Shitstorms, rasende fans og racismeanklager: Derfor er Matty Healy et af de største fænomener lige nu

Frontmanden fra bandet The 1975 er nærmest mere kendt for sine kontroverser end sin musik.

Matty Healy har været her, dér og alle vegne på det seneste. Ikke mindst takket være sin romance med Taylor Swift. Vi gør dig klogere på The 1975's frontmand her. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau Scanpix)

The 1975 er måske nok et succesfuldt band med over 16 millioner månedlige lyttere alene på Spotify. Men deres frontmand – musiker Matty Healy – stjæler hurtigt fokus fra poprockbandets musikalske bedrifter.

- Han er nærmest et fænomen i sig selv. Han er en klassisk "enfant terrible", forklarer P3-radiovært Marie Hobitz.

- Han trives nemlig rigtig godt med at være i centrum, og han kan godt lide at tilkalde sig opmærksomhed. Nogle gange virker det endda til, at han godt kan lide at tiltrække sig opmærksomhed alene for opmærksomhedens skyld.

Og dét må man sige, han er lykkedes særdeles godt med på det seneste, hvor han har stjålet overskrifter i hobevis i alverdens medier.

I maj kom det frem, at han var begyndt at date verdens nok største popstjerne, Taylor Swift. Der gik dog ikke længe, før skeletterne begyndte at vælte ud af Healys skab (dem kommer vi tilbage til). Og nu er hele romancen så tilsyneladende slut, nærmest før den rigtig var begyndt.

Amerikanske medier skriver i hvert fald, at forholdet mellem Healy og Swift er ovre.

Men hvad er egentlig op og ned i dramaet mellem de to popstjerner? Hvem er Matty Healy egentlig – udover The 1975's frontmand? Og hvad er det lige for nogle skeletter, der er væltet ud af hans skab?

Det gør vi dig klogere på sammen med Marie Hobitz herunder:

1

Rødvinsfuld til sine koncerter

Den får ikke for lidt til The 1975's koncerter. Således heller ikke, da de gæstede den aarhusianske festival NorthSide tidligere på måneden. (Foto: © Flemming Bo Jensen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix)

Men først lidt om musikken.

For Matty Healys rockstjerne-image gælder nemlig ikke kun i privaten, men går også igen i forhold til hans musik: I en begejstret anmeldelse af 1975's koncert på den aarhusianske festival NorthSide blev det i hvert fald bemærket, hvordan han bundede en hel flaske rødvin i løbet af de fem kvarter, bandet spillede.

Det ændrede dog ikke på, at det var en koncert, der ifølge Politiken og Soundvenue var værd at overvære. Begge medier kvitterede med hele fem ud af de maksimale seks stjerner, og Soundvenue gav blandt andet Healy følgende ord med på vejen:

- Det var (...) et af den slags øjeblikke, hvor man for alvor forstår, hvorfor den 34-årige brite i visse kredse er en af tidens mest forgudede skikkelser. En ægte rockstjerne, om man vil.

Musikalsk beskriver Marie Hobitz hans band, The 1975, på følgende måde:

- De startede med at lave poprock – noget let afkodelig musik, hvor de ikke opfandt den dybe musikalske tallerken, men hvor alle kunne være med.

- De har dog udviklet sig meget og er blevet meget mere eksperimenterende med årene. Det er svært at komme én genrebetegnelse på dem nu, for de leger med alt fra pop til new wave til indiefolk.

2

Beskyldt for at være nazist, racist og sexist

Det er ikke småting, Matty Healy er blevet anklaget for i tidens løb. Her ses han på NorthSide tidligere på måneden. (Foto: © Flemming Bo Jensen, Ritzau Scanpix)

Og så tilbage til det med skeletterne:

For længe inden breakuppet mellem Matty Healy og Taylor Swift havnede han nemlig i en shitstorm, da han diskuterede rapperen Ice Spices etnicitet i podcasten 'The Adam Friedland Show'. Her gjorde podcastens to værter grin med forskellige accenter, der hintede til rapperens etniske oprindelse, mens Healy skulle have kaldt den kvindelige rapper for "dum".

Det undskyldte han senere for – på en måde. Under en koncert i New Zealand sagde han i hvert fald, at han var "en slags ked af" at have fornærmet rapperen, ligesom han også erklærede, at han var færdig med at være "et fucking røvhul".

Rapperen Ice Spice stod for skud, da Matty Healy gæstede podcasten 'The Adam Friedland Show'. Det har han senere undskyldt for. Her ankommer hun i øvrigt til The Met Gala i New York City tilbage i maj måned. (Foto: © John Angelillo/UPI, Ritzau Scanpix)

I ovennævnte podcast fortalte han i øvrigt også om, at han engang blev taget i at se porno, hvor mørke kvinder blev ydmyget.

Og så skabte det massiv kritik, da han heilede til én af The 1975's koncerter.

- Det har sat gang i hele internet-møllen, hvor folk så begynder at lege detektiver og finde frem til mere og mere snavs, siger Marie Hobitz.

- Samtidig er der andre, der for eksempel mener, at det med at heile i virkeligheden var en anti-nazistisk gestus, fordi man skal forstå konteksten og så videre og så videre.

Resultatet? Masser af opmærksomhed til Matty Healy.

- Det kan nogle gange virke til, at han har en: "Jo vildere, jo bedre"-tilgang til de her ting. Han omfavner i hvert fald det kaos, han ofte selv skaber, lyder det fra Marie Hobitz.

3

Kendt som LGBT+-forkæmper

Matty Healy er også kendt som LGBT+-forkæmper. Den støtte foregår dog også på en – for nogle – provokerende facon. (Foto: © Angelo Joseph/Shutterstock, Ritzau Scanpix)

Det er dog ikke kun racisme- og sexismeanklager, der klæber til den britiske sanger – og ej heller hans meget omtalte romance med Taylor Swift (bare rolig, vi skal nok komme tilbage til den).

Han er nemlig også kendt for at promovere LGBT+-rettigheder – dog også på en provokerende facon.

I 2019 viftede han blandt andet med et regnbueflag under en koncert i Dubai, ligesom han også kyssede en mandlig fan – tilsyneladende i protest mod, at homoseksualitet er ulovligt i landet.

- Det er virkelig svært at vide, hvad han rent faktisk mener, forklarer Marie Hobitz.

- Men hvis en kunstner i dag siger noget som helst, der kan opfattes som problematisk, så er de fleste lynhurtige til at lægge sig fladt ned og sige undskyld. Det gør han ikke. Han er provokationens mester og står i stedet og siger: "I've been a bad boy," på NorthSide.

- Det er virkelig en rutsjebanetur at prøve at kortlægge, hvad hans reelle holdninger er. Men han er mildt sagt ikke bange for at pisse folk af og sige provokerende ting.

4

Hardcore provokatør

Det er flere steder blevet kaldt en "pr-mæssig katastrofe" for Taylor Swift, at hun datede Matty Healy. Her ses de i New York City tilbage i maj måned. (Foto: © KEVY, Ritzau Scanpix)

Og det hele passer perfekt til det image, frontmanden fra The 1975 gerne vil dyrke – nemlig et image som provokatør.

Så meget desto værre bliver det ifølge Soundvenue, når en artist som Healy så dater en kunstner som Taylor Swift, der mildest talt har et meget renskuret image.

Kombinationen af de to forstærker ifølge musikmediet hans provokationer, mens Swift kommer til at ligne én, der har allieret sig med den helt forkerte.

Det er Marie Hobitz enig i:

- Det har været et virkelig dårligt pr-move for Taylor at være sammen med ham, forklarer radioværten og uddyber:

- Taylor Swift har de seneste par år været igennem et skift fra ikke at udtale sig politisk til at gøre det i langt højere grad. Hun er selverklæret feminist nu. I sidste uge stod hun i Chicago og talte om, at hendes koncerter skulle være et safe space for queer-mennesker. Hun positionerer sig meget over for sine fans på den måde.

- Og derfor bliver de skuffede, når hun vælger at date én, som overhovedet kan finde på at sige de ting, han har sagt. Altså, hvis man overhovedet kan diskutere, om han mon er nazist, så er han nok ikke super god at date.

Med andre ord: Matty Healys provokationer kommer til at clashe med Taylor Swifts intentioner, som hurtigt kommer til at virke mere som tomme ord og marketingkampagne end reelle holdninger.

Faktisk har nogle Taylor-fans har været så rasende over romancen, at de under hashtagget #SpeakUpNow – en reference Swifts tredje album – forsøgte at få popstjernen til at genoverveje sit forhold til Healy.

- Jeg tror, hendes fans har følt sig lidt forrådt af hende, lyder vurderingen fra Marie Hobitz.

5

Kontroversiel romance = godt for forretningen?

Taylor Swift på scenen til en koncert i Chicago under sin The Eras Tour for en uges tid siden. Indtil videre kommer koncertturnéen ikke forbi Europa. (Foto: © Shanna Madison/Chicago Tribune via ZUMA Press Wire, Ritzau Scanpix)

Hvorvidt fanpresset har virket, eller om turtelduerne har valgt at gå hver til sit på grund af helt andre ting, ved vi af gode grunde ikke.

Det ændrer dog ikke på, at stormvejret omkring Matty Healy og Taylor Swift ikke nødvendigvis er dårligt for "forretningen" Taylor Swift. Snarere tværtimod, mener Marie Hobitz:

- Taylor elsker et godt popkulturelt moment, som hun kan lave nogle referencer til i sin musik. Jeg er sikker på, at hendes fans gerne vil gribe det, hvis hun giver sig til at skrive om den her romance i sine sangtekster.

- På den måde kan hun hurtigt få vendt en "uheldig" romance til sin egen fordel.

Foreløbig har hun udgivet et remix af sangen 'Karma', som Ice Spice er med på. Tilfældig timing? Ingen ved det.

Og Matty Healy? Ja, han fortsætter nok bare med at være Matty Healy, lyder vurderingen fra Marie Hobitz.

- Han elsker rampelyset, og rampelyset elsker ham. Det gælder, uanset om han giver interviews, står på scenen eller skriver musik. Og sådan bliver det nok ved med at være.