden i UFO Yepha med stor glæde og stolthed.

Men samtidig er han også helt okay med, at det er et overstået kapitel.

- Vi bliver nogle gange spurgt, om vi har lyst til at optræde med de numre igen. Men det har jeg faktisk ikke. Det har simpelthen bare taget for mange kræfter at komme over kløften dertil, hvor jeg er i mit liv nu. Det var jo et kæmpe identitetsskifte for mig.

Kristian Humaidan med hurtige briller på Skanderborg Festival med UFO Yepha i 2004. (Foto: © Peter Clausen, Ritzau Scanpix)

- Der er jo også sket enormt meget i verden i de seneste år, og det har også gjort, at jeg har fred med, at det kapitel i mit liv er lukket, pointerer Kristian Humaidan med henvisning til hele debatten om metoo og synet på kvinder.

- Det er klart, at der er nogle af de ting, vi gjorde eller sagde eller udgav i UFO Yepha, som jeg ikke ville lave i dag. Jeg ville jo for eksempel ikke skrive 'Op med håret'-teksten nu. Ikke med det perspektiv, og den omtanke jeg har nu.

- I den sang går vi jo lidt efter hippierne og de piger, der stikker ud fra mainstreamen, som den så ud dengang.

Men paradoksalt nok er Kristian UFO Humaidan ifølge ham selv i dag på en måde blevet "repræsentant for den lidt alternative strømning og livsstil", som de langede ud efter dengang.

- Det er der mange, der synes er ret sjovt – og det kan jeg kun tilslutte mig, siger den tidligere rapper.

Som den måske eneste optrædende på festivalen bad Kristian Humaidan sit publikum om at lade være med at kigge op på scenen - og i stedet lukke øjnene og kigge indad. (Foto: © Andreas Bro, DR)

'Det må du sgu undskylde'

Kristian Humaidan mener dog ikke, at man bare kan flytte et standpunkt 20 år frem i tiden "…og så bare komme efter folk på helt samme måde."

- Og når det handler om rap, vil jeg mene, at der også er blevet skrevet ting, der er langt værre end vores.

- Men når det er sagt, så er det selvfølgelig stadig nogle etiske og moralske ting, som man også må tage ansvar for.

Der har da også været tilfælde, hvor folk er kommet til ham og fortalt, at de er blevet "sårede" eller "virkelig kede" af nogle af teksterne fra dengang:

- Og dér har jeg egentlig aldrig holdt mig for god til at sige "det må du sgu skulle undskylde" og altså give en undskyldning.

Der er en noget anden stemning foran scenen, end dengang Kristian Humaidan sidst optrådte. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Gnisten er tilbage

Kristian Humaidan har dog ikke helt sagt farvel til sit gamle liv. Mange af de erfaringer og evner, som han fik som rapper og udøvende musiker, bruger han stadig i dag.

- Jeg havde en oplevelse, hvor jeg havde lavet et meditations-nummer og sendt det til en af mine kursister. Da han havde hørt det, ringede han til mig og var helt smadret af gråd og fortalte, hvordan det bare havde påvirket ham sindssygt meget - på en positiv måde altså.

- Dét gav mig virkelig lyst til at bruge mine musikalske skills igen og kombinere dem med min meditation.

Oplevelsen blev startskuddet til lanceringen af en meditations-app kaldet SoundWheel, hvor han selv har komponeret musikken til.

Gnisten fra hans tid som udøvende kunstner kom pludseligt tilbage:

- Det er så fedt igen at skabe noget selv, som kan flyve – ligesom vi gjorde dengang med UFO Yepha, fortæller Kristian Humaidan, der tilbage på scenen i Jelling gør sig klar til at trække publikum ud af den meditative trance, han nærmest har fået dem i.

En af dem, der ikke kunne finde en blød stol at sidde i, brugte i stedet en ven til at læne sig op ad. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Okay ikke at få 'Rasmus Seebach-succes'

Foran scenen er flere næsten faldet i søvn. Kærestepar, venner og veninder sidder helt tæt sammen, og virkeligheden vender langsomt tilbage.

En morgen-øl er væltet i græsset, og først nu trækker enkelte deres telefoner frem, som ellers på unik vis er blevet i lommen under de 20 minutters meditation.

Det er 13 år, siden Kristian Humaidan sidst stod på scenen på Jelling Musikfestival. (Foto: © Andreas Bro, DR)

- Tak, fordi I kom, Jelling! lyder det fra scenen.

Et sted derude imellem publikums applaus kan man høre et ekko fra 13 år tidligere, hvor han sidste gang også stod på en scene på Jelling Musikfestival.

Dengang bare som en anden version af sig selv.

- På mange måder er jeg faktisk virkelig glad for, at jeg ikke fik Rasmus Seebach-succes med mit soloalbum. Så havde jeg jo stadig været i det dér musikbranche-game, hvor du ikke er bedre end din seneste single. Det er bare sindssygt hårdt.

- Den lort kom bare på det helt rigtige tidspunkt for mig. Det var slet ikke nemt, men jeg er glad for det sted, som den lort skubbede mig hen.

(Foto: © Andreas Bro, DR)