Apollo 13 - autentisk drama med Tom Hanks og Ed Harris

‘Houston, vi har et problem’. På vej mod månen bryder systemerne sammen i rumkapslen Apollo 13, og astronauternes mulighed for at vende tilbage til jorden svinder ind time for time.

Houston, vi har et problem’. På vej mod månen bryder systemernesammen i rumkapslen Apollo 13, og astronauternes mulighed for atvende tilbage til jorden svinder ind time for time.

Astronauten Jim Lowells tørre konstatering af, at ‘vi har etproblem’ gik ind i dagligsproget og blev på sæt og vis lige såberømt som Neil Armstrongs historiske melding om, at hans førstelille skridt på månen var et stort spring for menneskeheden.Ligeledes blev Apollo 13's mislykkede ekspedition til månen i 1970lige så berømt som den vellykkede året før.

Og hvorfor blev den det? Hvorfor er det den, vi har en storHollywood-film om, og ikke månelandingen? NASAs pressechefforklarer det i filmen, da Lowells hustru beklager sig overpressens interesse i problemerne, mens ingen tog sig afekspeditionen, mens det gik godt. Well, forskellen er, at nu er detet drama!

Højt at flyve

Drama er det så sandelig. Derfor holder filmen sig helt tæt påden autentiske historie og undlader at peppe den op medspændingsskabende og romantiske sidehistorier. Faktisk er filmen såtæt på den virkelige historie, at den ganske nøje følger endokumentarfilm om sagen, ‘For All Mankind’ (1989), instrueret afden tidligere astronaut Al Reinert, som også er medforfatter på‘Apollo 13’. I spillefilmen er alt rekonstrueret med filmeffekterog   skuespillere, og der er intet dokumentarisk materiale.

Jim Lowell, Fred Haise og Ken Mattingly trænede til en seneremånefærd, da de fik besked om at overtage Apollo 13. Kort førstarten opstod der risiko for, at Mattingly ville få mæslinger, oghan blev erstattet af Jack Swigert. Før afgang spurgte pressen, omde var overtroiske. Nej, de havde set sorte katte krydse vejen oggå under en stige, og intet var gået galt.

Det gør det så til gengæld nu. Halvvejs fremme eksploderer enilttank, og de kan kigge ud på iskrystallerne, der fosser ud irummet som et helt konkret varsel om livet, der forlader kroppen.Månelandingen må opgives, men problemet er, om de overhovedet kankomme tilbage til jorden.

Tilbage til jorden

Ilttabet betyder, at de ikke har nok drivmiddel til at vendeskuden. De fortsætter så rundt om månen og bruger dens tyngdekrafttil at svinge kapslen tilbage mod jorden. Til gengæld har de ikkeilt nok til at ånde, og udåndingens kuldioxid vil slå dem ihjel, ogde vil fryse ihjel, og computeren kan ikke styre dem ind i jordensatmosfære, hvor de så enten vil brænde op eller blive slynget ud irummet. Og hvis de rammer rigtigt, så kan faldskærmene ikke åbne,og de vil blive kvast ved landingen.

Fem af rumturens syv dage går med nye problemer og nyeløsninger. Fem dage, hvor man virkelig fornemmer, at det ydre rumer et ensomt sted. Og tænk, hvor primitiv teknologien var dengang i1970! En af astronauterne trækker da også linien bagud tiltidligere tiders ekspeditioner. Det er så simpelt i dag at krydseAtlanten, men det var det ikke for Columbus eller Lindbergh.

Tom Hanks, der spiller Jim Lowell, har en lang række storesuccesfilm bag sig med dramatiske roller som i ‘Forrest Gump’ og‘Saving Private Ryan’ og komedieroller som i ‘You've Got Mail’,‘Søvnløs i Seattle’ og ‘Big’. Ed Harris (Gene Kranz) ses næstenaltid i sideroller, der føles som hovedroller, f.eks. i ‘The Hours’og ‘Truman Show’. I den tidligere film om USA's rumprogram, ‘Mændaf den rette støbning’, spillede han John Glenn, den førsteamerikaner på jordomrejse i rummet.

Instruktøren Ron Howard startede som skuespiller, bl.a. itv-serien ‘Happy Days’, og hentede sit første hit som instruktørmed havfruekomedien ‘Splash’, der også var Tom Hanks' gennembrud.For ‘Et smukt sind’ fik han Oscars for både instruktion og bedstefilm. Siden har Howard blandt andet instrueret filmatiseringen afDan Browns bestsellere ‘Da Vinci-mysteriet’ og ’Engle og dæmoner’ -også med Tom Hanks i hovedrollen.