75 år i radioen: ’Giro 413’ har selv noget at fejre

Birthe Kjær, Dorthe Kollo, Richard Ragnvald og Michael Winckler spiller live, når ’Giro 413’ sender sin 75-års jubilæumsudsendelse direkte fra en helt særlig kro. På selve jubilæumsdagen opruller P5 programmets brogede historie.

  • Otto Leisner blev vært for 'Giro 413' i 1950'erne, og det var ham, der gav programmet det nuværende navn i 1951. Det har holdt lige siden. (© DR)
  • Sangeren Gustav Winckler har stort set gennem hele 'Giro 413''s levetid været en af de mest spillede kunstnere i programmet. Her er han fra Radiohusets Studie 2 på Frederiksberg i 1957. I jubilæumsprogrammet den 10. oktober synger hans søn Michael nogle af faderens sange.
  • Karl Bjarnhof, der blev blind ved 20-års-alderen, var den første vært ved premieren den 13. oktober 1946. Programmet hed dengang 'Lytternes ønskeprogram på grammofon', og han blev senere ikke mindst kendt for sine gribende reportager i fjernsynets barndom. Han var far til Hannah Bjarnhof, hvis monologer stadig høres jævnligt i 'Giro 413'. Her ses han ved en buste af sig selv, skabt af kunstneren Knud Nellemose.
  • Arne Myggen - til højre - var med til at revolutionere 'Giro 413', da han i 1970'erne opfordrede til, at lytterne skrev i deres hilsen, hvad de havde samlet ind i. Den dag i dag er der stadig mange, der nævner det.
  • Med sine 19 år i værtsstolen har Margaret Lindhardt været vært for 'Giro 413' længst - nemlig fra 1995-2011 og igen 2014-2017. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Ved 75-års jubilæet er Peter Sten vært, og 'Giro 413' laves i dag fra DR i Næstved. Peter Sten har været vært på programmet siden 2017. (Foto: © Per Gade Gyldenkærne)
  • Siden starten er der blevet samlet næsten 29 millioner kroner ind til 'Giro 413', og de indkomne penge uddeles hvert år til aktiviteter for socialt udsatte børn og unge. Her er vært Peter Sten fra ’Giro 413’ ude at uddele nogle af årets indkomne penge i 2018 til afdelingsleder Jakob Eiriksson samt glade børn fra Børne- og Familiehjemmet Bakkevej i Hornsyld. De kom efterfølgende på en Langelandstur. (Foto: © Anders Ekström.)
  • Birthe Kjær synger nogle af sine store 'Giro 413'-hits, når hun den 10. oktober medvirker i 75-års-jubilæumsprogrammet. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
  • Dorthe Kollo er med til at fejre 'Giro 413's 75 års fødselsdag, direkte fra Tingkroen på Amager den 10. oktober. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Bjarne Bergius Hermansen)
1 / 9

I årtier har DR’s ’Giro 413’ været en del af festen, når der er blevet holdt fødselsdage, bryllupper, svendegilder, sølvbryllupper og anden festivitas over hele landet. Nu har det legendariske program, der også er blevet kaldt ’lyden af søndag’, selv noget at fejre.

Den 13. oktober er det præcis 75 år siden, at Karl Bjarnhof for første gang kunne byde velkommen til dét, der skulle vise sig at blive DR’s mest slidstærke underholdningsprogrammer i radioen, og som samtidig er et af verdens ældste, stadig eksisterende radioudsendelser.

Ved premieren i 1946 hed udsendelsen ’Lytternes ønskeprogram på grammofon’. Det blev udsendelsen kaldt, indtil den daværende vært, Otto Leisner, i 1951 omdøbte programmet til ’Giro 413’. Udsendelsen blev opkaldt efter det gironummer, man kunne og stadig kan sende penge til og samtidig hjælpe socialt udsatte børn og unge under 18 år i Danmark.

Helt i programmets ånd lægger DR op til at fejre fødselaren – og det endda over to dage på P5.

Søndag den 10. oktober fra klokken 12.15 til 14.00 bliver den ugentlige ’Giro 413’-udsendelse sendt direkte fra Tingkroen på Amager. Her vil der – som altid – blive læst hilsner op fra lytter til lytter, men på den musikalske front vil alt være anderledes.

Store ’Giro 413’-klassikere live

Musikken bliver nemlig leveret live i programmet af kapelmester Ronnie Flyvbjerg Olesen, Birthe Kjær, Dorthe Kollo, Richard Ragnvald og Michael Winckler, der er sanger og søn af Gustav Winckler. Sidstnævntes sange har været flittigt ønsket på ’Giro 413’ gennem stort set alle årene siden 1946.

Solisterne vil netop den søndag byde på nogle af de største ’Giro 413’-klassikere, som stadig flittigt bliver ønsket. Lytterne kan for eksempel se frem til live-udgaver af ’Velkommen til verden’, Sommer og sol’, ’Hvide måge’, ’Skibet skal sejlet i nat’, ’Jeg vil vente ved telefonen’, ’Kære lille mormor’, ’Tennessee Waltz’, ’Gid du var i Skanderborg’ og ’Sølvstænk i dit gyldne hår’, ligesom spørgsmålet ’Er De greven fra Luxemburg?’ også vil lyde gennem æteren.

- Jubilæumsprogrammet bliver sendt fra Tingkroen på Amager, fordi kroen er et meget godt eksempel på det fællesskab, som ’Giro 413’ også har været med til at skabe gennem årene. Hver søndag samles stamgæster her for at høre programmet. Man har også etableret foreningen Tingkroens Venner, hvis formål er at samle penge ind til ’Giro 413’, siger ’Giro 413-vært Peter Sten.

Han præsenterer jubilæumsudsendelsen fra Tingkroen, og undervejs bliver der også korte interviews med gæster ved stambordet, formanden for Tingkroens Venner, ’kromutter’ og de fire solister. Det vigtigste bliver dog – som altid – hilsnerne og musikken, understreger han.

75 års historie over to timer

På selve 75-års jubilæumsdagen – onsdag den 13. oktober – fortsætter Peter Sten festen på P5. Det sker i programmet ’Giro 413 i 75 år’ mellem klokken 10.03 og 12.00. Udover nogle af de store hits fra ’Giro 413’s historie’ vil Peter Sten fortælle den festlige girokontos historie – gennem både fortælling, interviews og klip fra gamle udsendelser.

- Anekdoterne er mildest talt mange. For eksempel reagerede en lytter meget resolut på de mange afspilninger af ’Hvide måge’ ved at sende en død måge til Radiohuset. En anden vært, Knud Wissum, fik dødstrusler, fordi han spillede en anden udgave af ’Romeo og Julie’, end lytteren havde ønsket sig. Det blev også en kæmpe sensationshistorie i pressen, da en mor gennem ’Giro 413’ efterlyste sin søn, som hun ikke havde set i 40 år. De blev efterfølgende genforenet under stor mediebevågenhed, beretter Peter Sten, der kommer ind på alle tre historier – og mange flere - på fødselsdagen.

I jubilæumsprogrammet ser han også på, hvordan det hele startede i 1946 – med at hjælpe krigsramte børn, der manglede tøj og mad. Peter Sten kigger også på de mislykkede forsøg på at forny programmet i 1960’erne og på 1970’erne, hvor værten Arne Myggen fandt på at spørge lytterne, hvad de havde samlet ind i. Han gav nærmest programmet sin storhedstid, og pengene blev indsamlet flittigt under familiefesterne, hvor både margretheskåle, strømpebukser og sangskjulere pludselig blev taget i brug for at skaffe mønt til det gode formål og takke tante Gyda for festen i æteren. Gennem årene er der kommet næsten 29 millioner kroner ind via ’Giro 413’, som så er gået videre til typisk oplevelser, arrangementer og sommerlejre for socialt udsatte børn og unge i Danmark.

- Arne Myggen havde en enorm betydning for programmet, og selv den dag i dag skriver folk stadig jævnligt i deres hilsner, hvad de har samlet ind i, forklarer Peter Sten.

Mobilepay breder sig

Hvor der tidligere blev samlet mønter og sedler ind ved bryllupper, svendegilder eller runde fødselsdage, bliver Mobilepay i dag flittigt brugt. Men vil man overføre pengene på den gamle velkendte girokonto 7000413, er der også stadig muligt, og ikke mindst under coronanedlukningen har flere end normalt også benyttet ’Giro 413’ til at sende hilsner til hinanden i en tid, hvor man ikke kunne ses.

I jubilæumsprogrammet er der også interview med de tidligere værter Anders Bisgaard og Margaret Lindhardt. Sidstnævnte har den hidtidige rekord og var vært på udsendelsen i sammenlagt 19 år.

Musikken i ’Giro 413 i 75 år’ bliver nogle af de største hits gennem de 75 år – sunget af blandt andre Peter Malberg, Gustav Winckler, Raquel Rastenni, Birthe Wilke & Mogens Wedel, Eva Madsen, Jodle Birge, Lars Lilholt, Tommy Seebach, Trine Dyrholm, John Mogensen og mange flere.

- Jeg tror ikke mindst den varierede musik i ’ønskekoncerten’ er noget af hemmeligheden bag ’Giro 413’s holdbarhed. Bare de seneste måneder har vi spillet alt fra pop til dødsmetal. ’Giro 413’ skal være lytternes åndehul - også når det gælder valg af musik. Det stod Otto Leisner på mål for allerede i 1951, og det tror jeg er en vigtig årsag til, at programmet stadig lever, siger Peter Sten, der har været vært for ’Giro 413’ siden 2017

Han mener samtidig, at det også er et program, der vækker minder hos mange.

- Hvis ikke de selv hører det, er det måske noget, de forbinder med søndagsmiddagene hjemme hos bedsteforældrene eller familiefester, hvor der blev samlet ind til det gode formål, siger Peter Sten.

I jubilæumsprogrammet den 13. oktober taler han også med DR’s radiochef Anette Kokholm, der samtidig er formand for det fordelingsudvalg, som hvert år fordeler de indkomne kroner fra det slidstærke radioprogram.

- ’Giro 413’ er en institution i dansk radio og en kulturarv, jeg er rigtig stolt af, siger Anette Kokholm og fortsætter:

- Det er ikke mange radioformater, der holder i 75 år, men ’Giro 413’ kan stadig samle os. Både ved højtalerne og ude til fester, hvor lytterne samler ind. Det er et program, der henvender sig til den ældre del af vores lyttere, og som samtidig donerer penge til den yngste generation, hvis de har det svært. Det er både unikt og bevægende, synes jeg.

’Giro 413’ kan høres hver søndag fra klokken 12.15-14.00 på P5 og på DR Lyd.