Arvingerne - nyt søndagsdrama på DR1

Arvingerne er et drama om den moderne familie, skrevet af Maya Ilsøe.

  • Frederik, Emil og Gro Grønnegaard (Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm) (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Gro Grønnegaard (Trine Dyrholm) (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Frederik Grønnegaard (Carsten Bjørnlund). (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Frederik Grønnegaard (Carsten Bjørnlund) og Emil Grønnegaard (Mikkel Boe Følsgaard). (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Signe Larsen (Marie Bach Hansen) og Andreas Baggesen (Kenneth M. Christensen). (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Veronika Grønnegaard (Kirsten Olesen) (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Thomas Konrad (Jesper Christensen) (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
  • Maya Ilsøe (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Maya Ilsøe (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 9

'Arvingerne' er en karakterdrevet dramaserie, der handler om hvad det vil sige at være familie i en tid, hvor de klassiske familiemønstre har ændret sig radikalt.

Serien er et moderne familieportræt. En skildring af ´68-generationen og deres børn. En fortælling om de markante spor og konsekvenser en heftig brydningstid har sat i det moderne familieliv - hvad enten det er foregået i et tilsyneladende frigjort og progressivt kunstnerhjem, eller i et mere traditionsbundet og fællesskabsorienteret håndboldmiljø i provinsen.

DramaetArvingerne udspiller sig omkring den legendariske herregård Grønnegaard på Sydfyn, hvor den internationalt anerkendte kunstner Veronika Grønnegaard har levet et excentrisk og farverigt liv, siden de vilde dage i 1968.

Serien følger Veronikas fire voksne børn, hvis frie og kaotiske opvækst på Grønnegaard, har præget dem på vidt forskellige måder. De lever spredt for alle vinde, indtil Veronika dør, og de samles for at gøre arven efter hende op.

Umiddelbart inden sin død testamenterer Veronika gården til sin bortadopterede datter Signe. Signe bor med sin kæreste i et roligt parcelhuskvarter i den lokale provinsby og har aldrig kendt sandheden om sit ophav. Hvad der for de fire søskende skulle have været en hurtig og smertefri bodeling, bliver begyndelsen på en rejse ind i hemmeligheder og løgne, der vender op og ned på deres liv og tvinger dem til at se på både hinanden og dem selv med nye øjne.

En generation og deres børnArvingerne er en fortælling om hvordan de frigjorte og selvrealiserende 60'ere og 70'ere har påvirket vores syn på familien og de valg som familien stiller os overfor.

Arvingerne skildrer således dilemmaerne i den moderne familie, hvor individuali- seringen og de mange muligheder står i kontrast til det at indgå i forpligtende familierelationer. Fortællingen tager udgangspunkt i fire søskende og deres indbyrdes relationer og de forskellige forventninger de har til sig selv og hinanden i deres søgen efter at finde meningen med livet.

Arvingerne kommer ikke med svar, med skildrer dilemmaerne og de glæder og sorger som familien stilles overfor, når det oprindelige udgangspunkt forsvinder. Fortællingen om 'Arvingerne' tager et kærligt livtag på den moderne familie i dagens Danmark.

Arvingerne har premiere på DR1 onsdag den 1. januar 2014 og vises derefter søndage klokken 20.00.

ARVINGERNE - en serie af Maya IlsøeI hovedrollerne er Trine Dyrholm, Jesper Christensen, Mikkel Boe Følsgaard, Carsten Bjørnlund, Marie Bach Hansen, Lene Maria Christensen og Kirsten Olesen.   Hovedforfatter er Maya Ilsøe og episodeforfattere er Per Daumiller, Anders August, Maja Jul Larsen, Lasse Kyed Rasmussen, Karina Dam og Lolita Bellstar.

Konceptuerende instruktør er Pernilla August, øvrige instruktører er Jesper Christensen, Heidi Maria Faisst, Louise N. D. Friedberg.

Konceptuerende Fotograf er Erik Molberg Hansen, øvrige fotografer er Jørgen Johansson og Adam Wallensteen.

Production designer Mia Stensgaard.

Produceret af Christian Rank og Karoline Leth, DR Fiktion.

Karakterbeskrivelser

Gro. 42 år, født 1971 (Trine Dyrholm)

Gro er vokset op i et rigtigt kunstner hippie miljø. Hendes forældre mødtes på kunstakademiet i 60'erne, boede sammen i kunstner kollektiv, levede det vilde boheme liv og gik tidligt fra hinanden. I dag er Gro en udadvendt karrierekvinde, der er direktør for et af landets førende moderne kunstmuseer Kunsthallen.

Hun har en tæt relation til sin mor, som hun har været knyttet meget til gennem hele sin opvækst, mens faderen Thomas udlevede sit eget bohemeliv. Gro har ikke selv stiftet familie, men er meget dedikeret til sit arbejde. Udover at være museums-direktør skriver og redigerer hun kunstbøger og sidst men ikke mindst, er hun sin mors højre hånd. Hun hjælper Veronika med kreativ sparring og det praktiske i forbindelse med salg, udstillinger og skriftligt materiale og har en del af æren for, at Veronika har fået et gennembrud på det store internationale marked.

Gro er opslugt af sin rolle som mors tronfølge, som den der varetager mors efterdømme, og brænder for at bære den kulturelle og åndelige arv videre fra Veronika. Gro har altid forsvaret Veronika overfor sine søskende: "Hvis en mand havde levet sit liv som Veronika, havde ingen løftet et øjenbryn". Gro insisterer på, at de skal være glade for alle de kampe Veronika og hendes generation har kæmpet, fordi de har banet vejen for den moderne kvindes frihed.

Frederik, 39 år, født 1974 (Carsten Bjørnlund)

Frederik bliver født som første søn af Carl og Veronika i 1974. Veronikas karriere er godt i gang og hun er meget væk på rejser og udstillinger. Derfor bliver det faderen Carl der, sammen med forskellige barnepiger, tager sig af sønnerne Frederik og senere Emil, der bliver født 6 år efter. Frederik beundrer og spejler sig i sin verdensmand af en far. Carl er en rig og kunstelskende antikvitetshandler. Hans faste rammer, sans for forretning og adskillige fisketure bliver det Frederik forbinder med tryghed i sin barndom på Godset. Derfor tærer forældrenes skilsmisse hårdt på ham, især da hans store forbillede af en far flytter til udlandet. Fra Frederik er 10 år tager han ansvaret for sin lillebror og forsøger at navigere i sin mors mere kaotiske livsstil. På et tidspunkt får han nok og som 14-årig vælger han at flytte til Herlufsholm, og for-søger forgæves at overtale Emil til at tage med ham. 

Frederik er jurist med flotte resultater og nu partner i et stort advokatfirma. Han er gift med Solveig og sammen har de børnene Hannah og Villads. Han har humor, er intelligent og vellidt, men har ikke nogen tætte venner. Udover sine børn, er hans tætteste relationer dem, han har til sin bror Emil og sin kone Solveig. Familien er det, der betyder mest for ham.

Emil, 33 år, født 1980 (Mikkel Boe Følsgaard)

Emil er yngste søn af Veronika og Carl. Hans tidlige barndom var præget af forældrenes meget udadvendte karrierer og han er i perioder blevet passet af barnepiger og en tante sammen med sin evige beskytter, storebroderen Frederik. Da Emil var 4 år forlod deres far familien og flyttede til USA.

Emil er en glad og kvik dreng, der er kommet igennem gymnasiet ved sit talent, bestemt ikke ved sin flid. Han ryger pot og jager eventyr. Efter gymnasiet rejser han ud i verden nogle år og vender hjem til Danmark for at begynde på Filosofi studiet. Hans mister dog interessen og rejser af sted igen. Emil rejser over det meste af verden. Han flyder ovenpå, rejser på sin charme og på sin umiddelbare tilstede-værelse - overalt glider dørene op for ham, han møder de fedeste mennesker, hænger ud med cremen, hvor end han kommer hen. Han har været med til at starte forskellige projekter på sin vej og det seneste er et resort i Thailand.

Emil har i perioder været helt ude af kontakt med familien, og ingen ved rigtigt, hvad han har lavet i de perioder. Dog har han altid haft jævnlig kontakt med Veronika, der har sponsoreret hans eventyr.

Signe, 26 år, født 1986 (Marie Bach Hansen)

Signe er vokset op som enebarn hos forældrene John og Lise i et parcelhus lidt udenfor Svendborg. Hun har klaret sig godt i skolen og gymnasiet, men er lidt i tvivl om hvad hun skal fremover. Derfor har hun de seneste år taget job i sin venindes blomsterforretning i Svendborg, for at tjene penge til sit liv, som hun deler med kæresten Andreas. Han er en talentfuld håndboldspiller i Sydfyn HK og bliver trænet af Signes far John. Forældrene John og Lise er meget engagerede i lokalmiljøet og det har smittet af på Signe, der er vant til opbakning og venlighed fra alle kanter. Signe og Andreas bor sammen i et hus og har daglig kontakt med Signes forældre.

Da Veronika pludselig dukker op i hendes liv og fortæller, at hun er hendes biologiske mor og tilmed giver Signe et nødtestamente, hvor hun overdrager huset Grønnegaard til Signe, bliver der vendt op og ned på Signes liv. Hendes værdier sættes på prøve og hun opdager at det liv hun troede hun havde levet, startede noget anderledes end hun selv vidste. Der var en hemmelighed, som ingen talte om, men alle dækkede over. Der rejser sig en masse spørgsmål i Signe, først og fremmest: Hvorfor gav min mor mig væk?

Veronika, 68 år, født 1945 (Kirsten Olesen)

Veronika er fra en borgerlig familie i Dronningmølle med klaver og interesse for finkultur. Som 22-årig kommer hun ind på Kunstakademiet og møder avantgarde-musikeren Thomas. De forelsker sig, og Veronika flytter hurtigt ind i hans kunstnerkollektiv. Det fri, berusede kunstnerliv får dog brat en ende, da Veronika bliver gravid. Hun føder Gro og Thomas fortsætter sit berusede liv, så Veronika færdiggør skolen med Gro på armen. Til sidst bliver hans eskapader for meget. Hun pakker sine ting, hanker op i Gro og forlader Thomas.

I 1972 har hun sin første udstilling, og her møder hun Carl Grønnegaard. Han er antikvitetshandler, styrtende rig og brænder for kunst. Han bliver dybt betaget af Veronika og ser hendes lysende talent. De bliver gift og flytter ind på hans slægtsgård, hvor de får to sønner, Frederik og Emil. Professionelt arbejder Veronika sig igennem årene op til at være en af de største danske kunstnere. Da vi møder Veronika første gang har hun netop fået dårlige nyheder til et kontrolbesøg på hospitalet. Hun beslutter sig for at kontakte Signe…

Thomas, 66 år, født 1947 (Jesper Christensen)

Thomas Konradsen voksede op hos sin mor på Christianshavn. Faren, der var musiker, forsvandt på en tur med Oslobåden, da Thomas var 4 år. Thomas har passet sig selv hele livet og spillet på alle mulige instrumenter imens. Fra han var 14 år spillede han på værtshuse, som 16 årig flyttede han hjemmefra og forkortede efternavnet til Konrad.

Thomas spænder meget vidt musikalsk set, og deltager i mange hjørner af musiklivet, fra sibirisk strubesang til rockmusik, og er glad, men ikke meget hjemme. Heller ikke da Veronika bliver gravid og føder deres fælles barn Gro. Veronika får nok og skrider, men de bibeholder en minimal kontakt. Da Thomas skal undervise lidt på et kursus på Borsø Kunsthøjskole lige i nærheden af Grønnegaard, flytter han midlertidigt ind i en skurvogn på gården. Der bliver han. Thomas laver sin musik. Hjælper Veronika med praktiske ting omkring kunstproduktionen, er lidt vicevært, lidt kunstnerisk sparringspartner, lidt hyggeonkel. Thomas kan rigtigt godt lide børn, han er bare ikke så god til at passe på dem.

Andreas, 25 år, født 1988 (Kenneth M. Christensen)

Andreas er vokset op alene med sin mor i Slagelse. Forældrene blev skilt, da Andreas var et par år og siden har han kun haft meget lidt kontakt med sin far. Svigerfar John bliver derfor på mange måder erstatning for Andreas fraværende far.

Andreas har læst på Handelshøjskolen i Odense, men valgte at sætte studierne på standby, da han fik tilbudt en fuldtidskontrakt i Sydfyn HK. Han faldt hurtigt til i Svendborg og forelskede sig hovedkulds i Signe.

Andreas er rigtig godt tilfreds med tilværelsen, som den er nu. Han har medvind på håndboldbanen og er ikke i tvivl om, at han og Signe er et match made in heaven. Andreas er vellidt. Han er lidt af en festabe, men på grund af håndbolden drikker han sjældent igennem. Han har en god humor og elsker især at få Signe til at grine.

Solveig, 38 år, født 1975 (Lene Maria Christensen)

Frederik og Solveig mødte hinanden på universitetet og har været gift i 14 år. De bor i et dejligt hus med datteren Hannah på 13 år og sønnen Villads på 8 år.

Solveig er kemiingeniør, men var den, der skruede mest ned for karrieren og tog det seje træk med børn og hjem, så Frederik kunne blive partner. Nu da børnene er blevet større, gør Solveig, hvad hun kan, for at komme tilbage med fuld kraft på arbejdsmarkedet.

Solveig elsker sin mand og insisterer på at blive lukket ind i det mørke i Frederik, som han selv gør alt, hvad han kan, for at undgå.

John, 55 år, født 1958 (Jens Jørn Spottag)

John er født og opvokset på Svendborg-egnen. Han oprindeligt uddannet tømrer, men som ung var han også en talentfuld håndboldspiller. Han spillede i forskellige klubber i Danmark, men hjertet bankede for barndomsklubben Sydfyn HK. John tog en professionel træneruddannelse og de sidste mange år, har han levet af at være professionel træner for Sydfyn HK.

John er gift med Lise, som han har kendt hele sit liv. Deres liv koncentrerer sig om datteren Signe og håndbolden, og de er også glade for Signes kæreste Andreas, der tilmed er en af Sydfyn HK's helt store spillere.

Lise, 57 år, født 1956 (Anette Katzmann)

Lise er uddannet skrædder. Hun er vokset op i en troende familie og har det meste af sit liv boet i og omkring Svendborg. Lise har haft et godt øje til John lige siden hun selv spillede håndbold som ung, men mødte ham først for alvor i 1987, hvor de blev forelskede.

Efter at datteren Signe for nyligt er flyttet hjemmefra bruger Lise mere og mere af sin tid som frivillig i håndboldklubben, hvor hende og Johns sociale liv også udspiller sig. Lise synes glad for sit liv, for Signe og for svigersønnen Andreas.

Lone, 66 år, født 1947 (Kirsten Lehfeldt)

Lone er opvokset i et akademikerhjem i København, men har taget nogle vilde afstikkere i løbet af sin studietid på jura hvor hun var politisk aktiv. Hun bor på Fyn og er en del af slænget på Grønnegaard. På et tidspunkt hvor Veronika havde en nedtur trådte Lone til og hjalp hende. Siden da har de været veninder og Lone har hjulpet Veronika med kontrakter og andre juridiske spørgsmål. Veronika bliver med tiden en af hendes vigtigste kunder.

Lone er fascineret af kunst og hendes hjem bugner også af mange indkøb i den retning. Lone er et meget varmt menneske. Hun har nemt til latter og er en af dem, der griner højest, når der bliver fortalt vittigheder.

Robert, 42 år, født 1972 (Trond Espen Seim)

Robert er født og opvokset i Oslo, men forelskede sig som 17-årig i en tysk pige og flyttede med hende til Tyskland, og vendte aldrig tilbage til Norge. Som ung blev han ansat som arbejdsdreng i et anerkendt auktionshus i Køln. Her blev hans åbenlyse næse for kunst og salg opdaget, og han blev hurtigt forfremmet.

Efter nogle år fik han job på et galleri i Berlin og åbnede senere sit eget i Hamborg. Roberts galleri fik succes  og i slutningen af 90´erne havde han oparbejdet værdifulde internationale kontakter til gallerier og kunstinstitutioner over det meste af verden. På det tidspunkt mødte han Veronika Grønnegård, og han har haft et tæt samarbejde med hende siden, som hendes gallerist. Robert bor i Hamborg med sin kone, Claudia, og deres to børn.

Robert har gennem de sidste 4 år haft en affære med Veronikas ældste datter, Gro Grønnegård.

 

1. Anne Sofie Christensen Bau Pressekontakt: Yderligere oplysninger

Facebook
Twitter