'Danskere i DDR' på DR K

I 25-året for Berlinmurens fald tager DR K tilbage i tiden til et gensyn med DDR - set med danske øjne. Ny dokumentarserie sætter fokus på danskere, der rejste mod strømmen.

I anledning af 25-året for Berlinmurens fald tager DR K tilbage i tiden til et gensyn med DDR - set med danske øjne. Den nye dokumentarserie - ’Danskere i DDR’ - sætter i fire afsnit fokus på danskere, der rejste mod strømmen og slog sig ned i DDR.

Her 25 år efter Berlinmurens fald er der ikke meget tilbage af hverken muren, eller det system muren skærmede for. Det tankesæt, DDR hyldede, smuldrede. Men inden muren faldt, nåede mange danskere at drage fra trygge Danmark til DDR. 

Hvordan føltes DDR? Hvordan lød DDR? Hvordan smagte DDR? Og ikke mindst – hvordan var det som ung dansker at være på den anden side af muren? Det undersøger en helt ny dokumentar på DR K – ’Danskere i DDR’ - der i fire afsnit sætter fokus på den lille gruppe danskere, der rejste mod strømmen og slog sig ned i DDR.

Tæt på ”den virkeliggjorte socialisme”

De var primært unge DKU’ere, der rejste på partiskole eller tog på kurser i DDR for at komme helt tæt på ”den virkeliggjorte socialisme”. Eller de var børn og unge danskere, der flyttede med deres kommunistiske forældre til DDR for at bo. Andre var unge kunstnere som tog til DDR for at optræde og turnere rundt om i landet. Men hvad drev dem? Hvad drømte de om, og hvordan oplevede de mødet med landet syd for Gedser?

Et enestående indblik’Danskere i DDR’, der er tilrettelagt af Camilla Pedersen og produceret af Anders Riis-Hansen og Malene Flindt Pedersen, giver et enestående indblik i, hvordan det var at vokse op på den anden side af Berlin muren og leve i en hverdag i socialismens og planøkonomiens tegn. Serien er en vigtig del af DR K’s fokus på murens fald i den kommende tid:

"I forbindelse med 25 året for murens fald sætter DR K fokus på historier på begge sider af muren. ’Danskere i DDR’ er i den forbindelse en vigtig serie, da det giver et unikt billede i, hvordan den faktiske virkelighed var bag Berlin-muren. Det er danskere, som vi alle er flest, der med førstehånds-oplevelser giver indsigt i, hvordan man som vesterlænding blev taget imod, og ikke mindst hvordan østtyskernes virkelighed så ud inden murens fald, siger DR K-redaktør Thore Jakobsen Vonsek.

Medlemmer af DKU, musikere, skuespillere og en Melodi Grand Prix-vinder

Flere af de medvirkende tilbragte en stor del af deres barn- og ungdom i DDR, og fik så at sige socialismen ind med modermælken. Gennem opholdet og kontakten til andre østtyskere fik de et særligt indblik i livet bag muren. De fortæller nu, hvordan de oplevede mødet med arbejder- og bondestaten DDR, og hvordan oplevelserne langsomt satte en tvivl i gang i forhold til deres tro på socialismen og systemet DDR. 

I ’Danskere i DDR’ medvirker blandt andre den tidligere Melodi Grand Prix-vinder, Aud Wilken, der fortæller om en barndom, hvor hun som ni-årig flytter til Danmark med sin far, mens hendes østtyske mor og storesøster bliver tilbage i DDR. En opvækst, hvor hun kan rejse den ene vej, mens det samtidig er umuligt for hendes mor at komme til Danmark for at besøge hende.

De tidligere medlemmer af Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU) Helle Rabøl og Sidsel Stenbak fortæller om deres et-årige ophold på partiskolen ’Wilhelm Pieck Jugendhochschule’ i udkanten af Berlin. Helle Rabøl fortæller, hvordan hun på partiskolen bliver venner med den unge Stasi-fyr, Ulf, og hvordan de må mødes i smug.

Skuespilleren og sangeren Birgitte Bruun fortæller, hvordan hun bliver fascineret af den østtyske sang- og skuespilstjerne Gisela May og gentagne gange tager til DDR for at optræde og opleve kunsten i DDR. Jazzmusikeren Dan Hilfling fortæller, hvordan han forelsker sig i den unge østtyske Bärbel, og hvordan han efterfølgende kæmper for at få hende smuglet til Danmark.

  • Danskere i DDR: Fra onsdag 29. oktober klokken 21.00 og de følgende tre onsdage på DR K