Skuespiller afviste først rolle i ny DR-serie - frygtede folks reaktion

Rollen som Pascal i 'Bad Bitch' repræsenterer rigtig meget for mange forskellige mennesker, mener Mark Ivan Serunjogi, der først sagde nej tak til serien.

Mark Serunjogi er glad for, at han endte med at takke ja til rollen som Pascal i den nye DR-serie 'Bad Bitch'. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

- Tak fordi I skriver, men jeg tror, I har fat i den forkerte. Det er ikke mig.

Svaret kom fra Mark Ivan Serunjogi, da han blev inviteret til casting på den nye P3-serie 'Bad Bitch'.

Til dagligt arbejder han med diversitet i Zalando og er uddannet fra CBS.

Men på grund af sin baggrund som barn og ung i teater og musical-miljøet blev han kontaktet af DR, da man skulle finde skuespillere til den nye serie, der foregår i og omkring en dansk afro-frisørsalon.

Selvom han måske er den med mest skuespilerfaring af alle de medvirkende, var Mark Ivan Serunjogi alligevel afvisende, da han fik tilbud om at gå til casting. Ikke fordi han nu er ansat i en international virksomhed - men fordi han var usikker på den rolle, han fik tilbudt; rollen som Pascal.

For Pascal er queer og en af de bedste venner til hovedpersonen Nikki (spillet af Diêm Camille - læs interviewet med hende her) samt hendes kollega i afrosalonen.

Og så er Pascal, som Mark beskriver ham, en sjov type, der elsker skæg og ballade, fest og farver, klæder sig som han vil, er ligeglad med, hvad andre synes om ham og er tryg med sig selv og sin måde at udtrykke sig på.

Og dét var en udfordring for Mark. For hvordan skulle det harmonere med den akademiske vej, han selv har valgt i livet - og ville han så blive Pascal i andres øjne?

- Det, der gjorde mig mest skræmt var, at karakteren repræsenterer rigtig, rigtig meget for mange mennesker. Vi taler både det sorte miljø, det afrikanske miljø og queer-miljøet. Så jeg tænkte da på, hvad det ville betyde, at min krop og mit ansigt skulle lægge person til den her karakter. Hvor meget kan andre adskille, at den person jeg spiller, faktisk ikke er mig?

Da Mark fik tilbudt rollen som Pascal, vidste han, der fulgte et ansvar med: - Jeg tænkte: "Åh gud, jeg skal repræsentere alle dem, der ikke normalt bliver repræsenteret". Så jeg har brugt meget tid på at finde ud af, hvordan jeg kan spille rollen, så folk vil tage karakteren til sig i både queer- og det afrikanske miljø. (Foto: © Stephanie Stål Axelgård, DR)

Derfor prøvede han i stedet at spørge interesseret ind til rollen som Nikkis heteroseksuelle juristkærlighed, der på alle måder er mere nedtonet end Pascal-karakteren. Men casteren fik overbevist Mark om sige ja til rollen som Pascal.

Tidligere var det sådan, at folk ikke skal tro, vi er venner, bare fordi vi er sorte. Men i dag er det mere sådan, at selvfølgelig må vi skabe communities og trygge rum for os, siger Mark. Her ses ham med skaberen af 'Bad Bitch', Diêm Camille, der også spiller hovedrollen som Nikki i serien. (Foto: © Stephanie Stål Axelgård, DR)

- Jeg indså, at Pascal giver mening, og at min modvilje mod rollen var frygtbaseret.

Fordi Pascal er queer og skiller sig ud?

- Jeg er meget bevidst om, hvordan queerhed ses, forstås og misforstås i forhold til folk med afrikansk ophav, både i Danmark og udlandet. Det er et mere konservativt miljø, vi vokser op i, både kulturelt og religiøst - og det er uanset, om man vokser op med kristendom eller islam. Så det var en frygt, jeg selv skulle overskride - ikke i forhold til, at han er queer, men det her med hele tiden at balancere mellem to kulturer - hvad er i orden, hvad er ikke i orden, hvad er der plads til - og ikke plads til.

Hvad fik dig så til at skifte mening og sige ja til rollen?

- Her var der noget, jeg ikke havde set før. En serie, hvor rollen ikke bare var at understøtte en hvid karakter, men var med sorte danskere uden at handle om sorte danskere - men mennesker. Jeg kom i tanke om, at det her jo var drømmen af en tv-serie, jeg ville ønske, vi havde, da jeg var yngre. Så jeg tog mig selv i nakken og sagde "Hvad er du i tvivl om? Tag dig sammen".

'Hvad vil der være af arbejde til mig?'

Mark er 35 år, født og opvokset i København og har rødder fra Uganda og Zanzibar - og meget kontakt med den afrikanske side af sig selv og taler luganda (et af de mest udspredte sprog i Uganda).

Siden han var lille, har han optrådt med teater og musicals, var tilknyttet Eventyrteatret og gik i Sankt Annæ Gymnasium, der er kendt for deres musikfokus. Sang og dans var en stor del af hans liv - indtil han efter gymnasiet skulle vælge vej og overvejede at leve af at lave teater. For da gik realiteterne op for ham.

- Da jeg blev student og mine venner talte om at gå til skuespilprøver, ramte virkeligheden: "Jeg er en sort mand i Danmark. Hvad vil der være af arbejde til mig i teaterverdenen?". På det tidspunkt for 15 år siden var der ikke noget repræsentation andet end Hella Joof, the grand mama.

- Det var et af de tidspunkter i mit liv, hvor jeg blev bevidst om, at jeg var anderledes end de fleste af mine venner, siger Mark, der i stedet valgte den akademiske vej på CBS, der også trak i ham.

Mark har altid sunget, danset og spillet teater, men da han blev ældre, oplevede han, at det var sværere at få roller. - Jeg har prøvet at gå til casting på diverse ting og julekalendere, hvor beskeden var: "Tak fordi du møder op, men det her er noget, der foregår i 1800-tallet eller under Christian den 4. Så vi ved ikke, hvor vi skal placere dig". (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Derfor tog han også fat i sig selv, da han - her 15 år efter - fik tilbudt en rolle i 'Bad Bitch', som jo var en serie, han kun kunne have drømt om dengang.

Og da han hørte om handlingen, blev han positivt overrasket over, at der var så mange genkendelige episoder fra hans egen opvækst og liv.

I 'Bad Bitch' er hovedpersonen Nikki fanget i forskellige forventninger til sin person. Og det er spot on, siger Mark.

- Ligesom Nikki (hovedpersonen i Bad Bitch) kan jeg virkelig genkende det her med at skulle balancen mellem sig selv og være bange for at træde sin familie og sit miljø over tæerne, så man ikke gør noget, der er respektløst eller bryder nogle grænser, siger han og uddyber:

- Hvordan er man den gode repræsentant, hvordan er man den gode sorte, den gode søn, ven, bror - modsat den individualisme, som vi også har i Danmark, hvor man bare skal have lov at være sig selv. Og det er en begrænsning, der måske findes mest i mig selv.

'Gjorde mig fri af nogle kasser'

Efter at have sagt ja til rollen fik Mark selv mulighed for at få indflydelse på Pascal-karakteren, så den føltes mere naturlig at spille.

Oveni viste det sig, at han kendte en del af cast og crew på serien. Instruktøren Patricia Bbaale Bandak har han kendt, fra de var børn, andre fra danseverdenen. Og så var der de andre - alle stort set uprøvede skuespillere - han lærte at kende undervejs.

Så det var tryg følelse, han havde under optagelsen af de fire afsnit, der er i serien.

Halskæden, som Mark går med stort set altid, er en knytnæve, formet som Afrika, der symboliserer kampen for ligeværd. - Det er lidt en provokation for at italesætte sorthed - være stolt af det. Folk må gerne må spørge ind til det. I lang tid syntes jeg, det blev skubbet væk, fordi vi ikke måtte tale om at være forskellige. Nu har jeg det modsatte synspunkt, og derfor er jeg så stolt af at være med i den her tv-serie. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Og så lærte han også meget af at give sig hen til projektet.

- Der var mange ting i denne her proces, som gjorde mig fri af nogle kasser, jeg har sat mig selv i. Det er ikke kasser, der bare er dukket op af sig selv, de er indlejret fra samfundet, men jeg har selv været god til at holde dem ved lige.

Hvad for nogle kasser for eksempel?

- Da jeg var yngre, skulle jeg vælge mellem teatervejen og den akademiske. I dag arbejder jeg i virksomhed - og så laver jeg ikke skuespil. Men hvorfor egentlig? Det er gået op for mig nu, at den skillelinje ikke behøver at være der. Jeg må gerne være begge dele, jeg skal bare give mig selv lov, fordi jeg er mig. Et helt menneske.