Dansk komponist skaber spektakulært storværk til DR’s kor og orkestre

Den internationalt anerkendte komponist Simon Steen-Andersen samler tre af DR’s kor og orkestre i multimedie-storværket TRIO, som får dansk premiere i Koncertsalen den 11. marts.

  • Den danske komponist Simon Steen-Andersen står bag storværket TRIO, som er skrevet til tre af DR’s kor og orkestre, nemlig DR Symfoniorkestret, DR Big Band og DR Koncertkoret. Værket får dansk premiere fredag den 11. marts 2022 i DR Koncerthuset (Foto: Lars Svanekjær)
  • DR Symfoniorkestret uropfører også et nyt orkesterværk af komponisten Adrianna Kubica-Cypek den 11. marts. (Foto: Niklas Ottander)
  • Komponisten Marcela Lucatelli er selv med på scenen i sit værk RGBW, som uropføres i Koncertsalen den 11. marts. Hun debuterede fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2019. (Foto: Marcela Lucatelli)
  • Også den unge græske komponist Evagoras Solias Apokidis har et værk på programmet til DR Symfoniorkestrets koncert på PULSAR Festivalen. Han går i komponistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. (Foto: Niklas Ottander)
1 / 4

Tre forskellige kor og orkestre. Tre dirigenter. Over 150 sangere og musikere på scenen. Og et kæmpe filmlærred med mindst lige så mange medvirkende.

Der bliver lyd og billeder for fuld udblæsning, når den danske komponist Simon Steen-Andersen indtager DR Koncerthuset med sit spektakulære storværk TRIO fredag den 11. marts. Værket er skrevet til tre af DR’s kor og orkestre, som for første gang mødes på scenen – og komponisten sidder selv klar ved mixerpulten, hvor han holder sammen på lyd og billede i salen fra sin laptop.

Efterspurgt i hele Europa

Simon Steen-Andersen er 45 år og en af de mest efterspurgte komponister i Europa lige nu. Han bor i Berlin og skriver værker til førende koncertsteder og festivaler som blandt andet Bayreuth Festspillene, Elbphilharmonie i Hamborg, Philharmonie de Paris og Berliner Staatsoper.

Hans nye kæmpeværk TRIO er skrevet på initiativ af DR i samarbejde med den tyske radio- og tv-station SWR, og værket blev straks en sensation ved uropførelsen i Tyskland i 2019.

Den originale og virtuose fusion af live-musik og multimedier, som har gjort Simon Steen-Andersen verdenskendt, folder sig bl.a. ud i historiske filmklip af musikere og dirigenter, som er remixet og komponeret ind i den musik, de tre ensembler – et kor, et bigband og et symfoniorkester – spiller og synger live på scenen.

Kæmpetrio med historie

Op til skabelsen af TRIO har Simon Steen-Andersen været på opdagelse i mediearkivet hos SWR i Stuttgart, hvor han har set over 400 timers tv-optagelser igennem med de tre typer ensembler, som er med i hans nye værk. I alt har han fundet frem til hundredvis af historiske klip, som varer ned til bare et halvt sekund og viser glimt af legendariske dirigenter, småbidder af klassiske værker og bigband-sessions og brudstykker af de mange særlige ritualer og traditioner, vi forbinder med en koncertsal.

Ud fra de mange små byggeklodser eller ’pixels’ som han selv kalder det, har Simon Steen-Andersen med TRIO skabt en helt ny, kompromisløs og meget humoristisk kæmpetrio, som leger frit med den klassiske musiks traditioner. I det hele taget er det blevet et af Simon Steen-Andersens kendetegn, at han sprænger rammerne for værker og koncerter, som vi kender dem, og vender det velkendte på hovedet – og det har indbragt ham nogle af musikverdenens største og mest prestigefulde priser, udmærkelser og bestillinger.

Uropførelser af yngre komponister

Den danske førsteopførelse af Simon Steen-Andersens TRIO er en del af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums årlige PULSAR Festival, som stiller skarpt på lyden af den nye generation af komponister. Derfor kan publikum i DR Koncerthuset også se frem til at opleve musik af tre yngre komponister med tilknytning til Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, nemlig dansk-brasilianske Marcela Lucatelli, som debuterede i 2019, og polske Adrianna Kubica-Cypek og græske Evagoras Solias Apokidi, som stadig går i konservatoriets komponistklasse.

Kim Bohr, som er chef for DR Koncerthuset, Den levende musik & P2, fortæller om koncerten den 11. marts:

– Det er altid et af sæsonens højdepunkter, når vi går i nærkontakt med den unge generation af komponister i forbindelse med PULSAR Festivalen. Men jeg må sige, at vi er særligt spændte på dette forårs koncert, hvor vi i mere end én forstand udvider rammerne for samarbejdet. TRIO er et vanvittig ambitiøst og visionært værk, som både nedbryder grænserne mellem DR’s ensembler og mellem live-performance og multimedier. Vi er virkelig spændte på endelig at kunne præsentere værket for første gang i Danmark – side om side med tre nye orkesterværker af komponister, som virkelig fortjener denne chance for at vise deres kunst frem for såvel live-publikum i DR Koncerthuset som de mange tusind, der kan høre koncerten direkte på DR P2.

Om komponisterne

Marcela Lucatelli er 33 år og født i Brasilien, men har base i Danmark. Hun har opnået international anerkendelse for sine originale, sanselige og politisk ladede performanceværker. Hendes stykker opføres af vokalgrupper som DR Vokalensemblet (DK) og Neue Vocalsolisten Stuttgart (DE) og flere grænsesøgende ensembler og musikkollektiver såsom Apartment House (UK), Bastard Assignments (UK) og Mocrep (USA). Hendes værker er blevet opført på anerkendte festivaler som Donaueschinger Musiktage, Darmstadt Internationale Ferienkurse für Neue Musik, A L’ARME! Festival, Nordic Music Days, SPOR Festival, KLANG – Copenhagen Avantgarde Music Festival, Copenhagen Jazz Festival og mange flere. Lucatelli er blevet tildelt Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Fondens Talentpris i Komposition 2019 og Pelle Prisen 2021, for at være en komponist, der tør gå imod tidens normer.

Adrianna Kubica-Cypek er en 25-årig polsk komponist, teoretiker og performer bosat i København. Hun har en Bachelorgrad inden for moderne klassisk komposition og musikteori fra Karol Szymanowski Music Academy i Katowice (PL), og har studeret komposition og orkestrering ved Konservatoriet i Lyon (FR). Hun færdiggør sin masteruddannelse i komposition på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Kubica-Cypeks kompositioner er blandt andet blevet opført af New Music Orchestra (PL), Opole Philharmony Orchestra (PL), både symfoni- og strygeorkester fra CNSMD i Lyon (FR), DR Vokalensemblet (DK) og Det Ungarske Radioorkester (HU).

Evagoras Solias Apokidis er en græsk komponist, som har en Bachelorgrad i elektroakustisk komposition fra Nicosia Universitet på Cypern. Han bor nu i København og er ved at tage masteruddannelsen i komposition på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hans værker er blandt andet blevet opført af Arctic Philharmonic Sinfonietta (NO), DR Vokalensemblet (DK), KLART (DK), DKDM Sinfonietta (DK) og Ligeti Quartet (UK).