Blondine - historien om Marilyn Monroe

DR 1 markerer 40-års dagen for Marilyn Monroes død med den stærke miniserie ”Blondine”, der er baseret på Joyce Carol Oates’ kontroversielle og kritikerroste bestseller af samme navn.

DR 1 markerer 40-års dagen for Marilyn Monroes død med denstærke miniserie ”Blondine”, der er baseret på Joyce Carol Oates’kontroversielle og kritikerroste bestseller af samme navn.

Marilyn Monroe er filmhistoriens største stjerne nogen sinde,men bag den glamourøse overflade var hun en sårbar og usikkerkvinde, der blev slave af sit image som sexgudinde.

Den 5. august er det 40 år siden, Monroe døde. Det markerer DR 1med den stærke miniserie ”Blondine”, der er baseret på Joyce CarolOates’ kontroversielle og kritikerroste bestseller. Der er skrevetbøger nok om Monroe til at fylde et helt bibliotek. Alligevellykkedes det for Oates at nå tættere ind på livet af denlegendariske Hollywood-stjerne end måske nogen andre iportrætromanen ”Blondine”, der udkom på dansk i 2000. Denamerikanske forfatters 900 sider lange tour de force af en bogbruger romanformen til at komme ind under huden på kvinden, derblev døbt Norma Jeane Baker.

36 omtumlede år

Ligesom bogen er miniserien ”Blondine” en ret fri gendigtning afMonroes liv, fra hun bliver født til hendes død 36 omtumlede årsenere. Norma Jeane kommer til verden den 1. juni 1926. Hendes morer grænsepsykotisk, og hendes far er blot et billede på væggen. Hanstak af, før hun blev født, men Norma Jeane opgiver aldrig drømmenom at møde sin far.

Da hendes mor får et nervesammenbrud, sendes lille Norma Jeanepå børnehjem. Senere bor hun hos en række fosterfamilier, og somkun 16-årig bliver hun gift for første gang. Hun tager arbejde påen flyfabrik, hvor hun opdages af en fotograf, der overtaler hendetil at blive fotomodel.

Brunetten bliver blondine

Snart genopfinder brunetten sig selv som blondine, og undernavnet Marilyn Monroe begynder hun sin filmkarriere med mindreroller i bl.a. John Hustons ”Asfaltjunglen”. Efter nogle magre årryger hendes navn øverst på plakaten, og snart er Monroe verdensubetinget mest eftertragtede kvinde. “Gentlemen foretrækkerblondiner”, “Den søde kløe” og “Ingen er fuldkommen” skaber hendesry som tikkende sexbombe, men også som en skuespillerinde med ensærlig forståelse for komik. Samtidig har hun hele tiden ambitionerom mere og begynder derfor at studere hos den anerkendteskuespilslærer Lee Strasberg, der også uddannede navne som MarlonBrando, James Dean og Paul Newman.

Uden for rampelyset lever Monroe en stormfuld tilværelse medCharlie Chaplins søn Cass, med den tidligere baseball-stjerne JoeDiMaggio, der bliver hendes anden mand, med dramatikeren ArthurMiller, der bliver hendes tredje mand, og med en vis John F.Kennedy. Men Marilyns liv er langt fra så glamourøst, som det serud til. Det præges af provokerede og uprovokerede aborter,selvmordsforsøg og et pillemisbrug, der i 1962 fører til hendesdød. Samt af et væld af mænd, der udnytter hende på forskellig vis,uden at kunne give hende det, hun drømmer om: kærlighed, tryghed ogden familie, hun aldrig fik som barn.

Kærlighedssøgende kvinde i mændenes verden

”Blondine” tegner et stærkt portræt af en intelligent,kærlighedssøgende kvinde uden selvtillid. En kvinde, som forsøgerat skabe sin egen identitet i en verden, hvor det er mændene, derskaber spillereglerne, og som tvinges ind i en rolle, der liggerlangt fra den person, hun i virkeligheden er. Norma Jeane Bakerblev en slave af Marilyn Monroe. Som det siges i miniserien:”Hendes problem var ikke, at hun var en dum blondine - men at hunikke var blond, og at hun ikke var dum”.

Miniserien lægger i øvrigt ikke skjul på, at den forholder sigfortolkende til myten Monroe. En række personer er slået sammen forstørre dramatisk effekt, og ligesom i Oates’ bog bliver nogle af decentrale personer - for eksempel Joe DiMaggio og Arthur Miller -ikke nævnt ved navn for at give historien større symbolsk vægt.

Marilyn Monroe får kød og blod af den australskfødte PoppyMontgomery, der med det amerikanske blad Entertainment Weeklys ordleverer ”en nuanceret, heroisk præstation” som den legendariskestjerne. I rollen som Monroes fostermor Elsie møder vi KirstieAlley, mens Ann-Margret tager sig af rollen som hendes bedstemor,Della. Hendes onkel-agtige agent Isaac Shinn spilles af WallaceShawn, og hendes mor af Patricia Richardson.

Serien om Marilyn Monroe er den tredje af tre miniserier omstore kvindelige stjerner, som DR 1 viser over sommeren. Den førstefortæller historien om JudyGarlands liv - den anden handler omAudrey Hepburn.

Originaltitel: ”Blonde”.

DR 1 mandag den 5. august kl. 21.30 og tirsdag 6. august kl.21.55                  

FacebookTwitter