Adrian Hughes bliver klog på sprog på P1

DR-journalisten Adrian Hughes bliver vært på P1’s nye sprogprogram ’Klog på sprog’. Hver lørdag efter middagsradioavisen bliver tre kvarters venlig kappestrid på aktuelle spørgsmål om det danske sprog.

  • Adrian Hughes laver P1-program om sprog fra den 4. marts. (Foto: Framegrab © Type 2)
  • Adrian Hughes laver P1-program om sprog fra den 4. marts. (Foto: Framegrab © Type 2)
1 / 2

I P1’s nye sprogprogram ’Klog på sprog’ inviterer Adrian Hughes hver uge to sprogligt interesserede til at dyste om, hvor skarpe de er til at forstå meninger, lytte sig til sammenhænge og selv byde ind med måder at sige tingene på.

En sprogspecialist fra blandt andet Dansk Sprognævn sidder med i programmet og sikrer, at der er styr på sprogets mur- og nagelfaste detaljer, hvis og når det bliver nødvendigt. Og det bliver det. Mange af spørgsmålene vil komme fra P1’s lyttere, som er blandt landets ivrigste sproglige

iagttagere
.

Pedantisk og ordkløvende

”Jeg har altid været vild med dansk,” siger Adrian Hughes og fortsætter:

”Det er en gave for mig at få lov at lege med sprog på DR’s P1 sammen med kløgtige og opvakte sprogbrugere. Om alt går vel får vi et rend af spændende og glade gæster gennem programmet, som synes det er sjovt at diskutere måder vi taler med og skriver til hinanden." Adrian Hughes siger, at hans eget forhold til dansk nemt kunne nemt forekomme andre gammeldags, pedantisk og ordkløvende. ”Men jeg har også øre for, at sprog naturligt udvikler sig, og ikke altid til det værre. Det er uklædeligt at forlange af nogen, at de bør tale og skrive som dengang onkel morfar var knægt. ’Klog på sprog’ skal højne vores bevidsthed om, hvordan vi bruger sproget bedre uden at skamme mindre bevidste sprogbrugere,” siger han.

Emnerne i ’Klog på sprog’ er spørgsmål, som mange har stillet sig selv i den seneste tid. I januar diskuterede mange Dronning Margrethes brug af ”dem” og ”de” i sin nytårstale, og Lars Løkke Rasmussens reference til sin dansklærer i 3. klasse, Mona, ville også være oplagte emner for programmet. Det samme ville internationale perspektiver på sproget, som her i februar kunne være den canadiske

premierminister
Justin Trudeaus måde at tale om flygtninge på, eller USA’s præsident Trumps formuleringer af sine seneste præsidentielle dekreter.

”Jeg er også meget optaget af forskellen mellem, hvad folk siger, og hvad de i virkeligheden mener,” siger Adrian Hughes, som spår at politikersprog, fratrædelsesaftaler og ressourceforløb vil være begreber som i rigt mål får deres tid i programmets lyskegle.

”Med hjælp fra specialisterne fra Dansk Sprognævn håber jeg også selv at blive klogere på, hvad man egentlig må og ikke må. Kunne man for eksempel ovenfor have sagt, ”… diskuterede mange Dronning Margrethes brug af ”dem” og ”de” i hendes nytårstale” i stedet for ”i sin nytårstale”?”

Sprogstof med vid og bid

Med ’Klog på sprog’ får sprogstoffet en stærk placering på P1, og ifølge P1’s kanalchef, Thomas Buch-Andersen, kan de sprogglade P1-lyttere godt glæde sig til programmet med den erfarne vært ved roret.

”Det er svært at komme i tanke om en mere oplagt vært til et sprogprogram på P1. Adrian Hughes er både begavet og godt selskab. Han personificerer den kombination af vid og bid, som vi gerne vil give sprogstoffet på P1. Adrian modtog

DRs
Sprogpris i 2004 ”for sikker, original og engageret sprogbehandling, som fastholder seerne i hans udsendelser”. Jeg glæder mig til sammen med lytterne at blive klogere på sproget hver lørdag,” siger P1’s kanalchef, Thomas Buch-Andersen.

’Klog på sprog’ får premiere lørdag den 4. marts klokken 12.15 på P1, og gæsterne vil blive rekrutteret blandt skuespillere, forfattere, sangere, tekstforfattere, taleskrivere, reklamefolk, retorikere, politikere, designere, dramatikere, rappere og alle andre, som bruger sproget dagligt og har et bevidst forhold til det. ’Ugens gæst’, der hidtil er blevet sendt på P1 lørdag klokken 12.15, vil fremover kunne høres fredag klokken 10.03.