Selvkærlighed eller egoisme - er det egentlig så skidt at være en 'main character'?

Ugen bød blandt andet på årsopgørelse og dragqueen-kontrovers.

Hold da fast!

Endnu en uge er fløjet forbi, og for mange har den været skæbnesvanger!

Mandag var nemlig regnskabets time for danskernes privatøkonomi: Årsopgørelsen landede med sine røde eller grønne tal.

Tal, der med et fingerknips kan aflive planerne om en vild weekend eller åbne hidtil uanede muligheder for at lave ferieplaner i påsken.

Selv havde jeg grønne tal på bundlinjen, adskillige tusinde faktisk, men det er ikke, fordi de gør den store forskel.

De ryger nemlig direkte ned i det bundløse hul, som er min skattegæld (vild ungdom).

Det er en skattegæld, som jeg har bekymret mig en del om i årenes løb, og den har da også været anledning til søvnbesvær i drøje tider.

Og det er jeg ikke alene om, en ny rapport viser nemlig, at unge i alderen 18-30 har så svært ved at få økonomien til at hænge sammen, at de ligger søvnløse over det.

Faktisk ligger hver femte unge person søvnløs hver nat eller flere gange om ugen.

Årsopgørelsen har magten til at sende mange af os direkte i skyerne eller kulkælderen, men uanset hvilken vej, vinden blæser, synes jeg, vi skal huske på Gillis visdomsord fra år 2014:

Og nu vi er i Gilli-land, vil jeg gerne fremhæve endnu et guldkorn, nemlig linjen:

Det er nemlig overvejende studerende uden studiejob og ledige, der bekymrer sig om økonomien.

Men det skal ikke handle om moneter, det hele, så her er andre ting, vi talte om i ugens løb!

Sydkoreas sindssyge arbejdsuge

(Foto: © Jeon Heon-kyun, Ritzau Scanpix / Grafik: Oliver Seppo)

Hvis du synes, arbejdsugen har været lang, så kan du godt stikke piben ind!

I hvert fald er vores arbejdsuge ingenting i forhold til den, sydkoreanerne har i sigte.

I Sydkorea er der også knas med økonomien, og nu tager landets regering drastiske midler i brug: den vil hæve den tilladte ugentlige arbejdstid fra 52 timer til 69 timer.

Dermed vil det være lovligt at arbejde fra klokken ni om morgenen og frem til midnat fem dage i træk, hvilket har fået flere fagforeninger i landet til at kritisere forslaget.

Og mon ikke at også de sydkoreanske unge døjer med søvnløse nætter. I hvert fald beskriver de arbejdslivet og forholdene i Sydkorea som et "håbløst helvede på jord".

Til sammenligning må man maksimalt arbejde 48 timer om ugen i Danmark – opgjort som gennemsnit over en periode på fire måneder.

Omdiskuteret dragshow

(Foto: © Andreas Bro, DR / Grafik: Oliver Seppo)

Må en dragqueen være legetante?

Det spørgsmål er blevet debatteret heftigt i ugen, der gik.

For Frederiksberg Bibliotek holdt i går et arrangement, hvor to dragqueens skulle underholde børn i alderen seks til 12 år.

Inspireret af børnebogen 'Børnene i Sølvgade', hvor nogle børn får hjælp af en mand, der kan lide at gå i nederdel og højhælede sko, skulle de to dragqueens blandt andet mime til Disney-sange og danse med børnene.

Og det fik altså flere politikere og folk på sociale medier op i det røde felt.

Selv afviste biblioteket kritikken.

- Biblioteket er et sted for alle, og for os er det her ikke politisk, har bibliotekschef Tina Pihl udtalt til DR.

Magnus Lykke Johansson er en af de to dragqueens. Han fortæller, at han har modtaget både trusler og pædofili-beskyldninger.

- Det har været enormt ubehageligt. Men det gør mig egentlig kun endnu mere opsat på, at vi gennemfører showet. Jeg glæder mig stadig utrolig meget, sagde Magnus Lykke Johansson inden showet.

En lignende debat har rast i USA på det seneste, hvor delstaten Tennesse netop har forbrudt drag-shows i offentlige rum, hvor mindreårige har adgang, og ifølge CNN er mindst ti andre amerikanske delstater i færd med at vedtage lignende lovgivning.

En main character

(Foto: © Oliver Seppo, DR / Grafik: Oliver Seppo)

Byen vrimler med såkaldte main characters.

Folk, der opfører sig, som om livet er en film, hvor de selv har hovedrollen, og alle andre er biroller.

Som om byen kun eksisterer for deres skyld.

Selv kalder de det egenomsorg - men andre vil kalde det rendyrket egoisme.

Sådan lyder præmissen for en artikel, Politiken bragte i starten af måneden.

Om at være en såkaldt "main character" skriver avisen:

"Nogle forsøger helt overlagt at stjæle showet ved at klæde sig, opføre sig og omgive sig, så de tiltrækker mest mulig opmærksomhed. For andre opstår et "main character-moment", når de oplever (eller skaber) et filmisk øjeblik, der kunne copy-pastes direkte ind på et biograflærred."

Men selvom artiklen er et par uger gammel, ulmer diskussionen stadig.

I starten af ugen blussede den for alvor op, da Politiken reklamerede for artiklen på Instagram sammen med billeder af flere kendte danskere. Blandt andre Tobias Rahim og tv-værten Anna Lin, der er kendt fra blandt andet tv-programmet 'Kender Du Typen'.

Anna Lin var tilsyneladende ikke synderlig begejstret for at være posterchild for Politikens artikel, for på sin Instagram skrev hun:

- Spurgt? Hvis det at være main character handler om at tage en sej hat på, tage på café med sine venner eller romantisere sin hverdag, så er jeg selvfølgelig skyldig.

Hun mener heller ikke, at der er noget i vejen med at være hovedpersonen i sit eget liv. For hun ser ikke livet som et nulsumsspil, hvor man tager plads fra andre, når man giver plads til sig selv.

- Mistrivslen blandt unge er høj. Selvtilliden er lav. Ideen om at være hovedperson i sit eget liv handler ikke om at tage plads fra andre, men om at give plads til sig selv.... Min udøvelse af selvkærlighed gør ikke andre til statister i mit liv.