Over 400.000 ser fjernsyn hver nat

Fire procent af vores TV-forbrug foregår ud på de små timer. Over 400.000 seere tilbringer hver nat lidt over en time på at se TV – og i weekenden er det endnu flere.

  • Omkring 400.000 ser TV hver nat. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • James Bauerle og programmet 'Antikduellen' er et af de programmerne, som man lige nu kan se om natten på DR1. Næste gang natten mellem torsdag og fredag klokken 3.00. (Foto: Framegrab © Type 2)
  • Omkring 400.000 ser TV hver nat. (Foto: Mew © Type 1)
1 / 3

Det er bestemt ikke alle, der er i drømmeland eller trækker torsk i land i døgnets mørke timer. Over 400.000 seere tilbringer hver nat lidt over en time på at se fjernsyn – og i weekenden er det endnu flere. En opgørelse, som DR Medieforskning har lavet på baggrund af TNS Gallup TV-Meters tal, viser, at i gennemsnit 437.000 danskere hver nat ser mindst fem minutters TV mellem klokken 1 og 5 om natten – og i 2015 så de over en time hver i gennemsnit.

”Samlet set foregår fire procent af befolkningens TV-forbrug om natten. I weekenden er det omkring en halv million, der kigger med mellem klokken 1 og 5, mens det er knap 400.000 i hverdagene,” forklarer medieforsker Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning. Klokken 1 hver nat er der cirka 300.000, der ser fjernsyn, mens tallet så stille og roligt falder henimod klokken 5, hvor blot 75.000 sidder bag billedkommoden.

”Der er selvsagt ikke mange børn og teenagere, der ser TV om natten, men ellers er de forskellige aldersgrupper over 40 år nogenlunde lige repræsenteret, og der er heller ikke nogen kønsforskel i seningen. Dog er der en overrepræsentation af seere med en kortere uddannelse, og her kan forklaringen være, at mange med skæve arbejdstider tænder for fjernsynet. Det kan for eksempel være plejehjemspersonale, personale på sygehuse, fabriksarbejdere, der skal møde tidligt, og så videre,” forklarer Henrik Gregor Knudsen.

Natteravne foretrækker DR1 og TV 2

Ligesom i dagtimerne er DR1 og TV 2 natteravnenes foretrukne kanaler, men DR2 og TV 2 News, der sender nyheder hele natten, står også stærkt.

Undtagelsesvist tager DR-medieforskeren dog også et forbehold for, at de 437.000, der ser TV hver nat, kan være i den høje ende.

”Tallene er hæftet med den usikkerhed, at vi ikke kan udelukke, at nogle simpelthen falder i søvn med fjernsynet tændt,” siger Henrik Gregor Knudsen.