Anja og heksebørnene – Ny hjerteskærende DR2-dokumentarserie

Nu vises den meget omtalte DR2-dokumentarserie om Anja Lovén og hendes arbejde med at redde heksebørn i Nigeria.

  • Efter en fejlslået redningsmission tager Anja og hendes medarbejdere ud på en særdeles risikabel mission. Hun har fået et tip om et udstødt heksebarn i en landsby i nærheden. Billedet her er gået verden rundt. (Foto: © Pipeline Production, Type 2)
  • Anja Lovén redder børn, der bliver beskyldt for at være hekse i ét af verdens farligste områder i Nigeria. Anjas afrikanske børnehjem er dog blevet udsat for et voldsomt røveri. Her ser man hendes modtagelse, da hun vender tilbage efter en periode i Danmark. (Foto: © Pipeline Production, Type 2)
  • Anja Lovén har taget de tre håndværkere Martin, René og Emil med til Nigeria, hvor de skal stå for at bygge et nyt og mere sikkert børnehjem, hvor de udstødte børn kan leve i sikkerhed. (Foto: © Pipeline Production, Type 2)
1 / 3

Det tragiske billede af den udsultede dreng, Hope, som får vand af den danske nødhjælpsarbejder Anja Lovén, er gået verden rundt og står i dag printet på nethinden hos tusindvis af mennesker verden over. Billedet blev taget i forbindelse med tilblivelsen af DR2’s dokumentarserie i tre afsnit med titlen ’Anja og heksebørnene’, der får premiere 24. oktober klokken 21.30. ’Anja og heksebørnene’ er en ny og følelsesmæssig stærk dokumentarserie, som gennem to et halvt år følger den danske ildsjæl Anja Lovén og hendes arbejde med at redde heksebørn i et af verdens farligste områder i Nigeria, hvor Boko Haram hærger. Anja kæmper en indædt kamp for at udrydde den massive overtro, som er skyld i, at tusindvis af børn hvert år stemples som hekse, og dernæst bliver tortureret eller dræbt. Hun driver et børnehjem, der skal give tryghed og tag over hovedet for 35 udsatte børn, som alle er blevet beskyldt for at være hekse – og dermed er truet på livet.

Ubegribelig grusomhed

DR2 møder Anja første gang kort efter et voldsomt og bevæbnet røveri på hendes afrikanske børnehjem. Et angreb, der betyder, at Anja tager den lange rejse tilbage til Nigeria sammen med håndværkerne Martin, René og Emil for at bygge et nyt og mere sikkert børnehjem, hvor børnene kan leve i sikkerhed. Men de er på en farlig og usikker mission i et land, hvor der sker kidnapninger og drab hver eneste dag. "'Anja og heksebørnene' er en vigtig historie om den ubegribelige grusomhed som mange nigerianske børn udsættes for, når de bliver beskyldt for at være hekse. Men det er også historien om et enkelt menneske, der trodser alle odds og kaster sig ud i kampen for disse børn," siger redaktør på DR2 Sofia Fromberg.

Udsultede Hope

Programserien følger blandt andet Anja, når hun og hendes håndværkere begiver sig ud på en særdeles risikabel redningsmission til en nærliggende landsby, hvor de har hørt, at en udsultet og radmager tre-årig dreng ved navn Hope er blevet udstødt. Men det de møder i landsbyen, kunne ingen have forberedt dem på, og oplevelsen er så chokerende, at den vil ændre deres liv for altid. Det store spørgsmål er, hvordan Anja får drengen med sig uden at blive forfulgt af hele landsbyen? Se hvordan tilblivelsen af det nye børnehjem går, hvordan den farlige dagligdag er, når man begiver sig rundt i de små landsbyer, hvilken forskel Anja og hendes tre håndværkere gør for de mange udstødte børn og hvilke glæder og frustrationer Anja støder ind i hver dag i ’Anja og heksebørnene’ på DR2.