100-året for Titanic på DR

Den 14. april er det 100 år siden, at skibet, der ikke kunne synke – ’RMS Titanic’, forliste. I den anledning sender DR en række programmer om skibskatastrofen, der stadig drager og fascinerer.

Da hun stævnede ud på sin jomfrurejse fra Southampton den 10. april, var hun mere end blot et skib. 'Titanic' var symbolet på menneskets teknologiske overlegenhed.

Det var et flydende samfund fra de fattige på 3. klasse, der søgte drømmen om Amerika og et bedre liv, og for hvem en billet kostede en årsløn - til de velhavende på 1. klasse, hvor nogle af Amerikas allerrigeste var ombord.

I år er det 100 år siden, 'Titanic' forliste efter sit skæbnesvangre møde med et isbjerg.  Det markerer DR i en række programmer på tv og radio.

P1 om danskerne ombord

”Det var et storslået syn for en ung pige på 19 år. Det var så moderne, og i 1912 var vi jo ikke så vant til ret meget af det, der kaldes luksus. Så vi kunne ikke lige med det samme finde os til rette.  Men vi havde tre vidunderlige dage – de første tre dage.”

Sådan sagde Karla Pedersen om 'Titanic' i et interview med DR i 1967. Hun var blandt de 13 danskere, der var med ombord. 11 mænd og to kvinder. Kun kvinderne overlevede.

Den 12. april klokken 15.03 sender P1 en feature om den 19-årige fynske tjenestepige Karla Pedersen, der rejste på 3. klasse sammen med sin forlovede, sin bror og farbror mod et bedre liv på amerikansk grund og om landmanden Hans Givard fra Kølsen, der rejste på 2. klasse. Han var egentligt på vej hjem til Danmark fra Argentina, men ombestemte sig, da han så det luksuriøse skib i havnen i Southampton og gik ombord. Karla Pedersen overlevede, mens Hans Givard omkom.

Med hjælp fra museumsinspektør Jesper Hjermind, der snart er aktuel med en bog om de 13 danskere ombord, gamle arkivklip og efterkommere til Karla Pedersen og Hans Givard, kommer programmet tæt på de to danskeres liv og skæbne.

DR2 om mennesker i krisesituationer

DR2 dykker i temalørdagen den 14. april ned i det psykologiske aspekt, når katastrofen og det uventede rammer. Det sker under overskriften 'Overlever du skibskatastrofen?'

”Titanic er ikke kun en fascinerende historie om et skib. Det er også fortællingen om, hvordan vi som mennesker tænker og reagerer, når det går galt,” siger Mette Willumsen. Hun er redaktør på DR Kultur i Aarhus og fortsætter:

”I dag forfølger vi også vores drømme og tager ud på rejser. Vi går i virkeligheden med til vanvittige ting, fordi vi simpelthen ikke tror på, det kan gå galt. Og når noget så ender galt, bliver vi meget overraskede, som da rumfærgen 'Challenger' eksploderede for øjnene af os eller senest med krydstogtskibet ’Costa Concordia,” siger Mette Willumsen

Temalørdagen kommer omkring tre af tidens store skibsforlis med danskere ombord. 'Titanic' i 1912, 'Skagerrak' i 1967 og 'Estonia, der forliste i 1994.

Gennem eksperter, psykologer og blandt andet den danske overlevende fra Estonia-forliset, Morten Boje, kortlægger programmet, hvad der sker med os mennesker psykologisk, når katastrofen rammer, og hvorfor nogle mennesker har lettere ved at træffe beslutninger, når spørgsmålet er: "Er det dig eller mig, der skal dø?"

Titanic på DR

 P1 Feature 12. april klokken 15.03Om to af danskerne ombord på Titanic

P4 'Levende Lørdag' 14. april klokken 12.15

Med 'Titanic' som emne og fascinationen af skibet, der ikke kunne synke.

DR K ’Skibet der ikke kunne synke’ 6. april klokken 23.35

Engelsk dokumentarprogram fra 2008. Programmet viser, at det ikke havde behøvet at gå så galt, som det gik for Titanic. At det var en lang kæde af fejlskøn, menneskelige fejl og uheld, der forseglede skæbnen for skibet, hendes passagerer og besætning.

DR2 Temalørdag 14. april klokken 20.00

Under overskriften 'Overlever du skibskatastrofen' undersøger programmet, hvordan vi som mennesker reagerer og tænker, når katastrofen rammer. I forlængelse viser DR2 klokken 21.30 den fascinerende og tankevækkende BBC-dokumentar ’Arven efter Titanic’.

DR2 ’Titanic – Spøgelset’ 15. april klokken 18.30

Amerikansk dokumentar (Ghost of the Abyss) af instruktør James Cameron, som også er manden bag den verdensomspændende succesfilm ’Titanic’. Her tager han på ekspedition med det mest avancerede udstyr og udforsker vraget af den legendariske oceandamper på bunden af Atlanten.

DR2 ’Titanic: Storhed og fald’ 15. april klokken 21.00

Irsk-Italiensk dramaserie i 12 afnit. I 1909 overtaler den unge metalekspert Mark Muir finansmanden JP Morgan til at ansætte ham på det største skibsprojekt nogensinde - konstruktionen af luksusdamperen Titanic. Det sker på et gigantisk skibsværft i Belfast. En by, hvor religion og klasseskel skaber splid - og hvor Mark betages af to meget forskellige unge kvinder.

Dr.dk

DR Undervisning laver en website om udvandring. Herunder også 'Titanic', som satte et punktum for udlængslen og udvandring. Få år senere startede Første Verdenskrig

 

1. Jan Dohrmann Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter