Danmark har fået en ny julesang

Vinderen af P2’s store julesangkonkurrence blev afsløret i ’Aftenshowet’ mandag aften.

I sommer udskrev P2 en konkurrence om at skrive Danmarks nye julesang. Der blev i alt indsendt 515 sange af amatører og professionelle musikere i hele landet. I løbet af november kunne man på DRs hjemmeside stemme på en af de ti finalister, der var blevet udvalgt af en fagjury. I alt 5800 var med til at beslutte, hvilken sang, der skal være Danmarks nye julesang. Mandag aften blev sløret løftet, da ’Aftenshowet’ offentliggjorde vinderen. Det er Svend Erik Petersen og Peter Sander Andersen, der har skrevet vindersangen ”Hvad er det, der gør jul til noget særligt”.

Det julen egentlig handler om

De to finalister mødte hinanden på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing, hvor de begge underviste. De har lavet flere andre værker sammen i kirkeregi og de har begge fået udgivet melodier og tekster i sangbøger. Og da Svend Erik Petersen hørte om konkurrencen i P2 i sommer, spurgte han straks Peter Sander Andersen, om de skulle deltage. Og selve sangen blev skrevet i september i år. ”Jeg troede ikke, at vi havde en chance. Og så ringede P2 og sagde, at vi havde vundet. Det var helt vanvittigt! Vi synes jo, at vi havde lavet en meget god sang, og familien havde også rost den. Men man tænker jo altid ”klap nu lige hesten,” siger Svend Erik Petersen. Tekstforfatteren Svend Erik Petersen ville gerne lave en tekst, der både henvendte sig til de almindelige julefejrende danskere og folk som ham selv, der går i kirke hver søndag. ”Det er jo ikke fordi vi ikke vil have alt det med hygge, andesteg, gaver og fest, men det er Jesus i krybben, vi egentlig fejrer, så det var, hvad sangen skulle handle om. Teksten skal få os til at tænke over, hvad julen egentlig handler om.”

Året for fællessang

P2 har i 2015, hvor det er komponisten Carl Nielsens år, sat fokus på at gøre noget for fællessangen. Det sker blandt andet med julesang-konkurrencen. Jakob Marstrand, der er redaktionschef på P2, synes, det er på tide, vi får en moderne fællessang, der passer til den højtid, hvor allerflest af os synger sammen, nemlig julen ”Vi kender alle sammen følelsen af, at det er dejligt at synge de traditionsrige julesange, men måske også fornemmelsen af at vi trænger til at få repertoiret udvidet med sange, der kan favne julen sådan som den er i dag. Så vi kan forbinde fortid og nutid.” Du kan høre vindersangen ved den store koncert ’Danmark synger julen ind’ i DR Koncerthuset den 29. november klokken 20. Det er den 1. søndag i advent. Koncerten bliver sendt på DR K og P2.