Christiania – fristad i frigear

2011 var året, hvor christianitterne skulle købe fristaden fri. Filminstruktøren Sami Saif flyttede ind bag 'landsbyens' mure i seks måneder og fulgte de interne begivenheder.

I forsommeren 2011 blev der skrevet et nyt kapitel i Danmarkshistorien. Efter næsten 40 års tovtrækkeri afleverede staten et salgstilbud til christianitterne, med mulighed for lade Fristadens beboere overtage det omstridte kaserneområde, Christiania, for den nette sum af 76,2 millioner kroner. Tilbuddet satte en lavine af ubesvarede spørgsmål i gang, for er det muligt at prissætte og sælge Christiania og den særlige ånd, som kendetegner Fristaden?

Filminstruktøren Sami Saif flyttede ind bag Christianias mure og fulgte begivenhedernes gang i de følgende seks måneder. Med kameraet fulgte han christianitternes interne diskussioner og deres forsøg på at forlige sig med de nye tider, for hvad er Christiania og hvem ejer Christiania? I seks afsnit og gennem filmens hovedpersoner, tre af Fristadens beboere, portrætterer Sami Saif indefra Christiania, den epokegørende sommer i 2011, da staten og Christiania finder sammen, og løser årtiers konflikt om ophavsret til det gamle kaserneområde.

Idealister, aktivister og bogholdere

Den 45-årige musiker Lars 'Joker' Fenger hører til blandt Fristadens gamle aktivister. Han har set lidt af hvert og været med i forreste række i Christianias omtumlede forhistorie, men har stadig en brændende tro på projektet Fristaden. I dag er han én af Fristadens populære guider for de næsten 500.000 turister, der hvert år besøger bydelen. Han har mødt alle skeptikernes argumenter og stået på barrikaderne, når kampene skulle slås. Nu er tiden komme til, at han kan leve et mere tilbagetrukket, næsten borgerligt liv, som 'redebygger', inden konen flytter ind hos ham.

Anderledes forholder det sig for den unge idealistiske kunstner og aktivist, Tanja Bjørn Zabell. Siden 2006 har hun boet i Det Røde Slot, en 12 kvm. stor skurvogn, som hun deler med sin kæreste. Tanja brænder for retfærdighed og for Christianias fortsatte eksistens. Og hun er klar til at gå i kamp mod statens fredningsplaner, for hendes røde slot er nemlig i overhængende fare for at blive jævnet med jorden.

For Risenga Manghezi er situationen ganske kompleks. Udover at fungere som talsmand for Christiania arbejder han også på Fristadens økonomikontor og har en pragmatisk tilgang til de nye tider. Som organisationsmenneske kender han Christiania indefra, men han kender også til bureaukratiet på den anden side af plankeværket. Og han ved, at et kompromis vil være den eneste rigtige vej at gå, hvis Fristaden fortsat skal eksistere.

Christiania set indefra

- De fleste danskere har et forhold til Christiania. Enten er man for eller imod. Siden Christiania blev oprettet i de glade 70'ere, har Fristaden været genstand for endeløse diskussioner og blevet trukket igennem et sindrigt politisk spil. Aktørerne har været politikerne i jakkesæts-uniformer på den ene front og christianitterne i flipperkostume på den anden. Sammen udgør de to skarpe fronter med meget forskellige udgangspunkter, fortæller Sami Saif og fortsætter:
 
- Med tv serien om Christiania har vi prøvet at opløse de to fronter og se igennem opfattelsen af "dem og os". I serien følger vi tre vidt forskellige personer, som har det tilfælles, at de bor på Christiania. Men når det så er sagt, er de tre i virkeligheden meget forskellige, for også bag Fristadens mure eksisterer mangfoldigheden.

Om tilblivelsen

I næsten seks måneder havde filmholdet den daglige gang i Fristaden. Målet var at præsentere seerne for den særlige Christiania-ånd. Det har krævet tid at komme ind under huden i det fællesskab, som beboerne bryster sig af. Men christianitterne åbnede op, og det har nu givet seerne mulighed for at få præsenteret et kig ind bag persiennerne i Danmarks yngste landsby.

Sami Saif er uddannet fra Den Danske Filmskole og debuterede med den prisvindende dokumentarfilm Family (2001) om genforeningen med sin far i Yemen. Siden fulgte filmene Dogville Confessions (2003) og senest dokumentar- og portrætfilmen Tommy, om sangeren og musikeren Tommy Seebach (2010).

TV-dokumentaren Christiania er produceret af R - Film ApS med støtte fra Det Danske Filminstitut ved konstitueret filmkonsulent Malene Flindt Petersen og filmkonsulent Klara Grunning-Harris og i samarbejde med DR ved Mette Hoffmann Meyer.

1. Christian Rask
Pressekontakt: Yderligere oplysninger