Danske vidundere: Hammerknuden

DR2s miniserie om Danmarks naturskabte vidundere er i denne uge taget til Bornholms nordspids, for at se nærmere på den monumentale klippeformation, der er gjort af den unikke Hammer-granit og som rejser sig op til 82 meter over havet, Hammerknuden.

DR2s miniserie om Danmarks naturskabte vidundere er i denne uge taget til Bornholms nordspids, for at se nærmere på den monumentale klippeformation, der er gjort af den unikke Hammer-granit og som rejser sig op til 82 meters højde, Hammerknuden. (Foto: Karsten Korsager Mud © Type 1)

DR2s miniserie om Danmarks naturskabte vidundere er i denne ugetaget til Bornholms nordspids, for at se nærmere på den monumentaleklippeformation, der er gjort af den unikke Hammer-granit og somrejser sig op til 82 meter over havet, Hammerknuden.

Granitten er urgammel. For 1,5 mia. år sidenstødte to enorme plader i jordskorpen sammen og dannede en helbjergkæde. I bjergkædens varme dyb, begyndte noget af jordskorpenat smelte, afkøle og størkne igen og blev igennem millioner af åromdannet til den granit, der siden har haft så stor indflydelse pålivet på og omkring Bornholm. Klippen er for eksempel stærktmagnetisk, og det har haft katastrofale konsekvenser for flereskibe, hvis kompasnål er blevet så påvirket, at de er stødt pågrund. Selv en lille såkaldt magnetsten - et stykke granit med lidtmagnetjern i - kan trække så meget i en kompasnål, at den afvigermed 20-25 grader.

Men Hammerknuden er også hjemsted for sjældneplanter og dyr. For eksempel planten Lægekulsukker, der stadigbruges af naturmedicinere til at fremme celledannelse, for eksempeli forbindelse med indre blødninger og heling af sår. PlantenKalmus, der dufter af citron, er gennem tiderne blevet brugt modmaveonde, dårlig ånde, bylder, pest og - sammen med honning - somplaster på hæmorider.

Sjælden fugl

Hammerknuden, som ikraft af sin lange kystlinje med lodrette klippevægge af granit,kaldes Danmarks eneste ægte fuglefjeld, er blandt mange andre fuglehjemsted for fem par baltiske sildemåger, som formentlig er densjældneste mågeart i Danmark. Ud over de fem par på Hammerknudenmenes der at være 5-7 par på Christians Ø, men da sandsynlighedenfor at de yngle - i følge naturvejleder Torben Kure - er megetlille, vil det kun være et spørgsmål om tid, før den store fugl medde smukke fløjlssorte vinger, ikke længere vil være at se iDanmark. En anden interessant fugl på Hammerknuden er alken, derogså kaldes Nordkalottens pingvin. Det er ikke en pingvin, men denligner meget. Men til forskel fra pingviner kan alken flyve.

Spor i landskabet viser hvordan Hammerknudenhar hævet sig. Ved at gå fra kysten og ind i landet kan man se deskiftende kystlinjer helt tilbage til lige efter den seneste istidfor 12.000 - 13.000 år siden. For lige siden den gang har landether stille og roligt hævet sig - helt præcist 22 meter.

Werner Olsen er født og opvokset på Hammerenog trods sin fars modvilje, gik Werner i hans fodspor og blevstenhugger i det, der dengang var Europas mest moderne stenbrud,der udskibede mellem 500 og 1.000 tons granit hver dag året rundt.Og det hårde job til trods, glædede Werner Olsen sig hver aftentil, at det igen skulle blive morgen, så han igen kunne få lov atkomme på arbejde og sprænge og hugge sten.

Facebook
Twitter