Rørende optræden fik tårerne til at trille: 'Da hun nåede til andet vers, var jeg opløst'

Spot Festival er en petriskål for spændende ny musik - her er nogle af årets mest spændende navne.

I weekenden blev festivalsommeren sparket i gang.

Det skete på Spot – en aarhusiansk festival, hvor de gamle travere er bandlyst til fordel for de spæde spirer.

Her er det nemlig den nye og uopdagede musik, der er i højsædet, og som Kasper Reippurt, der blandt andet er vært på 'Residensen' og 'Solskin på P3' formulerer det:

- Spot er et rigtig godt sted, hvis man gerne vil opsnappe de artister, som senere eksploderer. Så man om nogle år, når de er blevet store, kan blære sig med, at man så dem dengang, de var helt nye og spillede på Spot.

P3 var naturligvis på pletten, og her får du de bedste Spot-anbefalinger fra P3-værterne Anders Ugilt, Ericka Jane og Kasper Reippurt.

Kamara er et musikalsk patchwork-vattæppe

Norske Kamara skriver tekster på engelsk, og hendes hidtil største streaminghit går under titlen 'Miles Away'. (Foto: © Chai Saeidi, PR)

Spot Festival har ikke blot fokus på ny musik fra Danmark, men fra hele Norden, og der var da også en norsk kunstner, som gjorde særligt stort indtryk på Anders Ugilt: nemlig Kamara.

En kunstner, som var blandt finalisterne i den norske udgave af Karrierekanonen, det såkaldte Årets Urørt på NRK P3.

- Jeg opdagede hende for et par år siden og faldt pladask for det nummer, der hedder Sideways.

- Hendes univers er et musikalsk patchwork-vattæppe med mønstre i meget stærke farver. Det er pop, man får det rart nede i mavsen af at høre. Og så var jeg på røven over, hvor naturlig hun var på scenen. Det virker sygt ægte, siger Anders Ugilt, der er vært på weekend-morgenprogrammet 'Smørhullet'.

Svea S fik folk til at græde

Sangen 'Langt Imellem' er Svea S's største streaminghit med mere end en million afspilninger på Spotify. (Foto: © Erling Brodersen, Gonzales Photo / Ritzau Scanpix)

Hvis navnet Svea S får en klokke til at ringe, er det måske ikke så underligt.

Hun har nemlig haft flere store radiohits, blandt andet sangen 'Hey far', der har været P3's uundgåelige, og som er blevet roteret flittigt i radioen.

Og netop denne sang satte da også gang i tårekanalerne, da Svea S spillede på SPOT i weekenden.

Det fortæller Kasper Reippurt.

- Hun har en måde at skrive på, som er meget direkte, og så blæser hun alle bagover med en fuldstændig vanvittig vokal.

- Jeg tror, det var den eneste Spot-koncert, hvor jeg så, at folk stod og græd. Der var altså folk, der blev helt slået ud, siger Kasper Reippurt.

Upcoming: SVEA S'

En af dem, der lod tårerne trille til Svea S, er radiovært Anders Ugilt.

- Da vi nåede til vers 2 i 'Hey Far', var jeg opløst, slutter han.

Fraads slangede sig sexet

Fraads er en hiphop-duo, der blandt andet er kendt for radiohittet 'Forsigtig'. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau / Scanpix)

Frontmanden i Fraads, Frederik Espersen, går også under kunstnernavnet Papa Erotic.

Et navn, som han levede helt op til på scenen - i hvert fald hvis man spørger Ericka Jane, der er vært på P3-programmet 'Mixet'.

- Der var nogle low key erotiske undertoner. Der er en frigjorthed over hans måde at være i sig selv på, som jeg blev meget betaget af som publikum. Han slanger sig på scenen, og til det sidste nummer tog han tøjet af, siger Ericka Jane.

- Han har en "jeg giver ikke en fuck-attitude" i måden han snakker på, og afslutter hver melodi på en måde, der er lidt sexet, siger Ericka Jane, som optog en bid af koncerten på sin mobiltelefon.

En bid, hun endte med at se igen og igen, fordi der er noget "hypnotiserende" over den.

I det hele taget spår Ericka Jane en stor fremtid for Fraads - men som førstegangslytter skal man være klar på lige at give dem en chance, mener hun.

Det er nemlig musik, der vokser på en, når man hører det flere gange, mener Ericka Jane.

Kalaset er et Frankenstein-kærlighedsbarn

Hvis du missede Kalaset på Spot Festival, kan du nå det endnu - gruppen spiller på den nye Eos-scene på Roskilde Festival. (Foto: © THOMAS RUNGSTRØM, DR)

- Hvis Nephew og Abba havde fået et kærlighedsbarn i Aarhus … siger Anders Ugilt, der blandt andet er vært på P3's 'Smørthullet'.

Ja, Anders Ugilt fik altså mange forskellige associationer, da han var til Kalaset-koncert på Spot, og hans tanker strejfede da også Alphabeat engang.

- Kalaset lyder lidt, som hvis Alphabeat havde drukket nogle flere øller i stedet for at gå breezervejen, siger radioværten.

Ja, Kalaset er i det hele taget svære at definere – også æra-mæssigt, hvor Ugilt mener, at de både lyder moderne og firseragtige på en og samme tid.

Og så kan de skrive gode numre.

- 'Riv I Mit Hår' er en kæmpe fucking banger.

- Jeg synes, det er kæmpe fedt. Dansk glamrock-pop, det er ikke noget, vi ser alt for meget af, og det er dejligt forfriskende!

Kind mod Kind er kommet for at blive

Her ses forsanger Julius Amdisen på scenen under Kind mod Kinds optræden på Spot Festival. Gruppen er stadig spæd - den blev dannet i 2022, og dens største streaminghit til dato er sangen 'Du gør mig blind'. (Foto: © Kim Matthäi Leland)

- Jeg tror virkelig, det er kommet for at blive - og det er bare et spørgsmål om tid, før de er på alles læber.

Sådan lyder prognosen for Kind mod Kinds fremtid fra Ericka Jane.

På sidste års Spot Festival måtte hun gå forgæves, da hun ville til Kind mod Kind-koncert -spillestedet var nemlig propfyldt, da hun kom frem. Så i år var hun mere på forkant, og det var med god grund, for som Ericka Jane formulerer det:

- Der var pakket på ingen tid.

Og Ericka Jane var begejstret, både for koncerten og for gruppens lyd i det hele taget.

- De fik mig allerede på deres første single, som hedder 'Du gør mig blind'. Den synes jeg er helt vildt spændende. De er virkelig gode til at blande det hårde, elektroniske 00-univers med fin falset og noget, der bare lyder af pop, slutter radioværten.

Afskum lever ude i virkeligheden

Afskums borgerlige navn er Prince Askar. (Foto: © Sebastian Stokkebo, DR)

Afskum har haft en kringlet fødsel på den danske musikscene.

Sidste år spillede han en særdeles velbesøgt og anmelderrost koncert på Roskilde Festival – vel at mærke uden at have udgivet et eneste nummer.

Nu har han netop udgivet sit debutalbum – også en anmelderrost sag – og Kasper Reippurt forstår hypen.

- Han har ikke levet så meget på streaming og radio, men til gengæld er han et navn, der for alvor lever ude i virkeligheden.

Kasper Reippurt fortæller, at han var meget opslugt af Afskums optræden – men at den er svær at sætte ord på.

- Mest af alt er det en voldsom energi. Og så har han en sindssygt dragende måde at indtage scenen og bevæge sig på, siger Kasper Reippurt.

Ussel parkerede anstændigheden

Ussel udgav sin debut-single 'bli nu her' i 2020. Siden har kunstneren udgivet to EP'er og adskillige singler. (Foto: © DEJAN OBRETKOVIC, Ritzau / Scanpix)

- Hvis du har lyst til lige at parkere anstændigheden for en stund, så kan du gøre det til en Ussel-koncert.

Det mener Kasper Reippurt.

Ussel vandt karrierekanonen i 2022, og tidligere i år var han P3's uundgåelige med sangen 'Datter Af Dæmoner'.

Og han kan altså en ting eller to, fortæller Kasper Reippurt.

- Han har en vild energi og masser af karisma. Han er et dragende menneske at kigge på, og så har han bare nogle gode melodier og popsange i ærmet, siger radioværten.

Og som kronen på værket er der Ussels tekstunivers, som ifølge Reippurt er både "ærligt" og "sårbart".

Summasumarum:

- Ussel er en mangefacetteret og vildt dygtig artist.