Affæren i Mølleby - Morten Korch-film med Poul Reichhardt og Ove Sprogøe

Morten Korch-filmen ”Affæren i Mølleby” lyder ikke som typisk Morten Korch - snarere lidt Farum-inspireret.

  • Livet går sin hyggelige omend ikke helt regelrette gang i den lille Mølleby. Kommunekasserer Mortensen finansierer sine digtsamlinger med lån fra kommunekassen og også borgmester Clemmensen forfalder til de nemme finanseringsløsninger. (© Type 1)
  • Livet går sin hyggelige omend ikke helt regelrette gang i den lille Mølleby. Kommunekasserer Mortensen finansierer sine digtsamlinger med lån fra kommunekassen og også borgmester Clemmensen forfalder til de nemme finanseringsløsninger. (© Type 1)
1 / 2

Morten Korch-filmen ”Affæren i Mølleby” lyder ikke som typiskMorten Korch - snarere lidt Farum-inspireret.

Der er noget råddent i Mølleby. BorgmesterenClemmensen kommer under mistanke for uregelmæssigheder iforbindelse med et teglværksbyggeri, der er i likviditetskrise.

Hans transaktioner kigges nærmere efter isømmene af revisorer, og det samme sker for kommunekassererMortensen, som har “lånt” af de kommunale kasser. Hvorfor? Jo, hanskal såmænd have finansieret udgivelsen af sine digte!

Det lyder måske ikke som typisk Morten Korch -snarere lidt Farum-inspireret. ”Affæren i Mølleby” er da også enret usædvanlig Morten Korch-film. Den bygger på et skuespil afKorch fra 1930, men er skrevet af Erik Balling og Henning Bahssammen med filmens instruktør, den nu afdøde Tom Hedegaard.

Denne trio lavede i 1976 ”Affæren i Mølleby”,som til dato er Nordisk Films eneste Morten Korch-film. Og Nordiskmarkerede dermed 100-året for Korchs fødsel. Filmen blev betydeligtbedre modtaget af pressen end de mere “klassiske” Korch-film fraASA.

Handlingen udspiller sig i 1924 og er altsåikke - som ellers - ført op til en lidet overbevisende nutid. Ogdet er ikke langt fra, at der er politisk brod i historien om denunge arbejder Ivar, der må overskride markante klasseskel for aterobre borgmester-datteren Clara.

Den trængte borgmester Clemmensen spilles afPoul Reichhardt, og Ove Sprogøe har sin eneste større rolle i enMorten Korch-film som den snurrige kommunekasserer Mortensen, dersætter karriere og anseelse på spil for at optræde somamatør-poet.

Mange populære kræfter ses i de øvrige roller:Lily Broberg som Mortensens værtinde, Arthur Jensen som barber,Elin Reimer som borgmesterkone, Karl Stegger som morbror Ole og –som det unge par – Chili Turèll (der dengang hed Inger MargretheSvendsen) og Dick Kaysø. I mindre roller medvirker Jens Okking,Ejner Federspiel, Bjørn Puggaard-Müller, Poul Thomsen ogChristoffer Bro.

FacebookTwitter