Skyderi satte en stopper for Astrids Harry Styles koncert: 'Det er faktisk lidt med blandede følelser, at jeg har købt billet igen'

I aften spiller Harry Styles i Nordstern Arena i Horsens.

(Foto: © (privatfoto)/Grafik: Oliver Seppo)

Tøjet var planlagt. Mobilen var ladt op. Bordet på restauranten tæt på koncertstedet var booket.

Alt spillede, da 23-årige Astrid Kjær skulle mødes med sin veninde i Ørestaden søndag den 3. juli 2022 for at se Harry Styles optræde live.

De havde aftalt at spise en tidlig aftensmad på en restaurant lige uden for Field's, for så havde de god tid til at komme i stemning op til koncerten og finde over til Royal Arena, hvor popikonet skulle synge senere på aftenen.

- Jeg kan huske, vi havde bestilt to forskellige pastaretter, så vi kunne smage hinandens mad. Vi sad på caféstole udenfor sammen med en masse andre, der også skulle til koncerten, og derfor spillede restauranten også Harry Styles, fortæller Astrid.

Oprindelig var billetten til Harry Styles en fødselsdagsgave som Astrid (til højre) ville give til sin veninde Clara (til venstre). (Foto: © Anne-Amalie Okkels)

Men midt i den lune eftermiddagssol skete der noget mærkeligt. Pludselig begyndte folk at løbe ud fra shoppingcenteret Field's, og nu kunne de to veninder høre folk råbe, at der blev skudt inde i centeret.

- Det var meget forvirrende og underligt. Vi vidste ikke, hvad der skete, men det var tydeligt, at noget var helt galt.

Gemte sig i baglokale

I løbet af få minutter blev restaurantens gæster fragtet ind i et baglokale, hvor endevæggen var lavet af beton. Her satte Astrid og veninden sig på gulvet.

Som tiden gik, væltede flere og flere mennesker fra shoppingcenteret ind i lokalet.

Blandt dem var børn og helt unge teenagere, der sad og græd. Når Astrid tjekkede nyheder på sin telefon, kunne hun ikke blive klogere på, hvad der skete.

Som hun sad der, anede hun ikke, hvor mange der var blevet skudt, eller om de var med i et terrorangreb, og da lokalet også rummede et stort gulv til loft-vindue, som vendte ud mod Field's, følte hun sig ikke i sikkerhed.

Hvor lang tid de sad i det mennesketætte rum, ved Astrid ikke helt.

I det hele taget virkede tiden lidt flydende den eftermiddag.

Da hun efter et par timer slap ud, var hele området omkring Field's afspærret, og området var fyldt med politi. Sammen med sin veninde fandt hun vej gennem afspærringer til Royal Arena, hvor Harry Styles skulle spille.

Astrid Kjærs passion for Harry Styles går langt tilbage. Allerede på teenageværelset var væggene dekoreret med One Direction-plakater. (Foto: © (privatfoto))

- Min veninde og jeg var faktisk lidt splittede. Jeg ville gerne over til koncerten, fordi jeg tænkte, at der måtte være meget sikkerhed. Min veninde derimod mente ikke, vi skulle derover, for hvis nogen stadig gik rundt og skød ville det jo være et oplagt sted at gå hen.

Ramt af lettelse

Inde på Royal Arena var stemningen underligt god.

En del af gæsterne anede ingenting om skudepisoden i Field's, de hoppede ubekymret rundt til gamle hits fra One Direction.

Det stod i skærende kontrast til Astrid og veninden, som stort set var holdt op med at tale sammen. Da de endelig fik besked om, at koncerten var aflyst, ramte det dem som en lettelse.

- Selvom jeg havde glædet mig til den koncert, kunne jeg mærke, mine skuldre faldt ned. I virkeligheden var det enormt ubehageligt at være der.

Da de kom ud fra spillestedet, virkede det til, at hele Danmark havde opdaget, hvad der var sket i Fields. Vejene var belagt med politi og folk i militærtøj, og Astrid og veninden blev eskorteret ned til den nærmeste metrostation sammen med tusindvis af andre koncertgæster.

Et metrotog kørte dem direkte til endestationen i Vanløse, hvor der var etableret et midlertidigt krisecenter.

Toget var tæt pakket med svedige teenagere, og i Vanløse skyndte de to veninder sig væk fra menneskemængden og hen til en øde villavej.

- Jeg kan tydeligt huske, at vi satte os ned på fortovet. Indtil det øjeblik havde vi været helt stille, men her begyndte vi bare begge at græde.

Det var først, da Astrids forældre lidt senere hentede hende i bil, at hun fik at vide, at tre mennesker var blevet dræbt under skudepisoden, og at flere var sårede - en information som Astrid slet ikke havde lyst til at høre om.

Har ikke lyst til at høre Harry Styles

I dagene efter havde Astrid svært ved at forholde sig til, hvad det var, hun havde været igennem, og hvad der var sket i Fields. Hun blev irriteret, når folk spurgte ind til, hvordan hun havde det, og på en vagt i Magasin i Odense måtte hun tage hjem, fordi hun fik det dårligt.

I lang tid efter skyderiet og den aflyste koncert havde hun heller ikke det mindste lyst til at høre Harry Styles.

Sådan så One Direction ud i 2012 - tre år inden Zayn Malik forlod bandet. (Foto: © Jordan Strauss, Jordan Strauss/Invision/AP)

- Det var jo hans musik, der blev spillet i højtalerne på restauranten, da vi første gang hørte om skuddene, så hvis jeg hørte det i radioen, skruede jeg bare hurtigt væk, fortæller Astrid.

Det er ikke bare lyden af Harry Styles' stemme, som Astrid forsøgte at undgå. Pludselig fik hun det underligt, når mennesker tæt på hende begyndte at løbe - også selvom de bare løb efter en bus.

- Jeg begyndte også at sætte mig tæt på udgange. Selv hvis jeg sad på en færge, ville jeg sætte mig tæt på nødudgangene.

Da Astrid lang tid efter får refunderet beløbet for sine billetter og tilbudt forkøbsret til Harry Styles' næste koncert i maj, begynder hun at overveje at tage afsted igen.

Sidste gang Astrid skulle til Harry Styles koncert, havde hun en masse forventninger. Denne gang er de mange forventninger erstattet med to ønsker: Hun skal være sammen med sin veninde, og de skal bare gennemføre koncerten.

- Først skal jeg sikre mig, at min veninde har lyst. Hvis jeg skal til koncerten, så skal det bare være med hende. På en eller anden måde ender jeg med at tænke, at jeg bare må have de billetter. Koste hvad det ville. Nu skal det bare være en god oplevelse.

Heldigvis vil Astrids veninde gerne med. Så Astrid køber billetter, og hun planlægger turen til Horsens, hvor Harry Styles skal spille, ned til mindste detalje.

Denne gang vil hun ikke køre i tog med en masse andre mennesker, så hun har lånt sine forældres bil.

Både hun og veninden har blandede følelser ved at tage afsted. Selvom Astrid glæder sig helt vildt, glæder hun sig også til, at det er overstået.

- Det bliver helt sikkert mærkeligt at være der, men jeg har det bare sådan, at alt det, der skete, ikke skal have lov til at vinde. Den episode skal ikke definere, om jeg skal gå til koncerter eller ej.

Alligevel har hun med vilje købt billetter tæt på en gang.

- Min veninde og jeg er enige om, at vi helst vil sidde et sted, hvor vi hurtigt kan komme væk.