Dannebrog: På togt med kongeskibet

I år kan Kongeskibet Dannebrog fejre, at det har tjent som sejlende slot for den danske kongefamilie i 75 år. Dronning Margrethe, kronprins Frederik og besætningen fortæller i dette enestående dokumentarprogram om hverdagen ombord.

I år kan Kongeskibet Dannebrog fejre, at det har tjent somsejlende slot for den danske kongefamilie i 75 år. DronningMargrethe, kronprins Frederik og besætningen fortæller i detteenestående dokumentarprogram om hverdagen ombord.

Det lykkedes instruktøren Marcus Mandal at fålov til at være med ombord på hovedparten af sidste sommers togtermed kongeskibet Dannebrog; en sæson der bl.a. bragte regentparretpå et historisk besøg i Grækenland, og Kronprinsparret på deresførste sejltur med Prins Christian. Vi er med på de seneste togteri ind- og udland, men ser også unikke, private filmklip frakongefamiliens liv på Dannebrog gennem tiderne.

Dronningen fortæller bl.a. om skibetssladrekompas, om at sidde på gulvet - eller dørken, som det hedderombord - og spise, og om, hvorfor officererne iførte sig tropetøjpå et togt til Grønland.

Pingo og'Tang-Rasmus'Kronprins Frederik, der bl.a. harpraktisk navigation som en del af sin søofficersuddannelse,fortæller om sin barndoms gyldne dage på kongeskibet, meddækspuling, morgenmønstring og hovmesteren, der nær havde skræmtlivet af ham selv og Prins Joakim med historier om monsteret’Tang-Rasmus’, der huserede i et trangt proviantrum dybt i skibetsindre.

- Her har man selv gået som dreng og spulet afløb, og nu står manher så med sin førstefødte og sin kone, som Kronprinsenbemærker.

Hårdt arbejde og storeøjeblikkeDannebrog er dog ikke kun kongefamiliensflydende slot og base under talrige besøg i danske købstæder, påGrønland og Færøerne samt i Middelhavet. Det er også arbejdspladsfor 35 nye værnepligtige hvert år, der gennemgår deres uddannelseombord, før kongeskibet modtager kongefamilien til en ny sæson.

Det er lidt af en oplevelse for de 18-19-årigeknægte; både hårdt arbejde og store øjeblikke. Vi følger bl.a.’Mureren’, ’Nybroe’, ’Trikker’ og ’Kokken’ - når de ’deler’ skibetmed kongefamilien på en herlig solrig badedag med havblik iMiddelhavet, og når de knokler med at pudse den famøse’helvedestrappe’, som med sine mange fine messingornamenter vidnerom skibets alder og oprindelse på Orlogsværftet.

- Det kan sgu da kun være en rigtig gammel, ond oversergent, derhar designet den... Den er rigtig flot, rigtig gammel, og jeg kanikke lide den, som to af gasterne siger med glimt i øjet.

Øresund somgulvtæppe’På togt med kongeskibet’ giver både seerneet sjældent kig ind i kongefamiliens private gemakker ombord, medsladrekompas over kongens køje og søkortet over Øresund somgulvtæppe i gangen, samt en rundtur i gasternes ydmyge kvarterermed trange køjer og tre små skabe til alle ejendele, tøj oguniformer.

Forholdene ombord er dog ikke mere barske forde værnepligtige, end at de ved meget hård sø undtagelsesvis fårlov at sove i den kongelige spisesalon midtskibs - hvor det ikkegynger helt så slemt.

Om instruktørenMarcus Mandal har tidligere for DR1 instrueret de storeinternationale succeser ’En Kongelig Familie’ og ’Karen Blixen - enfantastisk skæbne’, der har høstet et utal af priser og som erblevet vist over hele verden. Han fortæller: - Det har været enfantastisk oplevelse at sejle rundt med kongeskibet og filme livetombord.  Dannebrog er et utrolig smukt og velholdt skib, hvoralting skinner. Men besætningen bruger også 200 liter Brasso omåret til at pudse messing.

DR1Mandag 9. april2007Kl. 20.00  

Varighed: 58 minutter

Facebook
Twitter