Tjener 40.000 på en weekend: Kristian startede succesfuldt firma som 18-årig ved at leje DBA-højtalere ud

På trods af en elendig folkeskoletid og dårlig selvtillid gjorde iværksætter Kristian Formann en simpel idé til en god forretning.

- Når jeg kører rundt i min bil, er det ikke den, folk kigger på. Det er nummerpladen. Folk kan virkelig have ondt i røven, siger Kristian Formann, som har en helt særlig forklaring på, at han har givet 10.000 kroner for sin nummerplade. (Foto: © Andreas Bro)

Det er de færreste på 23 år, der ejer en Mercedes til 700.000 kroner, men det gør iværksætter Kristian Formann.

Og den sorte stationcar med de tonede ruder er den sjette bil, han ejer.

Nu lyder det måske, som om du skal læse om en millionær-agtig type, der lever et luksusliv og arbejder 100 timer om ugen.

Men det skal du ikke.

Du skal læse en historie om en ydmyg fyr, som har skabt sin helt egen forretning ud fra et par højttalere, han købte på DBA for 200 kroner. En fyr, som for få uger siden boede hjemme hos sine forældre og som nægter at gå i dyrt tøj. En fyr, som hader at gå i skole, og som synes, at 'Løvens Hule' er noget bullshit.

- I folkeskolen kom jeg hele tiden op på kontoret, og folk blev ved med at jeg sige, at hvis det fortsatte, ville jeg ikke blive til noget. Det gik selvfølgelig ud over min selvtillid, og jeg gik konstant rundt og følte, at jeg ikke var god nok. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Klassens klovn

Vi befinder os i Haslev på Midtsjælland. Sådan én slags by med et par pizzeriaer på gågaden, en station og et lille torv, hvor man kan hænge ud med sin knallert.

Det er her, Kristian Formann er vokset op.

I skolen var han med egne ord klassens klovn.

- I folkeskolen var jeg meget overvægtig, og selvom jeg ikke blev mobbet, blev jeg alligevel hele tiden punket med, hvordan jeg så ud. Min selvtillid var ikke-eksisterende. Så for at kompensere for det blev jeg ham den sjove, der lavede ballade hele tiden og ofte kom op at slås, forklarer Kristian Formann, som du kan møde i programmet 'Vision' på DR TV.

VISION

At vores hovedperson ikke var særlig vild med at sidde stille i skolen, har du nok allerede regnet ud.

Til gengæld var han vild med fysisk arbejde, og når der var mulighed for det, tog han på job med sin far, som driver et firma, der udlejer festtelte.

- Når jeg var ude sammen med min far, blev jeg ikke punket, så fik jeg bare ros. Der er ingen tvivl om, at min far støttede mig, men jeg kunne også bare tydeligt mærke, at jeg udrettede noget, og det føltes godt.

- Jeg har altid haft flere penge end mine venner, fordi jeg bare altid har arbejdet meget, og fordi jeg har været god til at spare op. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Succesfølelsen ved at komme væk fra klasseværelset og ud i virkeligheden vækkede en drøm hos Kristian Formann om at blive selvstændig.

- Det har nok altid ligget lidt i kortene, at jeg skulle overtage min fars firma, men jeg tror ikke, at min familie havde regnet med, at jeg ville skabe mit eget. Det var der nok ingen, der havde regnet med.

Men det gjorde han.

Købte højtalere for 200 kroner og lejede dem ud for 150

Som 17-årig fik Kristian Formann idéen til sin helt egen måde at tjene penge på. Det var i 2018.

På det tidspunkt var han gået ud af folkeskolen og startet på handelsskolen. De ekstra kilo på kroppen havde han tabt, og rollen som klassens klovn var han sluppet ud af. Lige pludselig brugte han færre kræfter på at tænke over, hvad andre syntes om ham.

- Jeg har altid haft en fascination af højtalere. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg tror bare, jeg er fascineret af, hvor meget lyd der kan komme ud af en lille kasse.

Det hele begyndte med, at Kristian købte et par højtalere på DBA. De kostede 200 kroner, men pengene var nærmest tjent hjem igen, da han kort tid efter lejede dem ud for 150 kroner til nogle venner, der skulle holde fest.

- Til den første fest, hvor jeg lejede lys ud, var jeg et nervevrag og vågen hele natten. Jeg var simpelthen så bange for, at det skulle gå i stykker. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Heldigvis var der flere andre i omgangskredsen, der skulle holde fest, og hver gang Kristian Formann tjente lidt penge, investerede han dem i nyt udstyr, som han kunne leje ud.

- På det tidspunkt havde jeg ikke kørekort, men heldigvis lagde min papfar bil til. Så kørte vi land og rige rundt, fordi der var så mange af mine venner, der skulle holde fest.

- Vi kørte engang 60 kilometer til Nordsjælland med noget udstyr, selvom vi fik nul kroner for kørslen. Men lidt efter lidt begyndte jeg at tjene penge. Så fik jeg en hjemmeside, og pludselig var det ikke længere kun venner, jeg lejede ud til.

Tjener 40.000 på en god weekend

Efter lidt tid begyndte Kristian Formann at samarbejde med nogle dj's, der spurgte, om han også havde kunne udleje lamper. Inden året var omme havde han lyd, lys og røgmaskiner på sit lager.

Nu tjente han så meget, at han måtte cvr-registrere sin virksomhed. Så snart han blev 18 år, fik han kørekort og sin første bil.

Han overvejede dog ikke et sekund at flytte hjemmefra, for han sparede både tid og penge på at slippe for husleje og madindkøb.

Og sådan er det faktisk fortsat frem til nu. Undervejs har Kristian Formann også færdiggjort en handelsuddannelse og haft to fuldtidsjob. Et i et byggemarked og et i medicinalvirksomheden Novo Nordisk.

- Jeg har aldrig købt udstyr uden at vide, at jeg kunne leje det ud. Dengang jeg overvejede at købe en soundboks, lavede jeg først en annonce på DBA for at tjekke, om der var interesse. Inden for en time havde jeg fået syv henvendelser. Så vidste jeg, at jeg skulle købe en. (Foto: © Andreas Bro, DR)

I dag bruger han al sin tid på sit udlejningsfirma, som ligger i barndomsbyen Haslev.

På en weekend kan han omsætte for mellem 20.000 og 40.000 kroner. Men så skal det også være sommer, hvor efterspørgslen på festudstyr buldrer derudaf. Om vinteren er der ikke lige så mange jobs, og lønnen er derfor også meget lavere.

'Løvens hule' er noget pjat

Selvom Kristian Formann kan kalde sig iværksætter, og selvom han tjener langt mere end mange af hans jævnaldrende, ser han sig ikke som én de iværksættere, man kan møde i et program som 'Løvens Hule'.

I det hele taget har han det temmelig stramt med det program.

- Når jeg ser 'Løvens Hule', føler jeg tit, at iværksætterne er lysår foran mig. Og selvom de kan omsætte for flere millioner, så høvler løverne dem jo ofte ned. Jeg ved jo godt, at det bare er tv, men det program kan bare få iværksætteri til at føles så uopnåeligt, siger han og uddyber:

- Altså i Løvens Hule siger de jo sådan noget med, at du skal lægge alle dine timer i din idé og ofre hele din opsparing, hvis du vil være iværksætter. Det er simpelthen noget bullshit.

- Jeg købte min bil i en butik i Hørsholm. Jeg kom bare ind i Adidas-bukser og arbejdstøj. De kiggede på mig, som om jeg var en idiot, der var gået forkert. Ugen efter købte jeg bilen. Sælgeren antydede, at det havde han ikke lige regnet med. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Selvom Kristian Formann længe har drømt at blive selvstændig, har han aldrig overvejet at skulle ofre sin opsparing på sin drøm. Og selvom han hadede sin skoletid, var det alligevel afgørende for ham at få en uddannelse.

Da han skulle vælge en uddannelse, valgte han derfor den uddannelse, som han kunne gennemføre på kortest mulig tid. Men han tog den, for, som han siger, så kan han altid få et job, hvis ikke det går med firmaet.

- At jeg har valgt at tage en uddannelse har betydet, at jeg i flere år ikke har arbejdet fuld tid i min virksomhed. Og jeg har jo også haft andre jobs ved siden af. Så når de siger i 'Løvens Hule', at en iværksætter skal investere al sin tid på sin idé, så må jeg bare sige, at det er noget pjat.

I modsætning til så mange andre iværksættere, har Kristian Formann heller ingen planer om nogensinde at skulle sælge sin virksomhed videre.

- Planen lige nu er, jeg gerne vil fortsætte med det, jeg gør. På sigt vil jeg også gerne overtage min fars firma og sørge for, at vores virksomheder kan gå hånd i hånd. Men det her med, at man skal starte noget for at sælge det, det fatter jeg ikke noget af.

Kunne aldrig finde på at købe dyrt tøj

Som du nok fornemme, så drømmer Kristian Formann altså ikke om at blive den næste store serieinvestor, som dem man møder i Løvens Hule.

Og selvom han måske ser ind i en fremtid, hvor han måske kommer til at tjene mange penge, har han ingen planer om at ændre sin livsstil.

Godt nok er han lige flyttet hjemmefra og hjem til kæresten, men han kunne ikke finde på at købe dyrt tøj eller vælge andet end discountvarer, når han går i supermarkedet.

- Hvis jeg skal komme med et råd til folk, der står i det, jeg har stået i, så er det, at man skal klø på med det, der er bedst for én selv. Og så skal man skal ikke være så fucking fokuseret på, hvad folk tænker. (Foto: © Andreas Bro, DR)

Okay, der er selvfølgelig lige én undtagelse. Det er den dér bil. For hvorfor kører man rundt i en Mercedes med ens efternavn på nummerpladen, hvis man ikke ser sig selv som noget lidt særligt?

- Jeg er helt seriøs, når jeg siger, at jeg ikke føler mig som noget specielt, når jeg kører i min bil. Men jeg ved godt, at med en nummerplade til 10.000 kroner vil der være folk, der tænker, jeg er en stor idiot, siger Kristian Formann og slutter:

- Jeg har brugt hele min folkeskoletid på at gå op i, hvad andre syntes om mig, og når jeg kører i den her bil, så handler det nok allermest om, at jeg gerne vil vise, at jeg er ligeglad med, hvad folk tænker.

VISION