Uropførelse af Simon Steen-Andersens TRIO udvides og udskydes

Simon Steen-Andersens storværk TRIO for symfoniorkester, bigband og kor vil kunne opleves i efteråret 2018.

Simon Steen-Andersen (Foto: © Lars Svankjær)

DRs Kor og Orkestre indgår nyt internationalt samarbejde omkring uropførelsen af Simon Steen-Andersens storværk TRIO for symfoniorkester, bigband og kor. Værket, som var planlagt til opførelse i juni 2017, vil derfor først kunne opleves i efteråret 2018.

DR’s Kor og Orkestre står bag den bemærkelsesværdige værkbestilling hos den internationalt anerkendte danske komponist, og danner nu fælles front med SWR – Südwestrundfunk, den sydvesttyske pendant til DR – for at udvide komponistens muligheder.

Nye måder at lytte på

Simon Steen-Andersen har gennem de seneste år markeret sig som en komponist, der bryder grænserne mellem kunstfelterne. Han inddrager ofte video-elementer, samples og andre medier i sine værker på lige fod med akustiske instrumenter, og gennem samarbejdet mellem DR og SWR får komponisten både nye tekniske muligheder, flere opførelser og et større materiale.

Ligesom DR har SWR et både symfoniorkester, bigband og kor med en lang stolt historie, og i TRIO komponerer Steen-Andersen for en historisk udvidet version af de ensembler. Han går på opdagelse i de danske og tyske mediearkiver og sampler hundredvis af korte klip fra tv- og radiooptagelser af ensemblerne og lader arkivmaterialet indgå som en integreret del af værket.

Simon Steen-Andersen fortæller om sit arbejde med TRIO:

”Når jeg skriver orkestermusik, leder jeg efter en idé, som gør, at vi kan lytte til orkestret på en ny måde, og det får jeg i den grad mulighed for at arbejde med i stort format i dette projekt. I stedet for at blande symfoniorkestret, koret og bigbandet til ét kæmpeorkester, vil de blive behandlet som tre selvstændige instrumenter, hver med sin unikke stemme, lyd og identitet og med muligheden for at spejle og perspektivere hinanden. Denne ‘trio’ udvides med historiske arkivoptagelser af orkestre, kor og bigbands, så musikken ikke bare kan bevæge sig frit i klang, stil og identitet, men også springe frem og tilbage i tid.

Et stort nyt dansk værk

Chef for DRs Kor og Orkestre, Kim Bohr, udtaler om den nye plan for TRIO:

”Jeg har glædet mig utroligt meget til at præsentere det danske publikum for Simon Steen-Andersens gigantværk til juni i år, men det er en stor fornøjelse at kunne samarbejde med SWR om at folde værkets fulde potentiale ud, og jeg glæder mig nu endnu mere til, at vi kan opleve det i DR Koncerthuset i 2018.”

Samarbejdet bygger desuden på bedste vis bro mellem komponistens to "hjemlande". Simon Steen-Andersen har boet i Berlin i en lang årrække, og hans værker opføres ofte på de tyske scener og festivaler. SWR Symfoniorkester er også helt fortrolig med Simon Steen-Andersens musik. I 2014 uropførte de hans prisvindende Piano Concerto på den prestigefulde festival Donaueschinger Musiktage.

Fra SWR's side udtaler redaktør Björn Gottstein:

”Jeg er glad for, at vi kan samarbejde med vores danske kolleger om at realisere dette utrolige værk. Hvis der er en komponist, der kan bringe en så kompleks og mangfoldig komposition til live, må det være Simon Steen-Andersen.”