Columbo - en klassiker vender tilbage

Kriminalkommissær Columbo har lige ét spørgsmål til...

Kriminalkommissær Columbo har lige ét spørgsmål til...

Fra 1971 til 1978 gjorde skuespilleren PeterFalk den skarpsindige kriminalkommissær Columbo med den nussedecottoncoat og den pensionsmodne Peugeot til en af tv-historiensmest populære figurer. Efter en længere pause genoptog Peter Falksidst i 80’erne sin glansrolle som den stædige detektiv. Nu byderDR1 på et gensyn med Columbo. Først viser kanalen de tre senesteafsnit af denne ”anden omgang” af serien - det sidste af dem erindspillet som sent som sidste år. Og dernæst bliver samtlige deklassiske afsnit fra 70erne genudsendt.

De tre nyere afsnit fortsætter stilen, som vihusker den fra 70'erne. Columbo har fået flere grå hår, men bestemtikke færre grå celler. Den lille detektiv har stadig en særdelesveludviklet næse for den tilsyneladende betydningsløse detalje, deri sidste ende kan fælde forbryderen. En forbryder, der som regelhører hjemme blandt de rige og smarte - folk med alle mulighederfor at udtænke og begå det perfekte mord. Indtil det hele ødelæggesaf en lille duknakket strømer med skambidt cigar, slidt overfrakkeog et vrag af en bil. Som krabber småsnakkende rundt - og som påvej ud af døren lige har ét spørgsmål til. Et spørgsmål, somgerningsmanden ikke har lyst til at besvare...

Skeletter i skabet

En bedemand med skeletter i skabet. Entv-sladdertante, der bliver offer for sit eget hævntogt. Og en viskriminalkommisær, der kan drive sine modstandere til vanvid medsine stædige spørgsmål. Det er ingredienserne i det første afafsnittene, som DR1 viser - det spillefilmslange mordmysterium ”Afjord er du kommet” fra 1998.

Det hele starter, da den udsvævende VerityChandler (Rue McClanahan) opsøger sin gamle elsker Eric Prince(Patrick McGoohan). Begge lever fedt og godt af Hollywood - Verityved at bagtale filmbyens berømtheder i sit tv-sladdershow, Princeved at stede de rige og berømte til evig hvile som indehaver afHollywoods fornemste bedemandsforretning.

Verity er kommet på sporet af en beskidthemmelighed fra Princes fortid. Den beregnende bedemandfinansierede sin forretning ved at stjæle en diamanthalskæde fra enaf sine berømte kunder, og Verity truer med at afsløre hanshemmelighed for åben skærm. Men Veritys trusler får drastiskefølger for hende selv. Ved udsigten til at få smadret sin karrieredræber Prince sin tidligere elskerinde. Hvorefter han kremererhendes lig og skaffer sig adgang til hendes hjem. Her planter hanen række falske spor, så det ser ud som om Verity er blevetbortført af narkogangstere, fordi hun arbejdede på en historie omkokainmisbrug i Hollywood.

Da Verity meldes savnet, havner Columbo påsagen. Hans fornemmelse siger ham, at der er noget muggent vedsagen, men hvordan beviser man, at der er tale om mord, når ligeter gået op i røg?

Fire Emmy-priser

I dag er Peter Falk uløseligt forbundet medserien om Columbo, men rollen var langt fra den lille skuespillersførste succes. Igennem hele sin karriere har Falk været eneftertragtet skuespiller, som også flere af de helt storefilminstruktører har haft bud efter. Blandt andet viste Falk sitstore format i to af vennen John Cassavetes' film, "Ægtemænd" fra1970 med Cassavetes selv, og den hudløse "En kvinde underindflydelse" fra 1974, hvor Falk spillede over for Gena Rowlands.Senere spillede Peter Falk sig selv i den tyske instruktør WimWenders' mesterværk "Himlen over Berlin" (hvor det i øvrigtafsløres, at Falk i virkeligheden er en engel!). En ”rolle” Falkgentog i efterfølgeren "In weiter ferne, so nah!”.

Helt tilbage i starten af 60'erne blev Falk togange nomineret til en Oscar, for sine bedrifter i "Murder, Inc."og Frank Capras "Lady for en dag" med Betty Davis. Men måske errollen som Columbo stadig Peter Falks største præstation. I hverthar tv-serien indbragt ham hele fire Emmy-priser - den amerikansketv-branches svar på filmens Oscar.

Originaltitel: ”Columbo”

Facebook
Twitter