Bamse har fødselæum

Den store, rare Bamse har efterhånden været en hel generations faste og elskede holdepunkt i 20 år. Den gule bamsebjørns gøren og laden har da også skabt en milepæl i dansk børne-tv - med flere anerkendende priser til følge.

  • Hvordan overrasker man en Bamse, der kun ønsker sig én eneste ting? (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
  • Hvordan overrasker man en Bamse, der kun ønsker sig én eneste ting? (Foto: Kirsten Ellebæk © Type 1)
1 / 2

Den store, rare Bamse har efterhånden været en hel generationsfaste og elskede holdepunkt i 20 år. Den gule bamsebjørns gøren ogladen har da også skabt en milepæl i dansk børne-tv - med flereanerkendende priser til følge.

Selvom han nu fylder 20 år, er Bamse mest for børn. Men det ernok de færreste småbørnsforældre, der kan sige sig fri for bare etkort øjebliks nostalgi, når startsignaturen på Bamses Billedbogløber over skærmen. Den lille tegnefilm, hvor den rare og nogetklodsede gule bamse med møje og besvær prøver at skriveudsendelsens titel med balloner, alt imens den blidekendingsmelodi, for gud ved hvilken gang, signalerer en lille halvtimes skøn underholdning.

I en tid hvor det hele går stærkt, og det ene program afløserdet andet, har Bamse, ved hjælp af hans næsten magiske tiltrækning,mestret at forblive en slags holdepunkt for de mindste. I 179episoder plus 24 afsnit af "Bamses julerejse", som var åretsjulekalender i 1996, har han sammen med skiftende og merevedvarende venner underholdt danske børn igen og igen.

Bamse bliver til

Selve bamsefiguren blev udvikletover et par år i 1980-82 af Katrine Hauch-Fausbøll, Finn Bentzen ogThomas Winding. Idéen opstod, da de tre blev enige om, at den nyesmåbørnsserie "Døren går op" skulle have en stor, gul og klodsetbamse med i programmet. Programmet havde premiere i 1982.

Finn Bentzen tegnede Bamse, og senere Kylling, som bifigurer iserien – uden mange replikker. I de første afsnit var det kunBamse, man kunne se. Men en dag skulle Bamse have post, og den blevleveret af et postbud, der hed Kylling. Sådan blev et af danskTv-histories mest populære makkerpar født.

Da "Døren går op" sluttede, havde de to dyr en pause isamarbejdet. Finn Bentzen lavede nemlig, i samarbejde med et andetlegendarisk makkerpar, Poul og Nulle, 13 programmer med titlen"Fjernsyn for dyr – Bamse på planeten", hvor Kylling ikke varinviteret med op til planeten Joachim. Det var rumdyret "Forlæns ogBaglæns" til gengæld. Mange vil nok stadig huske programmerne forsangen "Jeg har lynende travlt, men jeg ta’r det medro.......fantasi, fantasi, fantasien er go’".

I 1983 fik Katrine Hauch-Fausbøll overdraget opgaven at lave ethelt nyt koncept for en serie med Bamse og Kylling. KatrineHauch-Fausbøll, men også Elin Bing, der 1987-1995 var eneforfattertil historierne fra Bamses Billedbog, er derfor helt centrale iudviklingen af det fantastiske Bamseunivers.

Katrines grundidé blev, "at Bamse bor i sin egen verden, ethemmeligt sted,   langt ude i skoven, som han aldrigforlader. Der er han nemlig tryg sammen med sine venner". 10. juni1983 klovnede den gule Bamse med det røde tørklæde for første gangrundt i sine nye   udendørs   omgivelser.

Polemik om Bamse

Bamse har i tidens løb væretgenstand for meget debat. Hans væsen og ikke mindst hans måde attale på, er blevet kritiseret. Men man kan ikke diskutere, om Bamseer godsindet og "rarlig". Det vil enhver kunne skrive under på.

Nogle vil måske med god ret hævde, at han er egoistisk, men deter på den sunde måde. Det falder ham naturligt at mene, at han erverdens centrum. Han elsker at arrangere lege med sine venner, hvorhan helst selv skal have hovedrollen og bestemme, hvad de andreskal. Og han udfører sine idéer med en ildhu og entusiasme, som erved at vælte de andre omkuld. Men jaloux kan han også blive. Hvisde andre sidder for tæt sammen i en lille klump, så maser han sigind i midten, og siger: "Nu bliver det altså lidt for hyggeligtuden mig".

Men Bamse er meget uskyldig og elsker at kunne gi’ noget tilandre uden selv at ville opnå noget. Og hvis der ligger noget bag,siger han i hvert fald himmelhøjt: "Jeg gør det her, for at du skalblive glad for mig".

Hans egen opfundne ord som eksempelvis "tivertifald", og"rarlig" har fået enkelte kritiske røster til at røre på sig. Menifølge producer og instruktør, Katrine Hauch-Fausbøll, gør Bamsestalemåder ham sjovere, mere barnlig og nemmere identificerbar forde to-fem årige børn, som er udsendelsens målgruppe.

"Bamseudsendelsernes hovedformål er at give de yngste seerere engod historie, som de kan identificere sig med følelsesmæssigt. Hvisdet lykkes, vil det også stimulere børnenes sproglige udvikling,uanset om de lærer sig et "korrekt" eller "ukorrekt" nyt ord",siger hun.

I øvrigt mener hun, at Bamse-figuren har en personlighed, sombørnene kan identificere sig med på forskellig vis, alt efter om deer to, fem eller syv år. "De yngste kan genkende bevægelser,handlinger og dele af sproget. De fire-fem-årige kan høre, at Bamse"leger" med sproget, som de selv. Og de syvårige kan grine lidt afBamse, der bruger ord og sammenstillinger, som de selv er voksetfra," understreger hans "mor", Katrine Hauch-Fausbøll.

Masser af priser til Bamse

Det er ikke kun hosbørnene, at Bamse er gået rent ind. Igennem sin nu 20-årige levetidhar Bamse modtaget en del priser. Den første kom i Cannes, 1984,hvor han vandt "Prix Jeunesse", som medvirkende i "Døren går op",og samme år modtog han børnebibliotekarernes kulturpris. Se &Hør’s "Den gyldne mikrofon" blev vundet i 1986 og to år senere fikhan Billed Bladets favoritpris "Den gyldne rose". I 1991 kom enGrammy i hus med "Årets Danske Børne Udgivelse: Bamse & Kylling- Sange Fra Bamses Billedbog 2". Simon Spies Fonden uddelte i 1994"Livsglædens Pris" til den glade Bamse, og sidste år blev BamsesBilledbog hædret med DRs interne 50 års jubilæumspris, "som detbørneprogram, der har betydet mest inden for de sidste 50 år".

Men uanset hvor populær Bamse og de andre figurer er, vil manaldrig kunne se dem i andre Tv-programmer, der sendes live. Dedeltager heller ikke i offentlige arrangementer, fordi Bamse jonetop bor i sin egen verden, et hemmeligt sted, som han aldrigforlader. Alle børneseere kan derfor med samme ret kalde Bamsederes egen helt specielle ven. Ingen kommer nemlig nærmere endTv-skærmen, bogen, cd’en eller legetøjet.

Til gengæld får alle de mange børn, der skriver til Bamse, etpostkort med en personlig hilsen og svar på eventuelle spørgsmål.Og Bamse er en travl bamse, i gennemsnit modtager han 6-7 brevedagligt hele året rundt.

 

Bamses venner

Godt nok er Bamse hovedpersonen iBamses Billedbog, men hans univers ville nok blive lidt stereotypt,hvis ikke det var for alle de venner, der har besøgt ham i tidensløb. For at hjælpe hukommelsen lidt på gled, kan vi nævne:

Kylling: Bor i sin rede. Er lidt yngre end Bamse og kan kun komme medforskellige små stemningsgok og enkelte ord som for eksempel"molodi". Kylling er ikke så klog, til gengæld er den mere poetisk.Den elsker og beundrer Bamse og er godt klar over, at Bamsebestemmer i deres forhold.

Ælling: Ælling kom til i 1993. Den er "babyen" i forhold til Bamse ogKylling og er hurtigt blevet til Bamses "allermindste ven". Ællinger blød, dunet og kluntet. Den falder nemt på enden med et bump –lige som et blebarn, der lige har lært at gå.

Aske: En slags storebror eller far. Det er ham, der forsyner Bamse medmad. Han er omsorgsfuld og vil gerne lære Bamse nogle af de ting,han kan. En af hans store glæder er at planlægge alting i detaljerog holde sig til planen. Og så må man ikke glemme, hvor dejligt hanspiller guitar.

Luna: Luna er længselsfuld og lidt af en nomade. Hun bor i sin blåteltfrakke og er altid klar til at rejse videre. Hun er Bamseshalvvoksne ven, som han altid kan søge trøst og hjælp hos – bådefølelsesmæssigt eller praktisk, som når Bamse for eksempel gernevil have pandekager. Og så synger hun gerne en skøn melodi forBamse.

Viggo: Viggo er en "moderne" landevejsridder, der bor på sin ladcykel,hvor han har madras og sin kasse med diverse ting og sager. Han eren voksen mand, som kan sætte Bamse på plads. Han er ikke ironiskover for "dyrene" og undrer sig heller ikke over deres laden oggøren.

Tidligere medvirkende: Pernille, som var med i 1983-1984, og Viola der var med i1988-1989.

FacebookTwitter