Bobler i blodet (1:2)

Uddannelsen som erhvervsdykker kræver en god fysik og mod på eventyr. Udsendelserne "Bobler i blodet" følger et nyt hold aspiranter, de oplevelser og prøvelser de skal igennem, før de kan kalde sig erhvervsdykkere

Uddannelsen som erhvervsdykker kræver en god fysik og mod påeventyr. Udsendelserne "Bobler i blodet" følger et nyt holdaspiranter, de oplevelser og prøvelser de skal igennem, før de kankalde sig erhvervsdykkere

Et nyt hold erhvervsdykkere starter på deres uddannelse påSøværnets Dykkerskole på Holmen i København. Det er et blandethold, der både består af civile og militærfolk. Blandt de civile erkunstneren Harald Viuff. Han drømmer om at lave et fyrværkerishowfra havets bund. Sammen med makkeren Heino Hornbøll skal de toigennem 10 barske uger, før drømmen som erhvervsdykker går iopfyldelse.

Under vandoverfladen

Arbejdet som erhvervsdykker kan være meget alsidigt. Nogle får jobpå boreplatforme, som undervandssvejsere. Andre får job ibrandvæsenet som pionere. Pionere bruges blandt andet til at bjærgefolk, der er faldet i havnen eller til at bjærge lig. Torben Veelsgaard er brandmand. Han tager uddannelsen, somerhvervsdykker fordi han satser på et job, som pioner i KøbenhavnsBrandvæsen. Erhvervsdykkere bruges også til at vedligeholde havne, eller foreksempel broer. Andre får job på bjærgningsskibe eller somundervandsfotografer. Den uddannelse, man kan få ved Søværnet, erkun en grunduddannelse, og man skal videreuddanne sig, hvis manønsker et specielt job.

En tredjedel falder fra

Det nye holdelever består af 20 mænd, der kommer fra forskellige baggrund. I 10barske uger skal deltagerne vænne sig til det tunge dykkerudstyr oglære de rutiner, der er så livsvigtige, når man er dybt undervandet. Mange kommer uden dykkererfaring, og det kræver en godfysik at klare de mange opgaver, men en læge undersøger deres øreog lunger, inden de starter. En tredjedel af deltagerne gennemførerikke uddannelsen, og det skyldes ofte en kombination af dårligfysik og at man ikke har indstillet sig psykisk på de mangeprøvelser.

Men det er ikke alvor det hele. Dykkereleverne kommer også udfor pudsige situationer, der får humoren og grinene frem. "Bobler i blodet" er 2 programmer, der viser, at erhvervsdykningikke er romantik og koralrev - men plumret vand og hårdtarbejde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk