Ægypten - dramadokumentarserie fra BBC.

Oldtidens Ægypten har gennem århundreder fascineret arkæologer, historikere og mennesker i almindelighed. Ny serie fortæller om de opdagelsesrejsende, der med dødsforagt satte deres eget liv på spil for at afdække fortidens storslåede civilisation.

Keops pyramiden i Ægypten (© Type 1)

Oldtidens Ægypten har gennem århundreder fascineret arkæologer,historikere og mennesker i almindelighed. Ny serie fortæller om deopdagelsesrejsende, der med dødsforagt satte deres eget liv på spilfor at afdække fortidens storslåede civilisation.

Minderne om oldtidens Ægypten havde liggetgemt under ørkensandet i næsten totusind år, da general Napoleoninvaderede Ægypten i 1798. De opdagelser som blev gjort af hanssoldater og de medbragte videnskabsfolk og den bølge afopdagelsesrejsende og eventyrere, der fulgte i hans fodspor,afslørede en tabt civilisation, der var ældre, anderledes og merestorslået end noget, man hidtil havde kendt.

Opdagelserne blev starten på den fascinationaf oldtidens Ægypten, som har holdt sig lige til vore dage. Men deførste opdagelsesrejsende efterlod sig også en anden arv. Historienom fantastiske opdagelser og de mænd, der fandt dem. Det erhistorien om tidens førende imperier, Storbritannien og Frankrig,der kæmpede om at skabe sig de største samlinger, og ingen midlerblev skyet i kampen for at komme først.

Virkelighedens Indiana Jones

Dramadokumentarserien fra BBC fortæller omvirkelighedens ’Indiana Joneser’, der med fare for deres eget livsom de første afdækkede oldtidens Ægypten for den moderne verden.De frygtløse arkæologer og opdagelsesrejsende, der rejste gennemÆgypten i det 19. og 20. århundrede, kom ud for mange oplevelser ogeventyr, og vi oplever sammen med dem trængslerne, farerne ogbegejstringen over de betydningsfulde opdagelser.

Jagten på Tutankhamons grav

I de første to afsnit følger vi den engelskearkæolog Howard Carter, hvis navn i dag er uløseligt forbundet medfundet af barnekongen Tutankhamons grav. Howard Carter kom tilÆgypten som kunstnerog levede af at tegne og male de gamlemonumenter, men han blev også hurtigt en kyndig arkæolog. Da hanomkring 1905 fandt en rig mæcen i den engelske lord Carnarvon, derogså var blevet bidt af den ægyptiske bacille - og havde råd tildet, gik jagten ind på den ukendte farao Tutankhamons grav.

Udbruddet af Første Verdenskrig var dog enkatastrofe, der stoppede udgravningerne i fire år. Men straks efterkrigen gik Carter igang igen. Han gik systematisk til værks oginddelte Kongernes Dal i felter, som han fik udgravet én efter énuden held. Først ved det sidste felt, og da lord Carnarvon var vedat give op og lukke pengekassen, lykkedes det Carter at finde, hvadingen andre havde opnået, nemlig en uberørt faraos grav. Gravfundetvar og er det rigeste, der nogensinde er gjort, og fundet blev enverdenssensation.

Men fundet gjorde ikke med et slag HowardCarter lykkelig eller hans trængsler mindre, som man kan se det ianden del af serien "Tutankhamonsforbandelse".

Faraoen og gøgleren

Tredje og fjerde afsnit af ’Ægypten’ handlerom en af de mest bemærkelsesværdige af datidens eventyrere, denitaliensk/engelske Giovanni Belzoni, der skulle blive historiensstørste opdagelsesrejsende i Ægypten. Blandt mange storeopdagelser, var det Belzoni, der bragte det store granithoved afRamses den Anden til British Museum og Belzoni, der fandt ogstartede udgravningen af templet i Abu Simbel.

Hieroglyffernes gåde

Da Napoleon invaderede Ægypten i 1798,besejrede han ikke alene et land. Han genopdagede en tabtcivilisation, men denne civilisations hemmeligheder lå begravet.Alt hvad der var tilbage af oldtidens Ægypten var de storslåedemonumenter. Men hvorfor de blev bygget og af hvem, var fortsat engåde.

Svaret lå i det oldægyptiske skriftsprog,hieroglyfferne, som ingen forstod. Indtil Napoleons soldater gjordeet enestående fund. Det var en sten, kaldet Rosette-stenen, med densamme tekst på tre sprog. Hieroglyffer, et ukendt skriftsprog ogoldgræsk. Græsk var et velkendt sprog, som let kunne oversættes, sånu havde forskerne noget at arbejde med. Femte og sjette afsnit afserien handler om den fattige, franske bondedreng Jean FrancoisChampollion, som skulle blive den, der løste hieroglyffernesgåde.

Undervejs får vi også historien om barnekongenTutankhamon og den store farao Ramses den Anden, der døde som92-årig efter at have regeret i 67 år.

Originaltitel: Egypt

Produktion: Paul Bradshaw for BBC, 2005

Facebook
Twitter