Ryger cigarer på bagtrappen og lægger tarotkort: 15 nytårsspørgsmål til Jada

Du vidste nok ikke, at Jada slapper af med 'Matador', eller at hun var nervøs for at skrive musik i starten af året.

I år fik Jada endelig sin store festivalsommer. Her ses hun til Smukfest i august. (Foto: © Per Lange, Ritzau Scanpix)

Jada er vant til at blive udspurgt. Det er nok derfor, hendes blålige øjne roligt holder øjenkontakten, selv når hun bliver spurgt om noget, hun ikke lige har svaret på før.

Og det er derfor, du med en enkelt Google-søgning kan lære, at hun har købt et kolonihavehus, og hvordan en spansktalende ven fandt på at kalde hende Jada, fordi de dér blålige øjne havde en snert af jade i sig.

Men du kan ikke finde svaret på, hvad hendes fedeste koncertoplevelse har været i 2022, eller om hun mon fejrer nytår pivædru med sine tarotkort.

Det kan du til gengæld herunder, hvor vi har stillet 15 hurtige nytårsspørgsmål til pop-dronningen.

Hvad har været din vildeste oplevelse i år rent professionelt?

- At spille på Orange Scene på Roskilde Festival! Jeg har aldrig glædet mig så meget til noget i så lang tid. Jeg var så bange for, at det skulle ende som sådan en nytårsaften, hvor klokken pludselig er midnat, og jeg ikke har været til stede, slappet af eller haft en eneste samtale. Men sådan var det slet ikke på Orange. Jeg var til stede, og vi gjorde det på vores egen måde.

  • Jada har ventet længe på at spille på Orange Scene. I 2020 var hun booket til at åbne scenen, men det satte corona en stopper for. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)
  • Foran Orange Scene var der Jada-vifter blandt publikum. (Foto: © Erling Brodersen, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Beskriv dit 2022 med tre ord.

- Hårdt, udviklende og smukt.

Udviklende? Hvad har du da lært i år?

- Det har været et modnings-år; jeg er blevet mere voksen. Er blevet mindre konfliktsky og mere ærlig. Jeg havde det megasvært i 2021 og første halvdel af 2022. Syntes, det var svært at lave musik, svært at mærke noget, svært at være mig. Men i løbet af 2022 er knuden begyndt at løsne sig indeni mig.

Hvad har været din værste oplevelse i år?

- At jeg blev nervøs for at skrive musik i årets begyndelse. Sådan plejer jeg ikke at have det.

Hvad har været din største oplevelse med en fan?

- Jeg holdt sådan et lukket arrangement, dagen inden mit album kom ud, hvor der var den bedste stemning. Jeg sang nogle sange akustisk, og jeg havde tid til at snakke med alle. Generelt føler jeg mig ekstremt heldig over lige dem, der lytter til min musik. For de står der bare altid og skriger og græder og giver den op.

Hvad er det værste ved at være et kæmpe navn herhjemme?

- Det værste er på samme tid det bedste. Det er svært at møde nogen, der tror, jeg er noget helt fantastisk, som jeg ikke er. Jeg vil ikke gøre folk usikre. Så der ville jeg bare gerne sætte mig ned og spise bussemænd, så de kunne se, hvor pinlig og nederen jeg også kan være.

Du har haft travlt i år. Hvordan slapper du af?

- Jeg har meganemt ved at slappe af! Måske er jeg lidt doven. Tænder stearinlys, ser 'Matador', lærer at spille guitar, laver håndarbejde, vinterbader. Jeg er en rigtig hyggemus.

Hvilken af dine sange kan du bedst lide at synge?

- Åh, der er mange! Men jeg elsker at synge 'Keep Cool', 'Wild Heart', 'Something To Say' og 'Nudes'.

Synger du dine egne sange i badet?

- Jeg synger aldrig i badet! Der er noget galt med mig. Men alle andre steder i lejligheden synger jeg andres sange.

Hvad har du lyttet mest til på Spotify i år?

- Shygirl, Rosalía, Beyoncés nye album 'Renaissance', og så lytter jeg altid meget til Rihannas album 'Anti'.

Har du noget, du lytter til lidt i smug, som måske vil komme bag på folk?

- John Mayer, fordi jeg er begyndt at spille guitar. Og jeg ved ikke hvorfor, men lige i starten syntes jeg, det var lidt pinligt.

Har du selv været til en koncert i år, du kommer til at tage med dig?

- Mange! Jeg bliver sindssygt inspireret af at gå til koncert. Men særligt da jeg kørte til Düsseldorf for at se Rosalía, eller da jeg så Gorillaz på Smukfest.

Jada i Royal Arena i november. (Foto: © Thomas Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvordan skal du holde nytår?

- Jeg kan godt lide at komme herreædru ind i det nye år, og generelt drikker jeg ikke rigtig alkohol. Sidste år var det bare mig, min søster og min kæreste. Så spiste vi, tog en lur og røg en cigar med nogle på bagtrappen. I år skal jeg nok være sammen med lidt flere mennesker.

Har du nogen nytårsritualer?

- Den 31. december skriver jeg altid en seddel til mig selv, som jeg forsegler og åbner igen året efter. Desuden lægger jeg tarotkort.

Hvordan bliver dit 2023?

- Jeg håber, jeg skal skrive en masse musik. Og så er der en dejlig transformation i gang. Jeg skal nogle helt andre ting, end jeg plejer. Nogle hemmelige ting.