Ballade i Nyhavn

Der er både ballade i Nyhavn og på Gunnar Laurings og Beatrice Bonnesens sagførerkontorer, når løjerne i denne sprudlende veloplagte danske komediefarce folder sig ud. Filmen er fra 1942, men den bærer sin alder med en ynde, der ikke er mange andre næsten 60-årige beskåret.

Der er både ballade i Nyhavn og på Gunnar Laurings og BeatriceBonnesens sagførerkontorer, når løjerne i denne sprudlendeveloplagte danske komediefarce folder sig ud. Filmen er fra 1942,men den bærer sin alder med en ynde, der ikke er mange andre næsten60-årige beskåret.

Gunnar Lauring og Beatrice Bonnesen ses i deres faste roller somdet unge charmerende sagførerpar Jessen. Der har kontor dør om dørog konkurrerer i al ægteskabelig drilagtighed med hinanden.

De indvikles i en intrige, der fører til mange muntre ogsprælske scener i datidens frække og folkelige Nyhavn. Her borkriminalforfatteren Rodian på hotel for at få ro til at skrive. Menhans krimiplots er så gode, at tre indbrudstyve i miljøet stjælerdem og fører dem ud i virkeligheden. Så den stilfærdige mand rodeshurtigt ind i mere end han kan overskue.

Gunnar Lauring og Beatrice Bonnesen er i topform som det kvikke,elegante advokatpar, der kan minde om nogle af datidens populæreamerikanske komedie-duoer, f. es. William Powell og Myrna Loy fraDen tynde mand-filmene.

Men også Christian Arhoff ses i overdådig udfoldelse somvaneforbryderen og tryllekunstneren Matthisen, der holder til iNyhavn med sine to forbryderkolleger og danner en hel lilleOlsen-bande. De to andre bandemedlemmer spilles af Knud Heglund ogSchiøler Linck.

En særlig rolle får den smukke Gull-Maj Norin som ungforførerske, der ankommer fra Sverige skarpt forfulgt af sinsvenske kæreste, en ung savværksejer fra det aller-nordligsteLapland. Gunnar Lauring betages af hende, men gør regning udenEdvin Tiemroths store brød af en svensker. Tiemroth, der i mange årvar en af danske teaters førende instruktører, er meget morsom idenne rolle. Og det samme er Carl Fischer i rollen som en megetvidende og polisk bartender.

Filmen af instrueret af den dengang 30-årige Johan Jacobsen, dervar datiden klart bedste lystspilinstruktør. Senere blev han seriøsog lavede film som Den usynlige hær, Soldaten og Jenny og Enfremmed banker på. – Jacobsen genindspillede i 1956 sin film i ennoget mere mat version med Dirch Passer. Da hed den Den storegavtyv.

Facebook
Twitter